Sanayi Bakanlığı'nda yetki reformu yapıldı

Güncelleme Tarihi:

Sanayi Bakanlığında yetki reformu yapıldı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 1997 00:00

Haberin Devamı

Sanayi ve Ticaret Bakanı Yalım Erez, bürokrasinin kangren haline gelmiş sorunlarına, kendi bakanlığı için radikal bir çözüm buldu. Erez bir yönetmelikle, kendisinden başlayarak imza yetkilerini meslek örgütleriyle taşra teşkilatının en alt birimlerine kadar dağıttı.

Onlarca kuruluşun bağlı bulunduğu Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na getirilen yeni sistem sayesinde, vatandaşın bulunduğu yerde halledebileceği işler için Ankara'ya gelmesine gerek kalmayacak. Devletin iş yükünün azaltılarak, kırtasiyeciliğin önlenebilmesi için yıllar sürecek çalışmalara ihtiyaç olmadığını belirten Erez, ‘‘Benim yaptığımı bütün bakanlıklar yapabilir. Yerinden yönetime mecburuz’’ dedi. Erez, 15 günlük çalışmayla hazırlanan yetki devirleriyle, kendisi ve Müsteşar'ın iş yükünün önemli ölçüde azaldığını kaydetti. Bakan, ‘‘Böylece hizmetlerin süresi kısaldığı gibi, gelgitler ve yaz-çizcilik de azalacak. Alt kademeler daha çabuk ve daha yaratıcı kararlar verecek. Ben de asli görevlerime, yani bakanlığın genel politikalarını belirleme görevime döndüm’’ diye konuştu.

Yönetmeliğin yanı sıra, Tarım Satış Kooperatifleri ve Birliklerinin Özerkleştirilmesi Yasası'nın Meclis'te olduğunu hatırlatan Bakan, bu yasa yürürlüğe girinceye kadar da boş durmadıklarını söyledi. Bu kuruluşlar için de bir dizi değişiklik gerçekleştirdiklerini kaydeden Erez, ‘‘Buralardaki odacı ve işçi alımlarını artık ben yapmayacağım. Yetkiyi birliklere devrettim. Yönetim Kurulu üyelerinin atanmalarında da torpili kaldırdık. Üyeleri bundan böyle üniversiteler veya sendikalardan isteyeceğiz’’ dedi.

Yeni operasyon kapsamında, Bakan'a ait 23 imza müsteşara, müsteşara ait 18 imza müsteşar yardımcılarına, 3 imza da genel müdüre devredildi. Böylece Bakan'ın iş yükü 44 imza grubunda, müsteşarın işyükü ise en az 32 imza grubunda azaltıldı.

YENİ SİSTEM

İllerde şube müdürleri altında kalan personelin bütün özlük işlemleri valiliklere bırakıldı.

Tarım Satış Kooperatifleri ve birliklerindeki odacı, işçi, düz memur atam yetkisi birliklere bırakıldı. Açıktan atamalar için bundan böyle bakanlığa başvurulmayacak.

Birliklerdeki zorunlu taşıt alımları ve bunların satış yetkileri Birliklere devredildi.

Esnaf odalarının kurulması Ankara yerine valiliklere bırakıldı

Odalar, üyelerinin ürettiği mal ve hizmet ücret tarifelerini saptamakta yetkili kılındı

Oda ve borsa meclis üyelerninin yurtdışı seyahat izinleri Birliğe bırakıldı.

Odalar, Borsalar ve Birlikler, kayıt ücreti, aidaü gibi tarifeleri kendileri tesbit edecek. Vakıf, dernek, şirket ve kooperatif kuruluşlarında, Bakanlıktan alınan ön izinler kaldırıldı.

Anonim şirketlerin genel kurullarında komiser bulundurma zorunluluğu, şirketlerin ortak sayısının asgari 20 kişi olması koşuluna bağlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!