Putin, ‘Karadeniz Doğalgaz Zaferi’ni kutlamaya geliyor

Güncelleme Tarihi:

Putin, ‘Karadeniz Doğalgaz Zaferi’ni kutlamaya geliyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2005 00:00

Türkiye ile Rusya arasındaki Mavi Akım Projesi’nin 17 Kasım’daki resmi açılış törenine Başbakan Erdoğan’ın yanı sıra Rusya Devlet Başkanı Putin ve İtalya Başbakanı Berlusconi de katılacak. Putin, törende aynı zamanda batılıların şüpheyle baktıkları ilk uluslararası projesinin hayata geçmesinin de keyfini yaşayacak.

TÜRKİYE ile Rusya arasında 1997 yılında yapılan hükümetler arası anlaşma ile inşaatına başlanan Mavi Akım Projesi’nin 17 Kasım’daki resmi açılış töreni üçlü bir zirveye dönüşecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın davetlisi olarak İtalyan Başbakanı Silvio Berlusconi ile birlikte Türkiye’ye çalışma ziyareti düzenleyecek Vladimir Putin, devreye giren ‘Mavi Akım’ doğalgaz boru hattı resmi açılışına katılacak. Putin ayrıca, Türkiye-Rusya-İtalya arasında son yıllarda dinamik bir şekilde görüşülen Güney Avrupa enerji koridoru projesini ele alacak.

GAZPROM’UN TAVRI:

Rusya’nın petrol ve doğalgaz rezervleri, Türkiye’nin enerjiye uygun geçiş imkanı sağlaması ve İtalya’nın teknik donanım yatırımlarıyla doğalgazda süren milyarlarca dolarlık işbirliği yakında Türkiye’yi petrolün geçiş ülkesi haline getirmeyi de amaçlıyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Samsun gezisi öncesinde, Rus petrolünü uluslararası pazarlara taşıyan Transneft ile Gazprom, Türkiye’nin enerji geçiş ülkesi olması konusunda olumlu tavır sergilediği gözleniyor.

BOĞAZ KRİZİNE ÇÖZÜM:

Rusya yönetimi 2006 Ocak ayı sonunda petrol aktarmaya başlayacak Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattına baştan beri takındığı ‘Proje ekonomik olmaktan çok siyasi gerekçelidir’ tavrını sürdürürken, yeni yapılan Samsun-Ceyhan boru hattına da sıcak bakıyor. İstanbul ve Çanakkale boğazları yerine Karadeniz kıyısındaki Novorosisk terminalinden tankerlere yüklenecek petrol, Samsun’da inşaatına devam edilen petrol boru hattıyla Ceyhan’a aktarılabilecek. Böylece Rusya, Boğazlar üzerinden petrol taşınması krizine çözüm bulmuş olacak.

PUTİN’İN İLK PROJESİ:

Vladimir Putin, 2000 yılında iktidar koltuğuna oturduğunda gündeme getirdiği ilk uluslararası proje, Türkiye’ye Karadeniz altından çekilecek ‘Mavi Akım’ doğalgaz boru hattı olmuştu. O dönemde 2.5 milyar dolarlık projenin hayata geçirilebileceğine Batılı gözlemciler şüpheyle bakmıştı. Şimdi Mavi Akım devreye girdiği gibi Putin’in Türkiye’ye yönelik enerji stratejisini devam ettirmesi bekleniyor.

Durusu Köyü hazırlanıyor

SAMSUN
’un Çarşamba İlçesi’ne bağlı Durusu Köyündeki Botaş’a ait Doğalgaz İşletmeleri Çarşamba Şube Müdürlüğü’nde tören için gerekli düzenleme çalışmaları başlatıldı. Törenin yapılacağı yerde, helikopter pisti, otopark alanları ve tören alanı gibi bölümlerin düzenlemesi için çalışma başlatıldı.

Ceyhan’a Basra planı

SAMSUN’daki Rusya-Türkiye-İtalya liderleri arasında prensip anlaşmasına varılması halinde, Ceyhan’ı ikinci Basra Körfezi’ne dönüştürecek projenin de önü açılacak. Bununla Bakü-Tiflis-Ceyhan, Samsun-Ceyhan ve Kerkük-Ceyhan üzerinden gelecek yıllık petrol miktarı 220 milyon ton civarında olacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!