Robot köpekler işbaşında

Güncelleme Tarihi:

Robot köpekler işbaşında
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2022 07:00

Şimdiye kadar daha çok fabrika içerisinde yani endüstriyel alanlarda sıklıkla kullanılan işlevsel robotlar, yavaş yavaş günlük hayatımıza da girmeye başladı. Özellikle ‘köpek’ formlu robotların sayıları her geçen gün artıyor. Birçok teknoloji şirketi bu alanda yatırımlarını hızlandırırken, çok yakın bir zamanda robot köpekler hayatımızın önemli bir parçası haline gelebilir.

Haberin Devamı

ROBOT teknolojilerine olan yatırımlar hız kesmeden devam ediyor. Geçtiğimiz yıl içerisinde Güney Kore merkezli otomobil devi Hyundai tarafından satın alınan Boston Dynamics, robotlarını ticari hale getirmeyi başarabilmiş firmalar arasında bulunuyor. Firmanın askeri değil sivil alanda ticari hale getirdiği ilk robot ise ‘Spot’ oluyor. Spot bir “robot köpek” ve yurt dışında yaklaşık 75 bin dolarlık bir fiyat ile firmalar ya da araştırma kurumları tarafından satın alınabiliyor. Spot’un birçok farklı programlanabilir amacı bulunuyor ve şu an özellikle rutin inceleme görevlerinde kullanılıyor. Bünyesindeki kameralar ve sensörler ile çevreye zarar vermeden yol alabilen spot, merdiven çıkıp inebiliyor ve değişen şartlara en iyi uyum sağlayan ticari seçenekler arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’DE KULLANILIYOR

Spot, Türkiye’ye yabancı olan bir robot da değil. 2022’nin başında bir adım atan Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarından Tüpraş, Spot ile aktif olarak testler yapmaya başlamıştı. Tüpraş bu konuda Twitter’dan şu açıklamayı yapmıştı: “Petrol depolama tanklarının periyodik kontrol çalışmalarında, metrelerce yükseklikteki ölçümlemelerde ve rafineri sahalarındaki riskli iş alanlarında Boston Dynamics’in uzaktan kumanda edilebilen akıllı dört bacaklı robotu Spot ile üretim sahalarında test uygulamalarına başladık.” Şirket, ayrıca şunları da aktarmıştı: “Sahalarda bulunan farklı tipte analog sayaç, seviye göstergeleri, valf açıklığı göstergeleri robot tarafından okunabiliyor ve çeşitli emniyet kontrolleri de otonom olarak yapılabiliyor. Dönüşüm yolculuğumuzda en önemli yapı taşlarından biri olarak gördüğümüz dijitalleşme alanında, yapay zekâ ve robotik teknolojilere yönelik yenilikçi uygulamalarımıza devam edeceğiz.”

SAYILARI ARTIYOR

Bu arada, Xiaomi’nin de CyberDog isimli oldukça yetenekli bir robot köpeği bulunuyor. Henüz olmasa da ileride üretime alınabilecek robot, geriye takla atabilme yeteneğine sahip ve Spot gibi istenildiği gibi programlanabiliyor. Bünyesinde çok gelişmiş motor ile sensör sistemleri barındıran robot köpek, Xiaomi’nin açık kaynak topluluğu ve dünya genelindeki geliştiriciler için dört bacaklı robotik alanındaki ilk girişimi olma özelliğini taşıyor. Geçtiğimiz haftalarda düzenlenen Xiaomi 12 ailesinin resmi Türkiye lansmanı kapsamında İstanbul’a da getirilen robot, gücünü Nvidia tarafından geliştirilen Jetson Xavier NX platformundan alıyor ve akla gelecek hemen her amaç için rahatlıkla programlanabiliyor. Xiaomi CyberDog, çevresinin farkına ise Intel RealSense D450 derinlik modülü ve kameraları ile bakıyor. Bu arada şu an aktif olarak geliştirilen, başka robotlar da bulunuyor. ABD, Avrupa ve Çin merkezli birçok farklı seçenek karşımıza çıkıyor.

Haberin Devamı

Sonuç olarak, dört bacaklı robotlar geleceğin olağan bir parçası haline gelecekler. İki bacaklı insansı robotları hayata sokmanın çok zor olduğunu anlayan firmalar, bu konuda çalışmayı bırakmadılar ancak geleceği şimdilik daha dengeli ve kolay hareket edebilen robot köpekler ile değiştirmeyi hedef edindiler.

ASKERİ BİR GÜÇ OLARAK KULLANILABİLİR

ROBOT köpek Spot, bazı ordular tarafından da test ediliyor. Spot’u özellikle Fransa ordusu aylardır birçok farklı askeri eğitim operasyonunun içerisine alıyor ve gelecek için potansiyel kullanım senaryoları deniyor. Boston Dynamics firması robotu direkt olarak ordulara pazarlamıyor. Ancak aracı isimler üzerinden robotu elde edip geleceğin savaş alanları için test eden ülkeler bulunuyor. Bu konuda başka çalışmalar da var. Bazı firmalar şimdiden üzerinde silah taşıyabilen robot köpeklerin gösterimini yapıyor. ABD ise sınır güvenliğini sağlamak için 7/24 çalışabilecek robot köpeklerin aktif testlerini gerçekleştiriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!