Powell’ın dopingi uzun sürmedi

Güncelleme Tarihi:

Powell’ın dopingi uzun sürmedi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2022 07:00

Önceki gün ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faizi 75 baz puan arttırması ve sonrasında Başkan Jerome Powell’ın temmuz ayı için de 75 veya 50 baz puanlık artış sinyali vermesinin ardından piyasalarda kısa süreli olumlu bir hava görüldü. Ancak dün gün içinde ABD ve Avrupa borsalarındaki düşüş ve resesyon beklentisi gündemin ana konusu oldu.

Haberin Devamı

Powell’ın faiz kararının ardından yaptığı açıklamada, “Bu büyüklükteki adımların yaygın hale gelmesini beklemiyorum” demesinin, daha büyük oranda faiz artışları olmayacağı şeklinde algılandığını belirten uzmanlar, kararın hemen ardından borsa ve tahvil piyasalarının değer kazandığına doların ise gerilediğine dikkat çekti.

Fed’in ardından, İngiltere, İsviçre ve Brezilya Merkez Bankaları da dün faiz artışı açıkladı. İngiltere Merkez Bankası, politika faizinde 25 baz puanlık artışa gitti. İsviçre de 15 yıl sonra faiz artışına giderek, 50 baz puanlık artış kararı aldı. Brezilya Merkez Bankası da  politika faizini yüzde 13.25 seviyesine çıkardı. ABD’de açıklanan enflasyon rakamları ve faiz kararının ardından resesyon endişelerinin de arttığına dikkat çekildi. ABD’de enflasyonun son 40 yılın en yüksek seviyesine çıkmasının ardından, Fed adım atmakta geç kalmakla eleştiriliyordu. Alınan son kararla, 28 yılın en sert faiz artışı gerçekleşirken; Fed yetkilileri faizlerin aralık ayına kadar yüzde 3.4; 2023 sonuna kadar da yüzde 3.8’e yükseleceğini tahmin ediyor. Mart ayındaki tahminler ise yüzde 1.9 ve yüzde 2.8 seviyesindeydi. Fed cephesinden bir diğer önemli açıklama ise büyüme beklentilerine yönelik oldu. Mart ayında yüzde 2.8 olan büyüme beklentisi son toplantıda yüzde 1.7’ye revize edildi; gelecek yıl büyüme beklentisi ise yüzde 2.2’den yüzde 1,7’ye düşürüldü. 2024 yılı için se büyümedeki beklenti yüzde 2’den yüzde 1.9’a indirildi. Avrupa borsaları perşembe gününün düşüşle kapatırken; Borsa İstanbul da günü yüzde 1.81 düşüşle 2.485 puandan tamamladı. Dolar/TL ise kapanışta17.30 oldu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!