Rekor ceza yenilendi Baysal yıkıldı kaldı

Güncelleme Tarihi:

Rekor ceza yenilendi Baysal yıkıldı kaldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 1999 00:00

Haberin Devamı

TKB eski Genel Müdürü Özal Baysal, ‘‘bankanın parasını batırmak ve zimmetine para geçirmek’’ iddiasıyla yargılandığı davada, 12 yıl 5 ay hapis, 1.5 trilyon lira para cezası kararı yüzüne okununca fenalaştı. Ankara 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi, Baysal'a daha önce bu cezayı vermiş, karar Yargıtay'ca bozulmuştu. Mahkeme dün aynı kararı yineledi.

Ankara 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi, Türkiye Kalkınma Bankası (TKB) eski Genel Müdürü Özal Baysal'ı yeniden 12 yıl 5 ay 10 gün ağır hapis, 1 trilyon 504 milyar 136 milyon 227 bin 569 lira ağır para cezasına mahkum etti. Bu ceza genel müdür olduğu dönemde batan bankalar TYT Bank, İmpexbank ile Marmarabank'a teminatsız kredi verdiği, ‘zimmetine para geçirdiği ve böylece bankayı zarara uğrattığı’ gerekçesiyle verildi. Baysal, karar açıklanırken fenalık geçirdi.

Yargıtay 6/ncı Ceza dairesi mahkemenin daha önce vermiş olduğu aynı cezayı ‘‘eksik soruşturma’’ nedeniyle Baysal lehinde bozmuştu.

Savcı Yalçın Erkumay, sanık Baysal'ın bankacılık alanında faaliyet gösterdiğini, bu faaliyetlerin başında bulunduğu müessesenin çıkarlarını günü gününe izlemesi gerektiği halde, olay tarihinde riskli görülen bankalara yüksek miktarda mevduat finansmanı açarak başında bulunduğu müesseseyi zarara uğrattığı ve sorumlu bir yönetici gibi davranmadığını söyledi.

BERAAT İSTEDİLER

Baysal'ın batan bankalara para yatırmasının bu bankaların faaliyetlerinin durdurulmasından çok kısa bir zaman öncesine rastlandığını, bunun dosyadaki deliller ve bilirkişi raporlarından anlaşıldığını belirten Erkumay, sanığın ‘‘zimmet’’ suçundan cezalandırılmasını talep etti. Savcı, Baysal'ın tutukluluk halinin devamına karar verilmesini ve mallarına konan tedbirin de karar kesinleşinceye kadar kaldırılmamasını istedi.

Duruşmada söz alan Baysal'ın avukatları esas hakkındaki savunmalarında, ‘‘zimmet’’ suçunun unsurlarının oluşmadığını öne sürerek, tahliye ve beraat isteminde bulundular.

Mahkeme Başkanı Mustafa Batu, verilen aradan sonra açıkladığı kararda, Japonya'dan alınan 300 milyon ABD dolarlık proje kredisinin, 200 milyon Japon Yeni kısmının İmpexbank, 290 milyonJapon Yeni'nin Marmarabank, 21 milyon 401 bin 789 ABD Dolarlık bölümünün de TYT Bank'a yatırıldığını belirtti. Bu bankalarınkendilerine yatırılan mevduatları başka yerlere aktardıklarını, bu durumun kamuoyu ve yöneticiler tarafından açık olarak bilindiğini ifade eden Başkan Batu, buna rağmen paraların geri dönmeyeceği ve ödenmeyeceği bilinerek batan bankalara yatırılmasının ‘‘görevi kötüye kullanma, görevi ihmal veya Bankalar Yasası'na muhalefet’’ olarak değerlendirilemeyeceğinin açık olduğunu kaydetti.

Batu, sanığın eyleminin dosya kapsamına göre ‘‘zimmet’’ suçunu işlediği bu nedenle 12 yıl 5 ay 10 ağır hapis, 1 trilyon 504 milyar 136 milyon 227 bin 569 lira ağır para cezasına çarptırıldığını açıkladı.

BAYSAL FENALAŞTI

Baysal karar açıklanırken fenalaşınca, Başkan oturabileceğini söyledi.

Mahkeme ayrıca, sanık Baysal'ın sürekli olarak kamu hizmetlerinden yasaklanmasına, zimmet konusu 1 trilyon 128 milyar102 milyon 107 bin 677 liranın da sanığa ödettirilmesine karar verdi.

Mahkeme, Baysal'ın tutukluluk halinin devamına, tutuklu kaldığı sürenin cezasından düşülmesine ve yargılama masrafların Baysal'dan alınmasına da karar verdi.

Acılarım dinecek mi?

TKB eski Genel Müdürü Özal Baysal savunmasında, 5 yıl içinde çok yıprandığını söyledi. Onuru ve haysiyetiyle bu süre içinde oynandığını savunan Baysal, ‘‘Kararınız acılarımı dindirecek mi bilmiyorum’’ diye konuştu.

Özal Baysal, bu olaylar nedeniyle devlete 35 yıl hizmet etmiş bir bürokrat olarak çok yaralandığını ifade ederek, batan bankalara para aktarılırken hukuka aykırı hiçbir işlem yapılmadığını kaydetti. En yüksek faiz için bu bankaların tercih edildiğini anlatan Baysal, ‘‘Bu bankalar sosyo-ekonomik politikalar sonucu batmıştır. Kendi dinamikleriyle batmamışlardır’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!