Sanayi Bakanı’ndan bayram özel ’alışveriş reçetesi’

Güncelleme Tarihi:

Sanayi Bakanı’ndan bayram özel ’alışveriş reçetesi’
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2007 00:00

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Ramazan Bayramı öncesinde alışveriş yoğunluğunda tüketicileri dikkat edilmesi gerekenler konusunda uyardı.

Çağlayan, tüketicilerin sağlıklı koşullarda üretilmeyen, açıkta satılan, üzerinde etikete ve ambalajı bulunmayan ürünleri satın almamaları gerektiğini vurgulayarak garanti belgesi, Türkçe tanıtma ve kullanım kılavuzu bulunan ürünleri seçmesi gerektiğini ifade etti. Herhangi bir sorunla karşılaşan tüketicinin hiç çekinmeden Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tüketici Hattı "Alo 175"i arayabileceğine ya da "www.sanayi.gov.tr" internet adresine şikayette bulanabileceğine işaret eden Çağlayan, illerde sanayi ve ticaret il müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren il tüketici sorunları hakem heyetlerine, ilçelerde kaymakamlık bünyesinde faaliyet gösteren ilçe tüketici sorunlar hakem heyetlerine, ve tüketici mahkemelerine başvurulabileceğini kaydetti. Bir sorun karşısında yine Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü ile tüketicinin korunmasına yönelik faaliyet gösteren dernek ya da vakıflara başvurulabileceğini belirten Çağlayan, 2007 yılı itibariyle 792,12 YTL tutarını aşmayan alışverişlerde direk tüketici sorunları hakem heyetlerine, bu tutarı aşan alışverişler için ise tüketici mahkemelerine başvurulması gerektiğini söyledi.

Zafer Çağlayan’ın reçetesinde ne var

Alışverişe mutlaka alışveriş listesi ile çıkın.

Malın fiyat ve kalitesini araştırmadan satın almayın.

Alınması planlanan ürün ve miktar dışında almayın.

Satın alınacak mallardan beklenen yarar ve hizmeti daima akılda tutun.

Garanti belgesi, Türkçe tanıtma ve kullanma kılavuzu, satış sonrası hizmetlerin alınacağı liste ve teknik düzenlemesi uygun malları alın.

Satıcının ve birlikte alışverişe çıkılan kişiler varsa bunların sözlerini temkinle karşılayın ve plana sadık kalmaya çalışın.

Tartı ve ölçü aletlerinin doğrudan kullanılmasına dikkat edin.

Alışveriş için makul ölçülerde kalite ve çeşitle mal bulunduran, fiyat etiketleri ve malların teşhir şekli alışverişe yardımcı olan iş yerleri seçin.

Plan dışı harcama yapmamak için alışverişe yorgun ve aç çıkmayın.

Listedeki malları aldıkça çizin.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!