Putin ve Berlusconi Erdoğan ile tele zirvede doğalgaz pazarlığı yaptı

Güncelleme Tarihi:

Putin ve Berlusconi Erdoğan ile tele zirvede doğalgaz pazarlığı yaptı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2009 00:00

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün Rusya Başbakanı Vladimir Putin ve İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ile telekonferans sistemiyle görüştü.

Haberin Devamı

Görüşmede, Moskova’nın enerji politikasında stratejik önem verdiği Karadeniz geçişli “Güney Akım” doğalgaz boru hattı projesi gündeme geldi. Boru hattının, planlanandan iki yıl önce, 2013 sonunda devreye girmesi için düğmeye basıldı. ITAR-TASS ajansı haberine göre, Putin ile yakın arkadaşı saydığı Berlusconi, Rus Başbakanı’nın memleketi sayılan St.Petersburg’ta biraraya geldi.
Başbakan telekonferans ile katıldı
Dün Erdoğan da telekonferans aracılığıyla görüşmeye dahil oldu. Ajansa göre, liderlerin arasında şöyle bir konuşma geçti:
Putin: “Dostum Silvio, ilgili şirketlerimizin önüne zorlu bir hedef koydu. Karadeniz geçişli Güney Akım doğalgaz boru hattının biran önce inşa edilmesini istiyor. Hatta aynı zamanda yapılması tasarlanan Kuzey Akım’dan daha önce devreye girmesini istiyor”.
Berlusconi: “Evet bu zorlu bir hedef, ancak başarıya ulaşmamıza değer”.
Putin: “Biraz daha derin düşünecek olursak, işimizin pek de zor olmayacağına inanıyorum. Benzer projede üç ortak ülke zamanında yine Karadeniz geçişli Mavi Akım doğalgaz boru hattını inşa etmiştik. Su altı çalışmalarında artık engin tecrübelerimiz var. İlk doğalgazın geçmesi için verdiğimiz tarih hayal değil”.
Erdoğan’dan destek
Başbakan Erdoğan da Rus ve İtalyanların ortak olduğu Güney Akım projesinin hızlandırılmasına destek verdiğini belirtmekle yetindi. Batı’nın, Hazar doğalgazının taşınması için geliştirdiği Nabucco projesine karşı Rusya’nın ortaya koyduğu “Güney Akım”, Rusya’nın Novorisiysk Limanı’ndan Karadeniz’e giriş yapacak.  Türkiye’nin Karadeniz kıta sahanlığını boru hattı için kullanılmasına izin vermesiyle Türkiye kıyıları yakınından geçecek hat, Bulgaristan’ın Varna şehri yakınında kıyıya çıkacak. Balkanlarda iki kola ayrılacak “Güney Akım” Sırbistan üzerinden İtalya ve Avusturya’ya ulaştırılacak. Projenin maliyeti 25 milyan euro olarak hesaplanıyor ve dünkü üçlü zirve sonrasında 2013 yılında Ukrayna’yı transit yolların tamamen dışında bırarak devreye girmesi hedefleniyor.

Haberin Devamı

Putin’den Kazak petrolü müjdesi

RUSYA Başbakanı Vladimir Putin’in, Rusya-İtalya-Türkiye arasında dün St. Petersburg’da gerçekleşen üçlü enerji zirvesi sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a en azından doğalgaz kadar önemli bir de petrol müjdesi verdiği açıklandı. Enerji zirvesinden bitiminden sonra Hürriyet’e konuşan Putin’in sözcüsü Dmitriy Peskov, “Aramızdaki enerji, turizm, ticaret köprülerine dün bir yenisini, tele konferans köprüsünü ekledik” esprisini yaptıktan sonra “Üç başbakanın görüşmeleri sırasında Vladimir Putin Türkiye Başbakanına bir de Kazakistan petrolü müjdesi verdi.  Putin geçtiğimiz günlerde Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev ile Samsun-Ceyhan meselesini görüştü. Kazakistan’dan da Türkiye’nin yeni inşa edeceği petrol hattına destek sözü aldı” dedi. 

Haberin Devamı

Rus basını: Türkiye petrolü doğalgazla  takas etti

RUSYA’daki “Vremya Novosti” gazetesi, Türkiye’nin Nabucco projesi kurucularından biri olmasına rağmen, rakip Rusya doğalgaz boru hatttına neden bu kadar kolay yeşil ışık yaktığını “Petrol için doğalgaz takası” mesajıyla duyurdu. Rusya Başbakanı Vladimir Putin’in geçtiğimiz ağustos ayındaki Türkiye’yi ziyaretinde Ankara’nın üzerinde önemle durduğu Samsun-Ceyhan petrol boru hattına Rusya’nın niyet protokolü imzalayarak katılma sözü verdiği hatırlatıldı. Türkiye’de Çalık Grubu’nun yüzde 50, İtalyan ENI şirketinin yüzde 50 paya sahip olduğu Samsun-Ceyhan petrol boru hattına Rusya’nın Rosneft şirketinin petrol pompalama sözü verdiği de belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!