Sabancı sonunda Tikveşli'yi aldı

Güncelleme Tarihi:

Sabancı sonunda Tikveşliyi aldı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 1998 00:00

Haberin Devamı

Sabancı Grubu, uzun süren pazarlıklar sonucunda Doğan Vardarlı'nın sahibi olduğu Tikveşli Gıda'yı aldı. Koç'un SEK'i alıp, süt pazarına girmesinin ardından Sabancı Grubu da Tikveşli'yle bu pazara girdi.

Sabancı Topluluğu ile Fransa'nın sütlü mamullerdeki devi Danone'nın ortaklaşa kurduğu Danonesa, Tikveşli Gıda'yı satın aldı. Bu satış, Tikveşli Grubu'ndan yapılan açıklamayla duyuruldu. Sabancı'nın Tikveşli'yi 40 milyon dolara (10.3 trilyon lira) aldığı öğrenildi. Tikveşli'nin açıklamasında, 1.5 yıl süren ortaklık görüşmelerinin anlaşmayla sonuçlanarak, Tikveşli Gıda Sanayi A.Ş'nin Danonesa'ya devredildiği bildirildi. Daha önceki görüşmelerde, Tikveşli'nin yüzde 60 hissesinin Sabancı ve Danone'ye satışı söz konusu iken, yapılan anlaşmada hisselerin tamamının Danonesa'ya satışı kabul edildi.

Anlaşmaya göre, Tikveşli'nin Lüleburgaz'daki günlük süt, pastorize süt, yoğurt, ayran ve meyve suyu üretim tesisleri Danonesa'ya geçti. Tikveşli Gıda'nın adı Danonesa Süt ve Sütlü Mamuller Gıda Sanayi'ne çevrilirken, Danonesa, ‘‘Tikveşli’’ markasıyla süt ve sütlü ürünler pazarlayacak.

Tikveşli Şirketler Grubu ise, süt üretimi ile Çan, Söğütlü ve KKTC'deki tesislerinde peynir ve yağ üretimini devam ettirecek. Türkiye'nin yanı sıra, çevre ülkelerde ürün pazarlamasına hız verilecek.

Danonesa'nın Genel Müdürü François Martin, hisselerin devir töreninde yaptığı konuşmada, 50 yılı aşkın bir deneyimi olan Tikveşli'yi satın alarak, Türkiye'deki süt sektöründe hedefledikleriyere gelmek istediklerini bildirdi.

BİR NUMARA OLACAĞIZ

Doğan Vardarlı'dan Tikveşli bayrağını devraldıklarını belirten Martin, ‘‘En son teknolojiyi Türkiye'ye getirmekten kaçınmayacağız. Tikveşli'yi bir numara yapacağız’’ dedi. Tikveşli Şirketler Grubu Başkanı Doğan Vardarlı da, Tikveşli'yi yoktan var ettiklerini, dünyada hiçbir şeyin bugün ilk sahibinin bulunmadığını vurguladı.

Sektörde önde gelen 3 büyük firmadan biri olduklarını belirten Vardarlı, süt sanayinde profesyonel deneyime sahip Danone'nin, en son teknoloji ile çalışmalara yeni bir boyut getireceğini bildirdi.

Tikveşli grubunun, bundan sonra da hayvancılığın ve sütçülüğün geliştirilmesi çalışmalarını sürdüreceğini belirten Vardarlı, şunları kaydetti: ‘‘Eskiden olduğu gibi, süt toplamanın yanı sıra, alt yapıyı oluşturan çiftliklerimiz vasıtasıyla süt üretimini sürdüreceğiz. Grubumuz bünyesindeki Tikveşli Tarım İşletmeleri A.Ş. kanalıyla da Türkiye'de sığır popülasyonunun ıslahı amacıyla gen bankası ve progeny test laboratuvarı çalışmaları ile hayvan ıslahı çalışmalarının ülke geneline yayılmasına öncülük edeceğiz. Ayrıca Güneydoğu'da ve Doğu Anadolu'da damızlıkçı işletmeler kurarak, bu yörelerdeki süt üretiminin artırılmasına öncülük edip, yöredeki istihdamı artırmayı hedefliyoruz.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!