Rum kesiminden sert doğalgaz mesajı

Güncelleme Tarihi:

Rum kesiminden sert doğalgaz mesajı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2014 15:47

Kıbrıs Rum Kesimi’nden sert açıklama… Rum tarafı Türkiye’nin doğalgaz çıkarma çalışmalarını gözlemlemesinden rahatsız olduğunu söyleyerek ada için yapılan barış görüşmelerinin bu gözlemlerden dolayı zarar görebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Rum kesimi uluslararası izinleri alarak İtalyan ENI şirketiyle birlikte Kıbrıs’ın güneyinde doğalgaz arıyor. Türkiye’de ENI’nin çalışmalarını çalışma sahasının yakınlarında bir gemi aracılığıyla takip ediyor. Rum yetkililer bir Türk gemisinin de 20 Ekim’den itibaren bölgede çalışma sürdüreceğini açıkladı. Türkiye Rum kesiminin doğalgaz aramasıyla ilgili olarak başladığı çalışmaları tanımadığını açıklamıştı. Rum kesimi ENI’nin yaptığı doğalgaz araması çalışmalarının Rum kesiminin karasuları içinde olduğunu savunuyor. Güney Kıbrıs 2013 yılında girdiği ekonomik krizden bulacağı yeni doğalgaz kaynaklarıyla çıkmayı hedefliyor.

Rum kesiminden sert doğalgaz mesajı
YENİ SONDAJA YAKIN TAKİP

'TÜRK TARAFIYLA PAYLAŞACAĞIZ'

2011 yılında Noble isimli bir Amerikan şirketi 5 trilyon metreküplük bir doğalgaz rezervinin Kıbrıs Adası açıklarında olduğunu açıklamıştı. Aynı zamanda Fransız şirketi Total’in de Kıbrıs açıklarında doğalgaz arama lisansı bulunuyor. Güney Kıbrıslılar ise bulunacak doğalgaz kaynaklarının barış anlaşmalarının ardından Türk tarafıyla paylaşılacağını iddia ediyor.

Rum kesiminden sert doğalgaz mesajı
BAFRA ENI’NİN PEŞİNDEN AYRILMIYOR

TSK İZLİYOR
Genelkurmay Başkanlığı ise internet sitesinden yaptığı açıklamada Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın faaliyetlerini sıralayarak "Kıbrıs Adası güneyindeki sözde petrol-doğalgaz arama ruhsat sahalarında sondaj çalışmasına başlayan Bahama bayraklı SAIOEM-10000 isimli platform gemisini izleme görevi" icra edildiğini açıkladı. Genelkurmay Başkanlığı’ndan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin AKdeniz’deki sondaj faaliyetlerine ilişkin açıklama yapıldı. Yazılı olarak yapılan açıklamada, Akdeniz’de Rum yönetiminin sondaj faaliyetlerinin takip edildiği belirtilerek şunları kaydedildi; "Akdeniz Kalkanı Harek?tı’nda görevli TCG MIZRAK ve TCG BAFRA, GKRY’nin Kıbrıs Adası güneyindeki sözde petrol-doğalgaz arama ruhsat sahalarında sondaj çalışmalarına başlayan Bahama bayraklı SAIPEM-10000 isimli platform gemisini izleme görevi icra etmiştir." Açıklamada ayrıca, dört adet bot ile Türkiye-Suriye hududunda deniz trafiğinin kontrolü görevi icra edildiği bildirildi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!