Rusya ile ticaret hacmi hedefi 100 milyar $

Güncelleme Tarihi:

Rusya ile ticaret hacmi hedefi 100 milyar $
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2013 01:51

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Türkiye-Rusya arasında 2020’ye kadar 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedeflediklerini açıkladı.

Haberin Devamı

Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladmir Putin, Rusya’nın Saint Petersburg kentinde düzenlenen Rusya-Türkiye Üst Düzey İşbirliği Konseyi’nin 4. Toplantısı ardından basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında konuşan Erdoğan, şunları söyledi:

İFTİHAR EDİLECEK YATIRIMLAR VAR

“2012 itibari ile 35 milyar dolara yaklaştık. Bu yılın ilk dokuz ayı itibari ile biraz düşüş söz konusu. Fakat iki ülkede siyasi irade 2020’de 100 milyar dolarlık hedef belirledi. Sayın Başkanın da ifade ettiği gibi bu başka alanlarda atacağımız adımlarla bu rakamı yakalamada engel göremiyorum. Türk müteahhit firmalarının Rusya’da iftihar ettiğimiz yatırımlara imza attığını biliyoruz. 50 milyar dolara ulaştı.
Turizmde Rusya’dan değerli dostlarımızın ülkemizi ziyaretleri ve Türkiye’yi önemli bir destinasyon merkezi görmeleri bizi mutlu etmiştir. 2012 sonu itibari ile 4 milyona ulaşan turist gelmiştir. Ankara’da Rusya Federasyonu’na ait bir kültür merkezinin kurulması, Moskova’da da Yunus Emre Kültür Merkezi kurulması gündemimizdedir.

MÜŞTEREK OTOMOBİL ÜRETİMİ

Enerji alanındaki ilk nükleer enerji santralimizi Rusya ile yapıyoruz. 20 milyar dolarlık yatırım. Diğer alanlarda neler yapabiliriz bunları görüştük. Enerji alanında bizim birinci ortağımız Rusya. Siberbank Türk bankacılık sektöründe farklı bir yer edinmiş bulunuyor. Finans sektörünün karşılıklı yatırımlarda yeri büyük önem arz ediyor. Bir diğer önemli adım da müşterek otomobil üretimi konusu.”

Haberin Devamı

Akkuyu’da vergi talebi

ERDOĞAN ile açıklama yapan Putin, Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili bir vergi kolaylığı istedi. Putin, “Bu alandaki işbirliklerinin stratejik düzeye ulaştı. Enerji alanında Mavi Akım ve Akkuyu Nükleer Santrali önemli yer tutuyor. Rosatom, Türkiye’nin ilk nükleer güç santralini Akkuyu’da inşa edecek. Toplam yatırım değerinin 20 milyar doları bulması bekleniyor. Akkuyu santralindeki işlerin yüzde 25’i Türk şirketleri tarafından yapılacak. Türkiye hükümetinin bu projede vergi kolaylığı sağlayacağını umut ediyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!