Sanat çok ilerledi ama bize yetmez

Güncelleme Tarihi:

Sanat çok ilerledi ama bize yetmez
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2014 01:56

İKSV Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Türkiye’nin ilk kez sanatın zirvesi kabul edilen Venedik Bienali’nde yer edindiğini belirterek, “Orayı çok sayıda devlet başkanı ziyaret eder. Keşke bizden de devlet nezdinde katılım olsa” dedi. Eczacıbaşı, kültür ve sanat alanında önemli ilerleme olduğunu ancak bunun Türkiye’ye yetmediğini söyledi.

Haberin Devamı

ECZACIBAŞI Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Venedik Bienali’nde Türkiye’nin bu yıl ilk kez ulusal pavyon sahibi olmasının önemine değinerek, “Venedik Bienali çok önemli. Dünya sanatının zirvesi… Türkiye’nin orada sabit yer edinmesi çok gurur verici” dedi. Venedik Bienali bir yıl mimarlık, diğer yıl çağdaş sanat kapsamında yapılıyor.
Eczacıbaşı şu bilgileri hatırlattı: “İKSV’nin çabalarıyla Türkiye ilk kez yer edinebildi. Ve 21 destekçinin katkılarıyla Türkiye, dünyanın en önemli güncel sanat ve mimarlık etkinliklerinden Venedik Bienali’nde uzun süreli bir mekana sahip oldu. Venedik Bienali’nin iki ana mekanından biri olan Arsenale’de 2014-2034 yılları arasında tahsis edilen bu mekan sayesinde Türkiye, bu yıl ilk kez ulusal bir pavyonla Venedik Bienali Uluslararası Mimarlık Sergisi’nde de yer alacak. Her bienal zamanı aynı yeri kullanacak Türkiye. Bu çok önemli bir girişim…”
Bülent Eczacıbaşı, 20 yıllığına kiralanan bina için 2.5 milyon Euro bedel ödendiğini ve bütçenin sanatseverler şirket ve kişilerin şahsi bağışlarıyla oluştuğunu söyledi. Her yıl için düzenlenecek sergi dahil katılım maliyeti ise 300 bin Euro. Buradan yola çıkarak, Türkiye’nin 2.5 milyon Euro’luk binaya ek olarak Venedik Bienal’inde 20 yılda 6 milyar Euro bütçeyle sergiler yapacağı kabaca hesaplanıyor.

Haberin Devamı

DEVLET NEZDİNDE KATILIM

Venedik Bienali’ne devlet nezdinde katılımlar olduğunu, pek çok devlet başkanının ziyaret ettiğini belirten Eczacıbaşı, “Keşke bizde de devlet nezdinde katılım olsa… Keşke devlet nezdinde ilgi çekebilsek” dedi.

Murat Tabanlıoğlu küratör

7 Haziran-23 Kasım 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilecek Venedik Bienali 14. Uluslararası Mimarlık Sergisi’nde bu yıl ilk kez yer alacak Türkiye Pavyonu’nun küratör ünlü mimar Murat Tabanlıoğlu oldu. Proje koordinatörü Pelin Derviş’in sergi ekibiyle beraber hazırladığı Places of Memory (Hafıza Mekanları) başlıklı proje yer alacak.
Türkiye Pavyonu, İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın koordinasyonunda, Schüco Türkiye ve Vitra’nın eş sponsorluğunda, TC Dışişleri Bakanlığı ile TC Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde ve Başbakanlık Tanıtma Fonu Kurulu’nun desteğiyle gerçekleştirilecek.
Her yıl Venedik Bienali için gerekli bütçenin oluşması için ana sponsor ve bağışçılar gerekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!