S&P: Türkiye’nin kredi notunda artış olabilir

Güncelleme Tarihi:

S&P: Türkiye’nin kredi notunda artış olabilir
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2006 00:00

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s (S&P), Avrupa Birliği’nin (AB) yeni üyeleri ile Türkiye, Brezilya, Peru ve Çin’in kredi notlarında artış olabileceğini söyledi.

S&P, 2006’da ve özellikle ilk yarısında not artırımlarının not indirimlerinden daha çok olmasını beklediğini belirterek, başlıca makro riskleri ise enerji ve jeopolitik şoklar ile ekonomik ve mali koşulların bozulması olarak sıraladı.

ASYA KRİZİ TEKRARLANMAZ:

Bu arada CreditSights, gelişmekte olan piyasalara, 1997 Asya krizi öncesine göre yüzde 60 daha az spekülatif fon girdiğini ve bunun da benzer bir kriz öyküsünün tekrarlanma olasılığını düşürdüğünü bildirdi. CreditSights’ın dün açıklanan araştırmasında, gelişmekte olan piyasalardaki risk spread’lerinin 1997’deki düzeyleri kadar düşük olduğuna dikkat çekilmekle birlikte, Eylül 2005 öncesindeki 18 ay içinde, 25 gelişmekte olan ülkeye sıcak para girişinin toplam 125.7 milyar dolar olduğu, buna kıyasla bu rakamın, Eylül 1997 öncesi 18 aylık sürede enflasyona ayarlanmış şekliyle 209.3 milyar dolar düzeyinde olduğu belirtildi.

PORTFÖY ÇIKIŞI ZAYIF OLASILIK:

CreditSights gelişen piyasalar analisti Christian Stracke hazırladığı raporda, "Bugün gelişmekte olan piyasaların portföy girişlerine bağlılığı, 1990’ların büyük bölümünde olduğundan çok daha az. Şu anda gelişmekte olan ülkelerin dış tahvillerinde ihtiyaç duyulan yeniden fiyatlama hareketinin büyüyerek, gelişen piyasalarda geniş tabanlı bir portföy çıkışına neden olmasını beklemek için çok fazla neden görmüyoruz" dedi. Döviz rezervlerinin yüksek olması da, birçoğu bu yıl içinde seçime gidecek olan gelişen piyasalarda görülmesi olası sarsıntılara karşı konulması açısından olumlu bir etken olarak görülüyor. CreditSights’a göre, 1997 yılında gelişmekte olan ülkelerin uluslararası rezervleri, önceki 18 aylık döneme ait portföy girişi rakamının ortalama yüzde 222’sine denk gelirken, bugün itibariyle bu oran yüzde 823’e yükseldi.

SPEKÜLATİF FON GİRİŞLERİ:

Stracke raporda, "Bu yılın ilerleyen dönemlerinde, gelişmekte olan piyasalar üzerinde olumsuz faktörlerin ağırlığının hissedilmesiyle birlikte piyasa spread’lerinde düzeltme hareketi beklentimiz sürüyor. Ne var ki, büyük ölçüde 2006’daki sıcak para çıkışlarının 1990’lardakinden çok daha az olası olması nedeniyle, bu düzeltmenin nispeten kontrol altında olması beklenir" dedi. Raporda bazı ülkeler istisna olarak gösterildi. Başta Macaristan, Polonya ve Türkiye gibi ülkeler ve bir ölçüde de Güney Afrika ile Peru’nun, Asya krizi öncesinden daha yüksek spekülatif fon girişine sahne olduğuna dikkat çekildi.

Time Warner dörde bölünecek

MİLYARDER
Carl Icahn, Time Warner’ı dörde bölmek için kolları sıvadı. Icahn, hissedarlara 40 milyar dolara neden olan yönetim gaflarıyla ilgili 343 sayfalık rapor yayınladı. Icahn, "Bir şeyler yapılmak zorunda yoksa her şey bozulacak. Kaybedecek zaman yok" dedi. Yatırım bankası Lazard tarafından hazırlanan rapor, hisse senetlerinin 20 milyar dolarını yeniden elde etmek ve Time Inc’den Warner Bros film ve TV, Tirme Warner Kablu ve America Online şeklidne halka açık dört şirket yaratmayı hedefliyor.

Rüşvet yasalarını çiğnemiş olabiliriz

ABB
, Amerikan otoritelerine Ortadoğu dahil olmak üzere bazı ülkelerde ABD’nin anti-rüşvet kanunlarını çiğnemiş olabileceği itirafında bulundu. İsviçre merkezli mühendislik şirketi ABB, ABD Adalet Bakanlığı ve Sermaye Piyasaları Kurumu’na (SEC), alt şirketlerinin bazı ülkelerde yaptığı ödemeleri bildirdi. ABB’den yapılan açıklamada, ABB için oluşan sonuçların cezaları, diğer giderleri ve iş-ilişkili etkileri içerdiği belirtildi.

BAA’ya Ferrovial’dan sürpriz teklif

İSPANYOL
inşaat ve altyapı firması Grupo Ferrovial, İngiltere’nin en önemli havalimanlarının sahibi BAA’yı almak için teklif götürüyor. Grupo Ferrovial’den gelen sürpriz açıklama BAA’nın hisselerinin yüzde 18 yükselerek 13,48 dolara çıkmasına ve şirketin toplam değerinin 13,9 milyar dolara ulaşmasına sebep oldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!