Programa uyun, yoksa büyük bedel ödersiniz

Güncelleme Tarihi:

Programa uyun, yoksa büyük bedel ödersiniz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2001 00:00


Haberin Devamı

ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Mark Parris, Washington'da Turgut Özal'ı anmak için düzenlenen toplantıda, Devlet Bakanı Kemal Derviş'in açıkladığı programın uygulanmasının önemli olduğunu söyledi. Parris, ‘‘Program uygulanmazsa, Türkiye daha büyük bedel öder’’ dedi.

ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Mark Parris, Devlet Bakanı Kemal Derviş'in reform paketi kısa süre içinde TBMM'den geçirilip, gereken yasalar uygulamaya konulmazsa, geçmiş krizlere nazaran Türkiye'nin çok daha büyük bir bedel ödeyebileceği uyarısında bulundu.

Washington'daki The Washington Institute adlı düşünce kuruluşunda, 8'inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın anısına düzenlenen bir konferansta konuşan Parris, daha önce yaşanan ekonomik krizlerden farklı olarak geçen yıl Kasım ayında ve bu yıl Şubat'ta yaşanan ekonomik krizlerin, Türk toplumunda ve kurumlarında çok daha derin bir etki bıraktığını belirterek, ‘‘Sadece esnaflar değil, bugün Türkiye'deki insanlar açıkça kızgın. Kararlı bir hareket görmedikleri sürece daha da kızgın olacaklar’’ dedi.

Dışardan gelecek kredilerin Türkiye'de yeni bir krizin çıkmasını ‘‘en azından bir süre için’’ engelleyeceğini belirten Parris, ‘‘Ancak bu böyle olmak zorunda değil. Eğer Türk parlamentosu ve hükümeti, önümüzdeki günlerde ulusal ekonomik kurumlarda güven ve şeffaflık oluşturmak için gereken adımları atarsa, uluslararası finans kuruluşları ve dost hükümetlerin coşkulu desteğini beklemek için her türlü neden var demektir’’ diye konuştu.

FIRSATI KAÇIRMAYIN

Mark Parris, TBMM ve hükümetin gereken adımları atması ve piyasalarda güvenin oluşturulmasının ardından, Türkiye'nin gelecek aylarda tekrar güçlü ekonomiye dönüş yapacağını da söyledi. Parris, Türkiye'nin gerçek dostlarının, bu fırsatın kaçmasını istemediğini de belirtti.

Mark Parris, son krizden IMF'yi veya hayali dış düşmanları sorumlu tutmanın çok yanlış olacağını belirterek, ‘‘Milliyetçilik kartını oynamak kısa dönemde partizan kár sağlayabilir. Ancak Türkiye'nin ekonomik iyileşmesi için Derviş'in programının mümkün olduğu kadar çabuk uygulamaya konulmasına ihtiyaç var’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!