Sanal üniversite dönemi başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Sanal üniversite dönemi başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2001 00:00


Haberin Devamı

ODTÜ, 100 milyon dolarlık yatırımla Türkiye'nin ilk ‘‘sanal üniversitesi’’ni kuruyor. ODTÜ 2002 yılında devreye sokacağı ‘‘sanal üniversite’’nin denemesini internet üzerinde ‘‘dil eğitimi’’ vererek başlattı.

AMERİKA'da 3 milyon öğrencinin üniversite ve üniversite üstü lisans eğitimlerini internet üzerinden gerçekleştirmesinin ardından Türkiye'de de ‘‘sanal üniversite’’ için ilk adım atıldı. Ortadoğu Teknik Üniversitesi, üniversite sınavını kazanamayan öğrencilere yönelik 100 milyon dolarlık yatırımla Türkiye'nin ilk ‘‘sanal üniversitesini’’ kuruyor. ODTÜ, 2002 yılında devreye sokacağı ‘‘sanal üniversite’’nin denemesini internet üzerinde ‘‘dil eğitimi’’ vererek başlattı.

Türkiye'nin yaşanan ekonomik krizin ardından önümüzdeki 5 yıl içinde üniversiteye giremeyen öğrenci sayısında patlama bekleniyor. Bu krizden kurtulmanın en ucuz ve en sağlıklı yolu olarak internet altyapılı uzaktan eğitim sistemlerini gören ODTÜ, Gantek Teknoloji şirketiyle işbirliğine gitti.

Tüm dünyada hızla yaygınlaşan ‘‘sanal üniversite’’ çalışmalarını Devlet desteği olmadan başlatan ODTÜ, internet üzerinden dil eğitim projesini projenin ilk adımı olarak görüyor ve önümüzdeki yıllarda sanal üniversitelerin tam kapsamlı faaliyete geçeceği mesajını veriyor. Ancak tam randımanlı ve sağlıklı işleyecek bir sanal üniversite kurmanın maliyeti 100 milyon dolarları buluyor. Bu konuda Amerika ve Avrupa'nın büyük üniversiteleri de Türkiye'deki üniversitelerle uzaktan eğitim konusunda işbirliği yapmak istiyor.

Türkiye'deki eğitim sistemi hakkında görüştüğümüz ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut Türkiye'de bulunan 74 üniversitenin yeterli olmadığını savunarak ‘‘Ülkenin hakkı 200 üniversitedir. Türk halkı çocuklarını eğitmek için her türlü fedakarlığa razı ama devlet yöneticileri çözümün zor olduğunu zannediyorlar. Mademki devlet büyük yatırımlara girmekten kaçınıyor biz de hiç olmazsa sanal üniversitelerle ülkemizin büyük bir krizden kurtulmasına yardımcı olacağız’’dedi.

Anadolu Üniversitesi'nin klasik olarak verdiği bir uzaktan eğitim tecrübemizin olduğunu hatırlatan Akbulut, ‘‘Bu eğitim sistemi her şeye rağmen başarılı bir örnek ama bugünkü olanakların hiç birisini kullanmıyor. Bizim ODTÜ olarak hedefimiz modern anlamda dünyanın en gelişmiş ülkelerindeki yöntemlerle uzaktan eğitimi Ankara'nın ve Anadolu'nun sınırları dışında komşu ülkelerimizde vermek’’dedi.

50 bin sanal öğrenci

ODTÜ, Gantek Teknoloji şirketiyle birlikte yaptığı işbirliği sonucu oluşturduğu yabancı dil eğitim programı ‘dİl’i Ocak ayından itibaren uygulamaya sokarak 100'e yakın öğrenciyi mezun etti. Kamu Personeli Dil Sınavı (KPDS) ve TOEFL gibi uluslarası sınavlara hazırlık desteği sağlamak üzere hazırlanan ‘dİl’ programına www.dil.metu.edu.tr adresinden ulaşarak yabancı dilinizi ODTÜ öncülüğünde geliştirebelirsiniz.

İnternet üzerinden başlattıkları ‘dİl’ programının öneminin çok büyük olduğunu savunan ODTÜ Rektörü Ural Akbulut şöyle konuştu: ‘‘Hedefimizin bir minyatürü olsada bu projenin Türkiye'nin her yerinde hatta dışından katılımın olması bir başarıdır. Bu proje büyük hedefimizin en önemli adımıydı ve önümüze geniş ufuklar açtı. Bizim ünüversitemizde 20'nin üzerinde online ders veriliyor. Bizim hedefimiz bunun bir buçuk yıl içinde 100 derse çıkartarak internet üzerinden hem üniversite içine hem de dışına vermek. Böylece Türkiye'de ilk kez bir sanal üniversitenin adımını atmış oluyoruz. Asıl hedef ise önümüzdeki 5 yıl içerisinde dünyanın en gelişmiş sanal üniversitelerine paralel bir sanal üniversite yaratmaktır. Biz internet hızlanması ve ucuzlamasıyla birlikte 50 bin öğrenciye internet üzerinden eğitim vererek ülkemize büyük hizmet vermeyi düşünüyoruz.’’

Dünya Bankası kaynaklı

Tam randıman verecek ve mevcut üniversiteler ayarında eğitim verebilecek bir sanal üniversitenin maliyeti 100 milyon doları buluyor. ODTÜ Rektörü Ural Akbulut, ilk etapta 100 dersin internet üzerinde uygulanacak içerik hazırlığının 2 milyon dolar civarında olacağını belirterek, ‘‘Bunu Ankara dışına ulaştırmak için 18-20 milyon dolar gerekiyor. Eğer bunu video konferans yapıp her noktaya ulaştırırsanız da 100 milyon dolar gerekiyor’’dedi. Akbulut, 100 milyon dolarlık projeyi Dünya Bankası gibi kaynaklarla gerçekleştirmek istediklerini söyledi.

İstanbul-Harran hattı

İstanbul Üniversitesi kürsülerinde ders veren öğretim görevlileri de artık Harran Üniversitesindeki öğrenciler tarafından da izlenebilecek. İstanbul Üniversitesi ve Gantek Teknoloji şirketi tarafından eğitimde fırsat eşitliğini amaçlayan uzaktan eş zamanlı eğitim projesi uygulamaya konuldu. Projeyle öğretim görevlisi bir beyaz tahta üzerinde dersi anlatıyor. Tahtaya yazdıkları kendi görüntüsü ve sesi birbirlerinden ayrı olarak bir sunucuya aktarılıyor. Veri Frame Relay bağlantısıyla Harran'da dersi izleyen öğrenciye ulaşıyor. Diğer uçta ise öğrenciler farklı perdelerden öğretim görevlisini ve tahtayı izliyorlar. Sistem İstanbul'daki dersin Harran'a taşınmasıyla sınırlı değil. İnteraktif bir yapı yaratıldığndan Harran'daki öğrencilerin görüntülerinin de İstanbul'a ulaşması sağlanmış durumda.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!