POAŞ'ta yeniden yapılanma

Güncelleme Tarihi:

POAŞta yeniden yapılanma
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2000 00:00

Haberin Devamı

Petrol Ofisi'nde (POAŞ) özelleştirme sonrasında yeniden yapılanma sürüyor. POAŞ yönetimi, Petrol-İş'le uzlaşarak, 740 kişinin de iş aktini feshettiğini açıkladı. Şirket, Özelleştirme Yasası doğrultusunda iş akti feshedilenlere toplam 3.5 trilyon lira tazminat ödeyecek.

Geçen Temmuz ayında özelleştirilen ve yüzde 51 hissesi İş Bankası-Doğan Holding ortaklığınca satın alınan Petrol Ofisi'nde yeniden yapılanma dönemi bütün hızıyla sürüyor. Bu çerçevede Petrol Ofisi'nde özelleştirme sonrası yapılan rasyonalizasyon çalışmaları sonucunda emeklilik hakkı bulunan 400 işçiye ilaveten 740 işçinin daha iş akdinin 2 Ocak 2001 tarihinden başlayarak feshine karar verildiği açıklandı.

Şirketten konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, işten çıkarmalarla ilgili yapılan açıklamada, şirketi sendikasızlaştırma gibi bir amaç bulunmadığı bildirildi. Petrol Ofisi A.Ş. Yönetimi imzasıyla yapılan açıklamada, şirketin yüzde 51 hissesinin özelleştirildiği 21 Temmuz'da, çalışan personel sayısının 3 bin 838, sendika mensubu işçi sayısının da 2 bin 71 olduğu kaydedildi.

KİŞİ BAŞINA 12 MİLYAR

POAŞ'ın rekabetçi bir ortamda varlığını sürdürebilmek için sektör ortalamalarına yaklaşmak zorunda olduğu vurgulanan açıklamada, şu anda Petrol Ofisi'nin en yakın rakibinin 12-13 misli kişi istihdam ettiği belirtildi. İş akdi feshine karar verilen 740 çalışana ihbar, kıdem, izin gibi tüm yasal haklarının verilmesi yanında, 4046 sayılı Özelleştirme Yasası gereği 8 aylık iş kaybı tazminatının da ödenmekte olduğu kaydedilen açıklamada, ‘‘Memur ücretlerinin ortalama 300 milyon lira olduğu günümüzde, POAŞ'ta kişi başına ödenecek toplam tazminat tutarı ortalama 12 milyar lira olmaktadır’’ denildi.

Petrol İş Sendikası ile yapılan görüşmelerde işten çıkarmaların 2 Ocak 2001 tarihinden önce yapılmaması ve böylece 2001 yılı artırılmış kıdem tazminatı tavanının esas alınması konusunda sendikanın isteğinin kabul edilerek işten çıkartılacak olanlara 3.5 trilyon lira artı değer oluşturulduğu belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

‘‘Şirketimizin Petrol İş Sendikası'nı uzaklaştırma, şirketi sendikasızlaştırma gibi bir amacı yoktur. POAŞ yönetimi, sendika ile olan ilişkilerini geçmişte olduğu gibi karşılıklı anlayış çerçevesinde sürdürecektir.’’

Yürürlükteki kanunlar ve toplu iş sözleşmesinin ilgili hükümleri gereğince, çalışanlara yarından başlamak üzere ihbar önellerinin kullandırılacağı, bu müddet zarfında ücretli izinli kabul edilecekleri ve yeni iş bulunması aşamasında kendilerine azami kolaylıkların gösterileceği bildirilen açıklamada, ‘‘Bütün bunlar gözönüne alındığında, çalışanlarımızın özelleştirme sonucunda herhangi bir mağduriyeti olmayacağı gibi, kendilerine tanınan bütün yasal haklardanda istifade edeceklerdir’’ görüşü dile getirildi.

En yakın rakibimizden 13 kat fazla istihdam var

PETROL Ofisi'nden (POAŞ) yapılan açıklamada, şirketin en yakın rakibinden 12-13 kat fazla işçi istihdam ettiği vurgulandı. Petrol-İş Sendikası ile yapılan görüşmeler sonucunda işten çıkartılmaların 2 Ocak 2001 tarihinden önce yapılmaması ve bu şekilde, işten çıkartmalarda 2001 yılı artırılmış kıdem tazminatı tavanının esas alınması yönündeki talebinin dikkate alındığını belirten Petrol Ofisi yönetimi, çıkarılan işçilerde sendika talebinin uygulandığını belirtti.

Petrol Ofisi'nin özelleştirilmesinden bu yana aradan geçen süre içinde uygulamasına başlanan yeniden yapılanma döneminde, personel sayısının yüzde 29.7 oranında daraltıldığı açıklandı. Petrol Ofisi'nden yapılan açıklamada, şirketin rekabetçi piyasa koşullarına uydurulması sırasında faal olmayan depo, tesisat ve bölge birimlerinin kapatılması veya birleştirilmesinin yönetim tarafından alınan bir karar olduğu belirtilerek ‘‘POAŞ'a katma değeri olmayan bölümlerinin lağvedilmesinin şirket yönetimince kararlaştırıldı. Petrol-İş Sendikası'na üye işçiler ise şirketimizin İzmit, İzmir, İskenderun, Antalya ve Mersin tesislerinde önce yasadışı hareket ederek önce oturma eylemi yapmışlar, sonra da üretim ve satış durdurma eylemi yapmaya başlamış bulunmaktadır’’ denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!