Rekabet Kurumu'yla Maliye tam kapıştı

Güncelleme Tarihi:

Rekabet Kurumuyla Maliye tam kapıştı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 1998 00:00

Haberin Devamı

Maliye Bakanlığı, Rekabet Kurumu'ndan sekiz yıllık temel eğitime katkı payı olarak 8 trilyonu isteyince, iki kurum birbirine girdi. Rekabet Kurumu, bakanlık aleyhine ikinci davayı açtı.

Maliye Bakanlığı'nın sekiz yıllık temel eğitime katkı amacıyla, Rekabet Kurumu'ndan istediği 8 trilyon liranın iki kurum arasında yarattığı gerginlik, tam bir hukuk savaşına dönüştü. İstenen katkı payının, usul ve miktar açısından yasaya aykırı olduğu gerekçesiyle Maliye aleyhine dava açan Rekabet Kurumu, Maliye'nin ‘elden ödeme emri’ göndermesi üzerine, dün olağanüstü toplanarak, Vergi Mahkemesi'nde ikinci davasını açtı.

Rekabet Kurulu Başkanı Aydın Ayaydın, Temel Eğitim Yasası'nı gönülden desteklediklerini ve Devlet Bakanı Salih Yıldırım ile görüşerek Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne yönelik projeler hazırladıklarını söyledi. Ayaydın, şu değerlendirmeyi yaptı: ‘‘Türkiye bir hukuk devletidir ve hukuk devletinde de yasalar geçerlidir. Biz Sayın Bakan'ın yasalara saygılı ve hukuk kuralları çercevesinde işlemleri yapması gerektiğine inanıyoruz.’’

‘Sekiz Yıllık Temel Eğitim Kanunu’ RTÜK, SPK, İMKB ve Rekabet Kurumu gelirleri üzerinden temel eğitime katkıda bulunmasını öngörüyor. Yasanın geçici maddesindeki düzenleme şöyle:

‘‘Halen birikmiş tutarları üzerinden, Maliye Bakanı'nın teklifi üzerine, Başbakan tarafından belirlenecek kısmı 8 yıllık kesintisiz ilköğretim hizmetlerinde kullanılmak üzere Maliye Bakanlığı'nca bütçeye özl gelir ve Milli Eğitim Bakanlığı bütçesine özel ödenek kaydedilir.’’ Kavga, bu maddede yer alan ‘halen birikmiş tutar’ ifadesindeki yorum farkından çıktı. Maliye Bakanlığı, RK'ndan 8 trilyon lirayı isterken, Başbakanlığı ‘olur’ yazısının tarihini esas aldı.

Erez'den Rekabet Kurumu'na destek

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, iki kurum arasındaki tartışmaya katılarak Rekabet Kurumu'nu destekledi. Sanayi ve Ticaret Bakanı Yalım Erez, Başbakanlığa gönderdiği yazıda şöyle dedi: ‘‘Yasanın yürürlüğe girdiği 18 Ağustos 1997 tarihinde Rekabet Kurumu'nda biriken 4.8 trilyon liradarn, diğer kesintiye muhatap kurumlara (İMKB, SPK, RTÜK gibi) uygulanan ölçülere uygun bir oranın kesilmesi; yasanın lafzına uygun olarak yeniden saptanacak miktarın, Kurum'un fonkseyon kaybına neden olmaması için en çok üç aya yayılması konusunda gereğini takdirlerinize arz ederim.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!