Sabiha Gökçen'e ilk kira ödemesi

Güncelleme Tarihi:

Sabiha Gökçene ilk kira ödemesi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2011 15:38

Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş. (İSG), savunma sanayi müsteşarlığına, İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yeni Terminal Binası ve Ekleri Projesi kapsamında ilk kira ödemesini gerçekleştirdi. 76 milyon 514 bin 851 Euro tutarındaki sembolik çeki alan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, "2002 yılına kadar masraf kapısı olarak nitelendirilen Sabiha Gökçen Havalimanı, hükümetimizin yürüttüğü başarılı politikalar sonucunda bir kazanç kapısı haline gelmiş, ülkemize yapılan yatırımlar bir hizmet olarak dönebilmiştir" dedi.

Sabiha Gökçen Havalimanı’ndaki Airport Otel’de düzenlenen törene Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, İstanbul Vali Yardımcısı Bekir Ergök, İSG Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı Faruk Özlü, HEAŞ Genel Müdürü Volkan Tiryakiler, İSG Yönetim Kurulu Üyesi Kiran Kumar Grandhi katıldı.

Törende yaptığı konuşmada, hükümetin göreve geldiği günden bu güne uyguladığı başarılı politikalar sonucu, Türkiye’de havacılık sektöründe çok önemli gelişmeler meydana geldiğini söyleyen Bakan Gönül, tamamen metruk haldeki Sabiha Gökçen Havalimanı’nın, Savunma Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı işbirliğinde hayata geçirildiğini belirtti.

Yolcu sayısı da eklenince daha önce atıl durumda olan havalimanının çok önemli bir konuma geldiğini vurgulayan Gönül, yılda 25 milyon yolcuya hizmet verebilecek terminal yatırımlarının rekor sayılabilecek bir sürede hayata geçirildiğini de ifade ederek, "Memnuniyetle belirtmek isterim ki, bu gün burada bulunduğumuz tesisler, çok yakın tarihte hayata geçirilmiş olmasına rağmen, inşaat kalitesi ve güvenliğinden taviz verilmemesi sonucu havalimanının 2010 yılı içerisinde aldığı uluslararası mükafatlarla tescil edilmiştir" dedi.

Yap - İşlet - Devret modeli çerçevesinde ortak girişim grubu tarafından sözleşme kapsamında iş artışlarıyla birlikte 2 milyar 175 milyon Euro tutarındaki kullanım bedelinin, Savunma Sanayi Destekleme Fonu’na ödeneceğini kaydeden Gönül, sözlerine şöyle devam etti:

"20 yıl boyunca taksitler halinde ödenecek bu bedel, Türk Savunma Sanayi’nin gelişimi için kullanılacaktır. Görüldüğü gibi 2002 yılına kadar masraf kapısı olarak nitelendirilen Sabiha Gökçen Havalimanı, hükümetimizin yürüttüğü başarılı politikalar sonucunda bir kazanç kapısı haline gelmiş, ülkemize yapılan yatırımlar bir hizmet olarak dönebilmiştir. Bu paranın yatırılacağı fon, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin araç, gereç, mühimmat, silah, uçak, helikopter, insansız hava araçları gibi ihtiyaçların karşılanmasında kullanıldığı gibi, Türk Savunma Sanayi’nin geliştirilmesi ve modernleştirilmesi için de kullanılmaktadır. Ümit ederim ki, inşallah ilk etabı başarı ile sonuçlanan Ortak Girişim Grubu ile ilgili olan uyumlu çalışma ortamımız, işletme süresi boyunca devam eder ve bu ortaklık tüm tarafların kazanımına vesile olur."

İstanbul’daki hava trafiğindeki gelişmelerin İstanbul’da önemli bir mihenk taşı olarak karşılarına çıktığını belirten Bakan Gönül, Cumhuriyetin kurulması ile başkentin İstanbul’dan Ankara’ya alınması sonucu İstanbul’da bir moral bozukluğu yaşandığını anlattı.

Günümüzde hükümetin İstanbul’u bir finans ve ekonomi merkezi haline getirme kararı aldığını hatırlatan Gönül, bu kararın uygulanması sırasında önemli bir ihtiyacın karşılarına çıktığını, bunun da ulaşım ihtiyacı olduğunu belirtti. Sabiha Gökçen Havalimanı’nın Anadolu Yakası’nda ulaşım ihtiyacını en iyi şekilde karşıladığını anlatan Gönül, "Artan yolcu ihtiyacı, Sabiha Gökçen olmasaydı bu gün Yeşilköy’ü taşıyamayacağı bir noktaya getiriyor olacaktı. Yap – İşlet - Devret modelinin başarılı bir uygulamasının eşiğindeyiz. İspatını alacağımız çekle de görmüş olacaksınız. Bu modellerin Türkiye hizmetinde daha çok güzel örnekleriyle devam etmesini temenni ediyorum" diye konuştu.

SEMBOLİK ÇEK GÖNÜL’E VERİLDİ

Bakan Vecdi Gönül’ün konuşmasının ardından kürsüye çıkan İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı Yönetim Kurulu Başkanı Nİhat Özdemir, Türkiye’nin havacılık tarihinin en önemli ve en başarılı Yap - İşlet - Devret modellerinden biri olan, İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yeni Terminal Binası ve Ekleri Projesi uygulama sözleşmesi kapsamında toplam 76 milyon 514 bin 851 avro tutarında ilk kira bedelini Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı Savunma Sanayi Müsteşarlığı’na sunmaktan mutluluk duyduklarını söyledi. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı Yönetim Kurulu üyesi ve GMR Infrastructure temsilcisi Hintli Kıran Kumar Grandhi de, projenin GMR için çok önemli olduğunu ve başarılı olacağını düşündüklerini belirterek, proje çok iyi gittiği için Türkiye’de başka alanlarda, özellikle enerji sektöründe de yatırım yapmayı düşündüklerini söyledi.

Tören sonunda, Özdemir tarafından ödemeyi temsil eden 76 milyon 514 bin 851 Euro’luk sembolik çek, Bakan Gönül’e teslim edildi.

BAKAN GÖNÜL’E BALYOZ SORULDU

Törene gelişi sırasında bir gazetecinin, "Balyoz tutuklamaları ile ilgili sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, ’Bu iş sadece yargının tasarrufundadır’ diye bir yorumu oldu. Siz de aynı düşüncelere katılıyor musunuz?" sorusuna Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül şöyle cevap verdi:

"Kesinlikle böyle. Ayrıca sayın Başbakan masumiyet teorisine de şey yaptı. Ben de ’Berat-ı Zimmet asıldır’ (kanun koyucu, hitabı ve hükmü olmadan ferdin mükellef tutulamayacağı, aksine bir delil oluncaya kadar kişinin borçsuzluğu ve suçsuzluğunun var sayılması) diyorum. Anlamadınız tabii. Bakarsınız lügatten."

"Terfilerle ilgili bir durum söz konusu olabilir mi?" sorusuna Bakan Gönül, "Şimdi önümüzde terfi falan yok" yanıtını verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!