Rusya'da nükleer eğitimi fırsatı için son hafta

Güncelleme Tarihi:

Rusyada nükleer eğitimi fırsatı için son hafta
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2015 11:38

Türkiye'den Rusya'ya burslu ve iş garantili nükleer eğitimi almak üzere seçilecek 80 öğrenci için başvuru süresi, bu hafta sona erecek.

Haberin Devamı

Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi Moskova Fizik Mühendisliği Enstitüsü (MEPhI) ile St. Petersburg Politeknik Devlet Üniversitesi'nde eğitim alacak öğrenciler, 27 Mart'a kadar "www.akkuyu.com" adresinden başvuru yapılabilecek. Rusya'ya gönderilecek öğrenciler, yazılı ve sözlü sınavla seçilecek. Eğitim programını başarıyla tamamlayan, uygulama eğitimini ve stajını bitiren öğrenciler, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde istihdam edilecek.

"Bu fırsatı değerlendirmek lazım"

Nükleer eğitimi için Türkiye'den Rusya'ya ilk gönderilen öğrenciler, deneyimlerini AA muhabiriyle paylaştı.

Coşkun Karadaş, "Böyle bir karar verirken başta herkes zorlanıyor. Bugün bu kararı verdiğim için çok memnunum. Gururluyuz" dedi. Karadaş, nükleer alanında yaklaşık 7 yıl eğitim alacaklarını belirterek, "Bu uzun bir eğitim süreci. Sonu hakikaten gelecek için çok önemli. Bu fırsatı değerlendirmek lazım" diye konuştu.

Haberin Devamı

"Ülkemizin ilk nükleer santrali bize emanet olacak"

Öğrencilerden Gökçehan Tosun da 4 yıl boyunca Rusya'da eğitim aldığını kaydederek, "Akkuyu ülkemiz için büyük bir yatırım, güzel proje olacak. Bunun parçası olmak istedim. Kazanınca çok mutlu oldum" ifadesini kullandı.

Eğitime ilk başladıklarında bazı tedirginlikler yaşadıklarını söyleyen Tosun, "Bu işin bir parçası olmak güzel. Başvuracak arkadaşlara tavsiye ediyorum. Gururluyuz. Ülkemizin ilk nükleer santrali bize emanet olacak" değerlendirmesinde bulundu.

İki yıldır eğitimine devam eden Mustafa Barış Güngör de projeye katılım sürecinde ailesinden yoğun destek gördüğünü ifade ederek, nükleer alana ilgisi olan öğrencilere eğitime katılmaları yönünde çağrıda bulundu.

"Burada her şeyiniz karşılanıyor"

İstanbul Teknik Üniversitesindeki eğitimini bırakarak nükleer eğitimine başlayan Okan Yıldız ise nükleer eğitim programına katılmasına ilişkin, "Geleceğin teknolojisinin nükleer olduğunu ve ülkemize çok şey katacağını düşünerek dahil oldum. Burada her şeyiniz karşılanıyor. Size düşen tek görev ders çalışmak olacak" dedi.

"Aldığımız sorumluluğun farkındayız"

Haberin Devamı

Türkiye'de Hacettepe Üniversitesinde başladığı nükleer eğitimine Rusya'da devam etme imkanı bulan Ebru Adıgüzel de "Başvuracak öğrencilerin bir çekinceleri olmasın. Kesinlikle tavsiye ediyorum. Bu büyük proje içinde yer almak insanı motive ediyor. Çok mutlu ediyor. Derslerimize çok fazla yoğunlaşabiliyoruz. Aldığımız sorumluluğun farkındayız" diye konuştu.

Akkuyu Nükleer Santrali Projesi, 2010 yılında Türkiye ve Rusya arasında imzalanan hükümetler arası anlaşmayla başladı.

Türkiye'nin nükleer enerji sektörü için uzman kadro yetiştirme programı kapsamında 250'nin üzerinde Türk öğrenci halen Rusya'da nükleer enerji alanında eğitim alıyor. Rusya'ya gönderilen Türk öğrenciler, 1 yıl hazırlık ve 5,5 yıl uzmanlık eğitimi alacak, ardından da 1-3 yıl süresince Rosatom'un merkezlerinde uygulamalı staj yapacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!