Rekabeti ihlal eden e-ticaret şirketlerine cezalar arttırıldı

Güncelleme Tarihi:

Rekabeti ihlal eden e-ticaret şirketlerine cezalar arttırıldı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2022 07:00

Rekabet Kurumu, ilgili yönetmelikte yaptığı değişiklikle e-ticaret şirketlerine vereceği cezayı belirlemek üzere esas aldığı “yıllık gayri safi gelir” tanımını genişletti. Böylece şirketlere kesilecek cezalar sadece yıllık net satış gelirleri üzerinden değil; bu şirketlerin reklam, kargo, iade, komisyon gibi yıllık tüm gelirlerini kapsayacak şekilde hesaplanacak.

Haberin Devamı

Rekabet Kurumu, “Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar ile Hakim Durumun Kötüye Kullanılması  Halinde Verilecek Para Cezalarına İlişkin Yönetmelikte” kritik bir değişiklik yaptı. Dünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren değişiklikle, rekabet ihlalinin türüne göre yıllık gayri safi gelirlerin binde birinden başlayıp, yüzde 10’una varan oranlarda kesilen idari para cezalarına esas tanım değiştirildi. Değişim öncesi yıllık gayri safi gelir, “Tek düzen hesap planındaki net satışları veya bunun hesaplanması mümkün olmazsa, Kurul tarafından saptanacak olan, net satışlara en yakın gelir” olarak tanımlanıyordu. Dün yapılan değişiklikle bu tanıma “Teşebbüslerin, her ne sebeple olursa olsun,(esas) faaliyet gelirlerini, diğer faaliyetlerden olağan gelir veya karlar gibi net satışların hesaplanmasında dikkate alınmayan hesap kalemleri altında muhasebeleştirmiş olduklarının tespiti halinde, söz konusu bedeller de yıllık gayri safi gelir saptanırken dikkate alınır” hükmü eklendi.

Haberin Devamı

Uzmanlar, rekabeti ihlal eden klasik şirketlere verilecek cezalar hesaplanırken yıllık esas faaliyet gelirlerinin kolaylıkla tespit edilebilirken, e-ticaret şirketlerinde tek bir gelir bulunmadığını belirttiler. E-ticaret platformlarının kira gelirleri dışında çok sayıda firmadan reklam aldıklarını, kargo, komisyon gibi başka gelirleri de bulunduğunu anlatan uzmanlar, yönetmeliğe eklenen hükümle yeni dönemde tüm bu gelirlerin de ceza hesaplanmasında kullanılmasının önünün açıldığını vurguladılar.  Yönetmelik gereği bu cezalar, değişiklik öncesinde hakkında soruşturma açılan ancak soruşturma raporu henüz tebliğ edilmeyen şirketlere de uygulanacak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!