Rekabet Kurulu, Migros'ta hem alım hem satım pazarına bakacak

Güncelleme Tarihi:

Rekabet Kurulu, Migrosta hem alım hem satım pazarına bakacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2007 10:48

Rekabet Kurulu Başkan Vekili Tuncay Songör, Koç Grubu'nun satış kararı aldığı Migros'ta gerçekleşecek birleşme-devralmaya izin vermek için hem alım hem de satım pazarındaki durumun inceleneceğini bildirdi.

Haberin Devamı

CarrefourSa'nın Migros'u almasının rekabeti önleyeceği iddialarını değerlendiren Songör, "Perakendecilikte iki ayrı pazar var. Üreticiden alış ve tüketiciye satış. Bir de bölgesel hakimiyet faktörü var. Bu çerçevede sözkonusu birleşme rekabete aykırı olabilir de olmayabilir de" dedi.

Songör, bir grup gazeteciyle düzenlediği sohbet toplantısında, Koç'un Migros'u satış kararının ardından, CarrefourSa'nın Migros'u almasının rekabete aykırı olacağı iddialarını ve Rekabet Kurulu'nun satışa bakışını değerlendirdi. Teşebbüslerin hakim durum yaratan birleşmelerinin yasak olduğunu ifade eden Songör; rakiplerin durumu, rakiplerin pazardaki gücü, mal ve hizmetin cinsi-niteliği, sözkonusu mal ve hizmetin piyasada pazara giriş engeli olup olmadığı gibi unsurların Rekabet Kurulu tarafından değerlendirileceğini anlattı.

YERLİ-YABANCI FAKTÖRÜ DE ETKİLİ

Perakendecilik pazarında bir alım bir de satım pazarı olduğunu, bu çerçevede iki pazarın değerlendirileceğini belirten Songör, "Perakende yani tüketiciye satımda pazarda sakınca varken, üretimden alım pazarında sakınca olmayabilir. Ya da tüketiciye satımda sakınca yokken, üretimden alımda sakınca olabilir. Bu nedenle ince analizler, pazar ayrıştırması hususlarında ayrıntılı inceleme yapılması gerekir" dedi.

Perakendecilik pazarı değerlendirilirken bölgesel pazara açılıma da bakılacağını ifade eden Songör, kurumuşun bir bölgede zayıfken başka bölgede güçlü olabileceğini, bu nedenle birleşmede iki kuruluşun bu durumlarının değerlendirilmesi gerektiğini bildirdi.

Takdirin Kurul'a ait olduğunu, izin verme, vermeme ya da koşullu izin verme kararlarından birinin çıkabileceğini kaydeden Songör, "Migros'u alacak olanın Türkiye pazarında olup olmadığı da önemli" dedi. CarrefourSa ile Migros'un olası birleşmesinin rekabete aykırı olup olmadığının tüm bu faktörler çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Songör, "Rekabete aykırı olabilir de olmayabilir de" dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!