Ruslar doğalgazda gözünü Batı’dan Asya’ya çevirdi

Güncelleme Tarihi:

Ruslar doğalgazda gözünü Batı’dan Asya’ya çevirdi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2014 01:37

Geçtiğimiz hafta Çin ile imzaladığı 400 milyar dolarlık gaz anlaşması dünyanın gündemine oturan Rusya’nın, Japonya ile yeni bir doğalgaz boru hattı anlaşması daha imzalayabileceği kaydediliyor.

Haberin Devamı

UKRAYNA krizinin ardından Batı dünyasının yaptırımlarıyla karşı karşıya kalan Rusya’nın, Çin ile imzaladığı 400 milyar dolarlık doğalgaz anlaşmasının yankıları sürerken, şimdi de Japonya ile 6 milyar dolarlık yeni bir doğalgaz anlaşması yapabileceği kaydediliyor. Japonya’da 33 meclis üyesinden oluşan grubun, Rusya’dan Japonya’ya uzanacak bin 350 kilometrelik boru hattı projesine destek verdiği, söz konusu projenin planını yakında Japonya Başbakanı Şinzo Abe’ye sunacağı öğrenildi. Böylece projenin Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sonbaharda yapacağı Japonya ziyaretinde gündemde olması hedefleniyor.

LNG YERİNE RUS GAZI

Bloomberg’in haberine göre, Fukuşima nükleer felaketinin ardından enerji maliyetlerini düşürmeye çalışan Japonların hedefinde Rusya’dan yeni bir doğalgaz boru hattı inşa edilmesi projesi de var. Haberde, Fukuşima’nın ardından nükleer santrallerin devre dışı bırakılmasının, Rus-Japon boru hattı bağlantısına olan ilgiyi yeniden canlandırdığı vurgulanırken, diğer yandan Avrupa’nın dışında yeni doğalgaz müşterileri arayışında olan Rusya için de uygun olduğuna dikkat çekiliyor. Japonya’nın geçtiğimiz yıl sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ithalatına 7 trilyon yen harcayarak, rekor kırdığı kaydedilen haberde, ülkenin enerji faturasını daha pahalı olan LNG yerine boru gazı alarak düşürebileceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

YENİ HEDEF JAPONYA

Tokyo-merkezli bağımsız enerji ekonomisti Osamu Fujisawa, Rus-Japon boru hattının inşa edilmesi durumunda, Japonya’nın Rus gazını Çin anlaşmasındaki fiyata yakın seviyede alabileceğini söyleyerek, “Rusya, doğalgaz pazarını genişletmek istiyor. Çin ile bir anlaşma yaptı ve yeni hedefi Japonya. Japonya ile anlaşırsa, Rusya artık Avrupa’ya bel bağlamak zorunda kalmayacak” şeklinde konuştu. Söz konusu Rus-Japon boru hattının yılda 20 milyar metreküp doğalgaz taşıması öngörülüyor. Bu da Japonya’nın doğalgaz ithalatının yüzde 17’sine karşılık geliyor. Japonya’da Fukuşima’nın ardından kapatılan nükleer reaktörlerin yarısının hiçbir zaman devreye alınmama olasılığı olduğu vurgulanan haberde, bu nedenle daha fazla doğalgaza ihtiyaç duyulacağı ifade ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!