Rekabet Kurulu çalışmaya başladı

Güncelleme Tarihi:

Rekabet Kurulu çalışmaya başladı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 1997 00:00

Haberin Devamı

Yasasının çıkmasından, kuruluşuna; başkan ve üyelerin atanmasından eleman alımına kadar bütün aşamaları uzun ve sorunlu süreçlerle gerçekleşen Rekabet Kurulu, en sonunda ‘resmen’ çalışmaya başladı. Sanayi ve Ticaret Bakanı Yalım Erez ile Rekabet Kurulu Başkanı Aydın Ayaydın ortak bir basın toplantısı düzenleyerek, Kurul'un faaliyetleri ve çalışma yöntemleri hakkında bilgi verdiler. Bakan Erez, Rekabet Kurulu'nun fiilen çalışmaya başlamasıyla, Türkiye ekonomisinde yeni bir dönemin başladığını söyledi. Rekabetin Korunması Hakkındaki Kanun'u uygulamaktan sorumlu tek organ konumundaki Rekabet Kurumu'nun, yasayla talimat almayacağının öngörüldüğünü belirterek, ‘‘Ancak, kanunda böyle bir hüküm yer almasaydı bile, siyasi otoritenin kuruma hiçbir şekilde müdahaleyi düşünmeyeceğini, Kurum'un yarı mahkeme niteliğine saygı göstereceğini belirtmek istiyorum’’ dedi.

Erez, Rekabet Kurulu'na ve özel yasasına rağmen; esnaf odalarının, BOTAŞ'ın, Tekel'in fiyat belirleme yetkilerinin bulunduğunu ve buna karşı ne yapılacağı yönündeki soruya şu karşılığı verdi: ‘‘Esnafa fiyat belirleme yetkisi veren 507 sayılı KHK çıkarken, aynı soruyu ben de Cumhurbaşkanı'na sormuştum. Tabii Kurul çalıştıkça, eksikliklerin nelerolduğu ortaya çıkacaktır. Mevcut yasalar içinde rekabete uymayan ne varsa tümü ayıklanacaktır.’’

CEZA ÇOK YÜKSEK

Rekabet Kurumu Başkanı Ayaydın da, Kurul'un siyasi otoriteden etkilenmeyeceğini, yasanın kendisine verdiği yetkileri tarafsız ve objektif olarak kullanacağını belirterek ‘‘Kurum, Türk sanayicisine ve ihracatçısına zorluk çıkarmayıp, onları birbirleriyle yarıştırarak daha kaliteli mal üretmelerini sağlayacak. Amacımız kimseye ceza vermek değil’’ diye konuştu. Yasada öngörülen para cezasının, ‘bir önceki yıl cirosunun yüzde 10’’u gibi çok caydırıcı bir yaptırım olduğunu hatırlatan Ayaydın, ‘‘Umarım, işletmelerimiz de bu yaptırımı dikkate alarak yasaya uygun faaliyet gösterirler’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!