Sanatseverlerden konserlere 1 trilyon

Güncelleme Tarihi:

Sanatseverlerden konserlere 1 trilyon
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 1997 00:00

Haberin Devamı

Uluslararası Müzik Festivali'nden, Rumeli Hisarı Konserleri'ne kadar büyük bölümü İstanbul'da gerçekleşen etkinlikleri izlemek için sanatseverlerin ödediği para 1 trilyon lirayı aşıyor.

Son yıllarda İstanbul başta olmak üzere, özellikle büyük şehirlerde düzenlenen konser ve festivallerin izleyici sayısının artması, bu sektöre canlılık kazandırdı. Konser ve festivallerdeki etkinlikleri izlemek isteyen sanatseverlerin ödediği bilet parası, yıl sonunda 1.1 trilyon liraya ulaşacak.

Most Production, Ahmet San, Pozitif Tanıtım gibi profesyonel organizatörler, sevilen yerli ve yabancı sanatçıları, toplulukları artık sık sık Türk sanatseverleriyle buluşturuyor. İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı, Yapı Kredi Kültür ve Sanat Yayıncılık gibi kurumlar da düzenledikleri organizasyonlarla her yıl önemli sanat olaylarına imza atıyor.

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nın organize ettiği Uluslararası Müzik Festivali ile Uluslararası Caz Festivali, sponsorların katkılarıyla gerçekleşiyor. Yapı Kredi kendi bünyesinde 10 yıldır düzenlediği Uluslararası Yapı Kredi Gençlik Festivali'ni, bu yıl Yapı Kredi Sanat Festivali'ne dönüştürdü.

MÜZİK VE CAZ FESTİVALİ

25'inci Uluslararası İstanbul Müzik Festivali kapsamında bu yıl 44 konser düzenlendi. 10 Haziran-10 Temmuz tarihleri arasındaki bu etkinlikleri, yaklaşık 30 bin kişi izledi. Müzik Festivali'ndeki etkinkilerin bilet fiyatı 250 bin lirayla 5.5 milyon lira arasında değişti. Ortalama bilet fiyatları dikkate alınarak yapılan hesaplamaya göre bu festivali sanatseverler yaklaşık 75 milyar liralık bilet alarak izlediler.

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı tarafından bu yıl 3-19 Temmuz arasında gerçekleştirilen Caz Festivali kapsamında toplam 34 konser yapıldı. Caz Festivalini bu yıl toplam 65 bin kişi biletli olarak izledi. Festivaldeki bilet fiyatları 1.5 milyon lira ile 5 milyon lira arasında değişti. Festivali'nin bu yılki bilet getirisi 165 milyar liraya ulaştı.

300 BİN İZLEYİCİ

Most Production'ın patronu Mustafa Oğuz, yerli sanatçıların ağırlıklı olarak yer aldığı ve artık geleneksel hale gelen Rumelihisarı Konserleri ile sanatseverlerin sabırsızlıkla beklediği Açıkhava konserlerini düzenliyor. Rumelihisarı'nda yapılan 60 konserde toplam 80 bin, Açıkhavada ise 50 bin izleyici sanatla buluşuyor. İstanbul dışında da 100 konser düzenleyen Most Production, böylece yıl boyunca toplam 300 binin üzerinde sanatsevere ulaşıyor.

Sürekli olarak seyirci araştırması yaptırdıklarını belirten Mustafa Oğuz, bilet fiyatları, konser saatleri gibi önemli noktaları bu çerçevede belirlediklerini söylüyor. Oğuz, konserlerinin bilet fiyatlarının Türkiye'nin moral durumuna göre 10 ile 15 dolar arasında (1.6 milyon ile 2.4 milyon lira) oynadığını belirtiyor.

POZİTİF'İN KONSERLERİ

Pozitif Tanıtım ve Üretim Şirketi, yıllardır severek dinlediğimiz ve heyecanla beklenen konserlerin arkasındaki organizasyon şirketi... Bu yıl Haziran ayında İzmir'de açıkhavada gerçekleştirdiği Parliament Caz Festivali, toplam 12 bin kişiye ulaştı. Festivalin biletleri 1.5 ile 1 milyon 750 bin liradan, yaklaşık 20 milyar liralık bilet satıldı.

2-6 Eylül tarihleri arasında yapılan Pamukbank etkinliklerini de Pozitif organize ediyor. Romeo & Jüliet bale gösterisinin bilet fiyatları 1.5 ile 3.5 milyon lira arasında. İngiliz Northern Bale Tiyatrosu'nun gösterisini toplam 20 bin kişinin izlemesi bekleniyor. Açıkhavada yapılacak gösterinin sadece bir gecesi biletli. Bu geceden elde edilen bilet geliri TEMA Vakfı'na bağışlanacak. 8-18 Ekim tarihlerinde ise İstanbul'da Akbank Caz Festivali rüzgarı esecek. 8 bin kişinin izlemesi beklenen festivalin biletleri 1.5 milyon lira. Festivalde yaklaşık 12 milyar liralık bilet satılması bekleniyor. Efes Pilsen Blues Festivali'ni de geçen yıl Pozitif organize etmişti. Geçen yıl yapılan festivali toplam 12 bin kişi izledi. Festivalde geçen yıl 13 milyar liralık bilet satılmıştı. Festival bu yıl Kasım ayında yapılacak.

HANGİ ORGANİZASYONDA NE KADARLIK BİLET SATILDI?

Rumeli Hisarı, Açıkhava ve Bostancı konserleri 250 milyar TL.

Yapı Kredi Sanat Festivali 400 milyar TL.

Uluslararası İstanbul Caz Festivali 165 milyar TL.

Uluslararası İstanbul Müzik Fes. 75 milyar TL.

Parliament Caz Festivali 20 milyar TL.

Efes Pilsen Blues Festivali (1996) 13 milyar TL.

Akbank Caz Festivali 12 milyar TL.

Pamukbank etkinlikleri (1 gece biletli) 10 milyar TL.

Diğer etkinlikler 150 milyar TL.

TOPLAM 1 trilyon 95 milyar TL.

NOT: Bilet gelirleri, izleyici sayısı ve ortalama fiyatlar dikkate alınarak, yaklaşık olarak hesaplandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!