“Ruhsatı kap, yan gelip yat devri bitecek”

Güncelleme Tarihi:

“Ruhsatı kap, yan gelip yat devri bitecek”
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2012 12:25

Petrol Platformu Derneği (PETFORM) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Duran, yeni Türk Petrol Kanunu taslağının bu yılın sonuna kadar yasalaşmasını beklediklerini belirterek, “Yeni yasa gerçek yatırımcının önü açacak. Yükümlülüğünü yerine getirmeyen cezalandırılacak. Yani ruhsatı kap, yan gelip yat devri bitecek” dedi.

Haberin Devamı

PETFORM Başkan Duran, yaptığı açıklamada, derneklerinin başlıca faaliyet alanını petrol ve doğalgaz arama-üretimi ile doğalgaz piyasasının oluşturduğunu bildirerek, yerli ve yabancı 52 üyeleriyle Türkiye'nin Gayri Safi Yurtiçi Hasılasına (GSYH) yüzde 5 katkı koyduklarını ve 32 bin kişiye istihdam sağladıklarını söyledi.

Sektör olarak en büyük sorunlarının 1954 yılında yürürlüğe giren Petrol Kanunu'na göre faaliyetlerini yürütmeleri olduğunu ifade eden Duran, kanunun yenilenmesi için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri, Petrol İşleri Genel Müdürlüğü üst yöneticileri, petrol, jeoloji ve jeofizik mühendisleri odaları temsilcileri ile TPAO temsilcilerinin bir araya gelerek bir taslak üzerinde anlaştıklarını dile getirdi.

“Yatırım yapmayanın ruhsatı alınacak”

Hazırlanışında sektörden hiçbir paydaşın dışarda bırakılmadığı ve tüm tarafların üzerinde uzlaştığı taslağın Bakanlar Kurulu'nun onayının ardından Başbakanlık Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürlüğü'ne gönderildiğini bildiren Orhan Duran, şunları kaydetti:
“Taslaktaki en dikkat çekici yeniliklerden birisi, yerli ve yabancı şirket ile kamu şirketi arasındaki farklılıkların giderilmesi. Ayrıca daha fazla ruhsat alanı oluşturulacak. Yükümlülüğü verilen süre içinde yerine getirilmeyen ruhsatlar Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından geri alınacak ve yeniden ihaleye açılacak. Mevcut kanuna göre bir şirket aldığı ruhsata 8 yıl hiçbir yatırım yapmadan sahip olabiliyor.

Haberin Devamı

Sahayı terk ederken de hiçbir yaptırımla karşılaşmıyor. Yeni sistemde 4 yıllığına ruhsat verilecek ve bu süre boyunca toplam taahhüt edilen yatırımın yüzde 2'si teminat olarak alınacak. Ruhsat sahibinden her yıl taahhüt ettiği yükümlülüğü yerine getirmesi istenecek. Yatırım yapılmazsa ruhsat geri alınacak. Gerçek yatırımcının önü açılacak. Yükümlülüğünü yerine getirmeyen cezalandırılacak. Yani ruhsatı kap, yan gelip yat devri bitecek.”

“Kanunla sondaj sayısı artacak”

Türkiye'de petrol bulunduğunu ama bunun ülke ihtiyacını karşılayacak miktarda olmadığını vurgulayan Duran, Türkiye'deki petrol üretiminin tüketimin yüzde 7'sini, doğalgaz üretiminin ise tüketimin yüzde 2'sini ancak karşıladığını söyledi.

Haberin Devamı

PETFORM Başkan Duran, hedeflerinin Türkiye'nin petrol ve doğalgaz üretimini arttırarak enerji faturasını düşürmek olduğunu belirterek, “Güneydoğuda petrol olma ihtimali olan yerlerin hepsi sahipli durumda. Ancak bu ruhsatların maalesef çoğunda yatırım yok. Yeni kanunla sondaj sayısı artacak. Bunun dışında Orta ve Doğu Karadeniz'de TPAO ile uluslararası şirketlerin arama çalışmalarını destekliyoruz. Doğu Akdeniz'de yapılacak işbirlikleri de önemli. Akdeniz ve Karadeniz'de petrol ve doğalgaz aramalarına devam edilmeli. Türkiye için büyük lokma varsa denizde var. Bu hem petrol ve doğalgaz için geçerli. Karada da yeni üretim alanları bulunabilir ama bunların çok büyük kapasiteli sahalar olma olasılığı düşük” diye konuştu.

-“Irak geleceğe damga vuracak”

Türkiye'nin çevresindeki petrol ve doğalgaz zenginliklerine de kayıtsız kalmaması gerektiğini savunan Duran, bunun petrol ve gaz arz güvenliği kadar nakil hatlarının belirlenmesi açısında da önemli olduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı

Duran, Irak'ın gelecek 10 yıl içinde dünya petrol üretiminde ve fiyatın belirlenmesinde en etkin ülkeler arasında yer alacağını ifade ederek, şöyle konuştu:
“Bugün Irak'ta günde 3 milyon varile yakın petrol üretiliyor. Petrol Kanunu ve Petrol Gelirleri Paylaşımı Kanunu konusunda bölgesel yönetim ile merkezi yönetim anlaşsaydı üretimin günlük 4-5 milyon varile çıkartılması planlanıyordu. Aslında Irak'ın petrol potansiyeli günde 9-10 milyon varil üretime uygun. Bundan dolayı gelecek yıllarda petrol sektörüne damga vuracak ülkelerin başında Irak olacak. Genel Energy'nin Kuzey Irak'ta başarılı ve stratejik yatırımları söz konusu. TPAO'nun ve diğer Türk şirketlerinin de oraya yoğunlaşması lazım.”

Haberin Devamı

Orhan Duran, Türkiye için kayagazı çalışmasının zamanı geldiğini ve potansiyel alanların belirlenmesi gerektiğini belirterek, “TPAO ile Shell arasındaki Diyarbakır'da yürütülen çalışma bu açıdan önemli. Bu çalışmanın sonuçları sektöre ışık olacak. ABD'de kayagazı üretiminin yaygınlaşmasıyla gaz maliyetleri bizimkinin üçte birine kadar indi. Kayagazı üretiminin dünyada yaygınlaşmasına da bağlı olarak ileriye yönelik doğalgaz fiyatlarının aşağı yönlü olacağını öngörüyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!