Saab Suudi Arabistan'a silah attı

Güncelleme Tarihi:

Saab Suudi Arabistana silah attı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2010 12:32

İsveç Ticaret Bakanı Ewa Björling'in daha önce inkar etmesine rağmen, SAAB firmasinin silah üreten bölümünün Suudi Arabistan'a anti tank füzeleri sattığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Ekonomi gazetesi Dagens İndüstri gazetesinin bugünkü haberinde, SAAB basın sözcüsü Peter Liander ile Stratejik Ürünler Müfettişliği Başkanı Andreas Ekman Duse, bu konuda herhangi bir yorumda bulunamayacaklarını açıklamalarına rağmen, gazetenin incelemesi sonucunda şirketin 2007 yılının Aralık ayında Suudi Arabistan'dan anti tank füzeleri konusunda iki kere sipariş aldığını yazdı. Ancak SAAB bu siparişleri gizli tutmayı tercih etti.

Suudi Arabistan'da demokrasi ve insan hakları konularında büyük eksiklik olduğuna dikkati çeken muhalefet partileri ise İsveçli firmanın bu ülkeye silah satmasına karşı çıkıyor. İsveçli gazetelerde bugün yeralan haberlerde de Ticaret Bakanı Ewa Björling'in bir yıl önce bu yönde yaptığı açıklamalara yer vererek, Suudi Arabsistan'a silah satışı olmadığına dikkat çekilirken, yeni ortaya çıkan gelişmeler sonrasındaki çelişkiye dikkat çekiliyor.

Haberin Devamı

İsveç Barış Derneği Başkanı Anna Ek de yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan'a yıllardan bu yana silah satışında artış olduğundan şüphelendiklerini kaydederek, İsveç yasalarına göre, demokrasi ve insan haklarının eksik olduğu ülkelere silah satışının engellendiğine dikkati çekti.

Sol Parti Genel Başkanı Lars Ohly de, SAAB firmasının silah satışıyla ilgili bilginin doğru olması halinde, bunun tamamen İsveç meclis kararlarına aykırı olduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!