Rusya ile sorunlar çözülüyor, piliç ihracatı başlayabilir

Güncelleme Tarihi:

Rusya ile sorunlar çözülüyor, piliç ihracatı başlayabilir
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2009 00:00

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, temmuz ayından bu yana Türk mallarına karşı gümrüklerde sürdürdüğü tam sayım uygulaması büyük sıkıntı yarattığı Rusya ile ihracatın normale dönmesi yolunda ümitlerin arttığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Rusya gezisinde Rusya gümrüklerindeki sorunun çözümü için en üst düzeyde görüşmeler yapıldığını, Rusya Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev’le görüşmelerinin sağlandığını ve konunun Başbakan Putin’e aktarıldığını aktaran Büyükekşi, "Rusya’ya olan ihracatımızın normale dönmesi yolunda ümitlerimiz arttı" dedi.

Lojistik üs kurulacak

Büyükekşi, Güney Rusya’da Türkiye ve Rusya arasındaki ithalat ve ihracatı artırmak amacıyla bir lojistik üssü kurulacağını da belirterek, "Bölgede kurulacak bir lojistik merkezi, ülkemizin bölge coğrafyasına lojistik kabiliyetlerini artırmakla kalmayacak, Rusya’nın dış ticaret operasyonlarına da büyük katkı sağlayacak" dedi. Büyükekşi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte yaptıkları Rusya ziyareti sonrası Türkiye’ye gelecek Rusya Federal Gümrük Servisi Başkanı Andrei Belaninov başkanlığındaki heyetin gümrüklerde incelemeler yapacağını belirtti.

Ruble özel bankayla

Büyükekşi, Rus rublesi ve Türk Lirasının iki ülke arasında yapılacak ticarette karşılıklı olarak kullanılabilmesinin önemli bir adım olacağını da belirterek şöyle konuştu: "Konvertible olmayan para birimleri ile işlem yapılmasını engelleyen 32 Sayılı Karar’ın değiştirilmesi için Merkez Bankası’nın hazırladığı mevzuat değişikliği Hazine Müsteşarlığı’na gönderildi. Para değişimi özel bankalar sayesinde gerçekleşecek. Rusya’da 160 şubesi bulunan Türk-Rus ortak girişimi özel bir bankayla görüşmeler devam ediyor. Benzer para anlaşması İran ile de yapılacak."

Moskova’da gündeme gelen konular arasında, Türkiye’den Rusya’ya tavuk eti ihracatının tekrar başlatılmasının da bulunduğunu ifade eden Büyükekşi, dünyanın en büyük tavuk eti tüketicisi durumundaki Rusya’nın alımları kuş gribi nedeniyle durdurmasının Türkiye’nin tavukçuluk sektörü için önemli pazar kaybı oluşturduğunu hatırlattı. "Rusya pazarını, ABD ve Brezilya’dan geri almalıyız. Tesislerimizi incelemek için Rusya’dan Türkiye’ye kontrol amaçlı bir heyet gelecek" diyen Büyükekşi, Rusya’ya yapılan yaş meyve sebze ihracatında geçtiğimiz dönemde yaşanan sorunların aşılması amacıyla da görüşmeler yapıldığını sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!