Sağlığınızı koruyan teknolojiler

Güncelleme Tarihi:

Sağlığınızı koruyan teknolojiler
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2022 07:00

İşiniz gereği sürekli olarak bilgisayar başında bulunuyorsanız ve özellikle de evden çalışıyorsanız, farklı sağlık sorunları yaşamamak adına doğru teknolojileri kullanmak büyük önem taşıyor. Masadan sandalyeye, klavyeden monitöre kadar tüm ürünlerde sağlıklı seçenekleri mercek altına aldık.

Haberin Devamı

Sürekli olarak bilgisayar başında oturmak herkesin bildiği üzere insan vücudu için sağlıklı değil. Böyle bir hayat biçiminde boyun, bel, omurilik ve bilek sağlığını korumak oldukça önemli ve bu bağlamda ciddi sorunlar yaşamamak adına ergonomi odağında tasarlanan ürünlerden tercih etmek gerekiyor. Kendinize sağlığınızı koruyacak bir ergonomik çalışma ortamı kurmak istiyorsanız, önceliği mutlaka çalışma ya da bilgisayar masanıza vermenizi tavsiye ediyoruz. Uzmanlar uzun süreler boyunca oturulmasını önermiyor ancak çoğu zaman iş için başka şansımız kalmıyor. İşi büyük oranda bilgisayar başında olan kişiler için en iyi çözüm, yüksekliği ayarlanabilir masalar oluyor. Bu masalar, sahip oldukları motor aracığıyla ya da elle kontrol mekanizmalı modellerde ray sistemleri yardımıyla yükseliyor ve size ayaktayken bilgisayar kullanma imkanı sunuyor. Bu masalar sayesinde örneğin 2 saat oturarak, 2 saat de ayakta durarak çalışabilir ve böylece bel, boyun ve omurilik sağlığınız özelinde çok büyük bir fark yaratabilirsiniz.

Haberin Devamı

Sağlığınızı koruyan teknolojiler

OFİS KOLTUKLARI

Çalışma ergonomisi konusunda elbette tercih edilen ofis koltuğu da büyük fark yaratıyor. Standart plastik sandalyeler yerine yüksek bel desteği olan kaliteli bir ofis koltuğu, kendinize ve vücudunuza yapabileceğiniz uzun vadeli en güzel yatırımlardan birisi olacaktır. Bilek sağlığı için de tercih edebileceğiniz ürünler mevcut. Fare konusunda Karpal Tünel Sendromu’ndan kaçmak adına dikey fare tercih edebilirsiniz. Dikey fareler bileğiniz ile kolunuzu yana döndürüyor ve böylece doğal bir duruş sağlayarak birçok sinir sıkışması kaynaklı sağlık sorununu önlüyor. Fare konusunda alışması zor olsa da sabit tasarlanan toplu farelere de bakabilirsiniz. Bu farelerde imleç, fare gövdesinin hareket ettirilmesiyle değil fare üstündeki topun hareket ettirilmesiyle kontrol ediliyor. Bu sayede bilek sabit kalıyor, bu da bilekler ile kol üzerindeki yükü çok ciddi oranda azaltıyor. Eğer çok uzun süre boyunca bilgisayar başında vakit geçiriyorsanız, ergonomik klavye edinmek de birçok sorunu daha başlamadan ortadan kaldırabilir. Uzun testler sonucunda doğan bu ürünler, normal klavyelerden çok farklılar ve bileklerinizi klavye üzerinde çok fazla hareket ettirmeden yazı yazmanıza odaklanıyorlar. Bu amaçta genelde birbirinden ayrık ve yamuk şekillerde tasarlanan ergonomik klavyeler, biraz alışma süresi gerektiriyor ancak buna değecek seviyede sağlık sorunlarını önleyebiliyor.

Haberin Devamı

MONİTÖRLERE DİKKAT

Ergonomik çalışma ortamında boyun sağlığı da gerçekten çok önemli. Boyun fıtığından kaçınmak için kendinize yapabileceğiniz en güzel yatırımlardan birisi, monitörünüz için harici bir VESA monitör tutucu kol sistemi edinmek olacaktır. Bu direkt olarak masaya bağlanan ve monitöre büyük bir hareket kabiliyeti getiren ürünler, en uygun görüntüleme pozisyonunu elde etmenize imkan tanıyorlar. Boynunuzu sürekli olarak ağrıtan, başınızı aşağıya eğmenize neden olan bir monitörünüz varsa, onu VESA monitör tutucu ile çok daha ergonomik ve sağlıklı hale getirebilirsiniz. Eğer bir dizüstü bilgisayar kullanıyorsanız, boyun sağlığınız için bir dizüstü standı almak da büyük fark yaratacaktır. Bu stand modelleri sayesinde dizüstü bilgisayarınızı boynunuzu öne eğmeden kullanacak açıya rahatlıkla getirebiliyorsunuz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!