"Sanayi kenti"nde kapasite kullanım oranı arttı

Güncelleme Tarihi:

Sanayi kentinde kapasite kullanım oranı arttı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2016 16:50

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, kentteki sanayi kuruluşlarının kapasite kullanım oranının kasım ayında, bir önceki aya göre 0,8 puan artarak, yüzde 70,8 olarak gerçekleştiğini belirtti.

Haberin Devamı

Zeytinoğlu yaptığı yazılı açıklamada, KSO tarafından kentteki sanayi kuruluşları özelinde her ay açıklanan kapasite kullanım oranının, kasım ayında, geçen yılın aynı ayına göre 0,2 puan, geçen aya göre de 0,8 puan arttığını bildirdi.

Artışın mevsime ve siparişlerdeki yoğunluğa bağlı olduğunu ifade eden Zeytinoğlu, Kocaeli'de makine, otomotiv, plastik ve kauçuk sektörlerinde kapasite kullanımının ortalamanın üzerinde bulunduğunu belirtti.

Zeytinoğlu, "Firmalarımızın yüzde 13'ü aralık ayında alınan iç piyasa sipariş miktarının artacağını, yüzde 58'i değişmeyeceğini ve yüzde 29'u azalacağını beklemektedir. Benzer şekilde ihracat yapan firmalarımızın ise yüzde 10'u dış piyasa siparişlerinin artacağını, yüzde 69'u sipariş miktarında bir değişme olmayacağını ifade etmişlerdir." değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından açıklanan kapasite kullanım oranı verilerine de değinen Zeytinoğlu, şunları kaydetti:
"Kasım'da imalat sanayisi genelinde kapasite kullanımının, bir önceki aya kıyasla değişmeyerek yüzde 76,4 seviyesinde gerçekleştiğini görüyoruz. Yılın ilk çeyreğinde yüzde 74,2, ikinci çeyrekte yüzde 75,7 ve üçüncü çeyrekte yüzde 75,8 olarak gerçekleşen kapasite kullanım oranının yılın son çeyreğinde yüzde 76'nın üzerine çıktığını söyleyebiliriz. Yılın sonuna yaklaşırken kapasite kullanım oranlarında il ve Türkiye düzeyinde bir toparlanma olduğunu görüyoruz."

BAKMADAN GEÇME!