Rusya almazsa komşusuna satarız

Güncelleme Tarihi:

Rusya almazsa komşusuna satarız
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2017 09:17

Rusya’nın Türk domatesine yönelik ambargoyu kaldırmama ihtimalini değerlendiren Antalya Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Cüneyt Doğan, “Rusya’nın komşularına zaten domates satıyoruz. Yasak kalkmazsa pazarımızı genişletiriz” dedi. Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır ise “Son yapılan açıklama buğday resti ile ilgili olabilir. Sonucu bekleyip göreceğiz” diye konuştu. 

Haberin Devamı

TÜRKİYE ile Rusya arasındaki ekonomik gerilim yeniden yükseldi. Antalyalı tarım sektörü temsilcileri ve ihracatçılar özelikle domatese yönelik ambargonun kaldırılmasını beklerken, Rusya Federal Veteriner ve Bitki Sağlığı Gözetim Servisi Basın Sözcüsü Yuliya Melano, Servis’in Türk ürünlerine getirilen mevcut kısıtlamaları kaldırmayı planlamadığını açıkladı.

‘YENİ PAZARLAR BULURUZ’

Antalya Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı ve Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Doğan, panik havası oluşturmanın doğru olmadığını belirterek, “Yasakların kaldırılmama ihtimali gündeme gelirse tek yapacağımız şey yeni pazarlara yönelmek. Şu ana kadar bunu yaptık, bundan sonra da yaparız” dedi.

‘ŞIP DİYE OLMAZ’

Türk domatesinin Rusya’ya komşu olan ülkelere satıldığını kaydeden Doğan, “Satışlarımız devam ediyor. Biz elbette yasakların kalkmasını isteriz ancak yasak devam ederse de başımızın çaresine bakarız. Tabi ki şıp diye yeni pazarlar oluşmaz. Bunun için çalışmalıyız, çalışıyoruz da” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘KENDİ ÜRETİMLERİ YETMEZ’

Rusya’nın kalabalık bir nüfusa sahip olduğuna dikkat çeken Doğan, şöyle dedi: “Rusya öz üretimiyle domates ihtiyacını karşılayamaz. Bu nedenle bizden almasa bile başka ülkelerden domates ithalatı yapmak zorunda. Domates ihracatı yapan ülkelerde doğan boşluğu da yine biz doldururuz.”

‘BEKLEYİP GÖRECEĞİZ’

Sürecin sağduyulu şekilde değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, “Rus tarafından çok fazla haber ve açıklama geliyor. Neyin doğru, neyin yanlış olduğunu bilemiyoruz. Son yapılan açıklama buğday resti ile ilgili olabilir. Sürecin nasıl yönetileceğini hep birlikte bekleyip göreceğiz” dedi. 

260 MİLYON DOLARLIK PAZAR

Rusya hükümeti Türkiye’den soğan, karnabahar, brokoli, tuz ve karanfil sevkiyatına izin veren kararnameyi imzalamıştı. Buna rağmen, et, tavuk, domates, salatalık, üzüm, elma, armut ve çilek hala yasak listesinde bulunuyor. Türkiye, yasaklardan önce Rusya’ya 260 milyon dolarlık domates ihracatı yapıyordu. Antalya’nın ihracat oranı ise 133 milyon dolar seviyesinde.

BAKMADAN GEÇME!