Piyasanın bayram keyfi kırık notla bozuldu

Güncelleme Tarihi:

Piyasanın bayram keyfi kırık notla bozuldu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 1999 00:00

Haberin Devamı

Uzun bayram tatili nedeniyle uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standart & Poors'un Türkiye'nin uzun vadeli kredi notunu düşürmesi piyasalara gecikmeli yansıdı. Dün borsa yüzde 2.96 oranında değer kaybederken bono faizleri 2-3 puan daha yükseldi.

Dokuz günlük bayram tatili sonrasında açılan piyasaların ilk gününde, kredi notu şoku yaşandı. Uluslararası derecelendirme şirketi Standart & Poors'un (S&P), Türkiye'nin kredi notunu düşürmesi, faizleri yükseltirken borsada da büyük düşüşe yolaçtı.

S&P, Türkiye'nin uzun vadeli kredi notunu B pozitiften B durağana düşürdüğünü geçen hafta içinde açıkladığında, piyasalar kapalıydı. Bu yüzden notumuzun düşürülmesinin yolaçtığı olumsuzluk piyasalara, özellikle borsaya gecikmeli olarak yansıdı.

Geçen hafta cuma günü bankalar açık olduğu için bono piyasası, notumuzun düşürülmesinin yolaçtığı olumsuzluğu kısmen hazmetti. Geçen cuma günü 3-4 puan birden yükselerek tekrar yüzde 130'un üzerine çıkan bono oranları, dün 2-3 puan daha artarak yüzde 133-134 düzeyine yükseldi.

Hazine bugün ocak ayının son ihalesine çıkıyor. Beş aylık (147 günlük) bono ihalesi öncesinde, oranların yükselmesi Hazine'nin işini zorlaştırıyor. Yine de kısa vadeli olması nedeniyle Hazine'nin istediği kadar borçlanmakta zorlanması beklenmiyor.

UZUN KUYRUKLAR

Uzun tatil sonrasında gecelik repo ve faiz oranları da yüksek seyrini sürdürdü. Gecelik oranların yüksek seyretmesi, S&P'nin not kırmasından çok piyasadaki nakit sıkıntısından kaynaklanıyor.

Merkez Bankası verilerine göre piyasada dün yaklaşık 300 trilyon lira ekside açıldı. Merkez Bankası, nakit sıkıntısı çekilen piyasaları rahatlatmak için bir taraftan repo ihalesi açarken diğer taraftan interbankta yüzde 79 faizle bankaları fonlamaya devam etti.

Emisyondaki dönüşlere karşın piyasadaki sıkışıklığın vergi çıkışları ve maaş ödemeleri nedeniyle hafta boyunca sürmesi bekleniyor.

Uzun tatil sonrasında, vatandaşların dün bankalara, vergi dairelerine ve belediyelere akın etmesinin ise S&P'nin notumuzu düşürmesi hiç ilgisi yok. Dokuz gün boyunca yapılamayan ödemeler için herkes bankalara, vergi dairelerine ve belediyelere akın edince, bu kurumların hemen hepsinde kuyruklar sokaklara taştı. Bu kuyrukların bir iki gün daha devam edebileceği belirtiliyor.

Borsa yüzde 2.96 düştü

Türkiye'nin notunun düşürülmesi, en fazla borsayı etkiledi. Borsa günü 73 puan kayıpla, 2 bin 408 puandan tamamladı. Hisseler ortalama yüzde 2.96 oranında düştü. Borsada dün yaşanan düşüşte, toplam işlem hacmi ise 38 trilyon lira düzeyinde kaldı.

Borsadaki düşüşte S&P'nin not kırmasının yanısıra, uluslararası piyasalardaki gelişmelerde etkiledi. Uzun tatil sonrasında dün sabah satışlarla açılan endeks, ilk seansın ortalarına gelindiğinde 160 puan düşüşle, 2 bin 322 puana kadar indi. İlk yarıdaki satışlarla endeks birara en düşük 2 bin 301 puanı da gören endeks birinci seansı, 141 puan kayıpla 2 bin 341 puandan kapattı. İlk seans sonunda hisselerin ortalama kaybı yüzde 5.6 oldu.

İkinci seansa biraz daha umutlu başlayan borsada, ilk dakikalardan itibaten alımların gelmeye başladığı gözlendi. Toparlanma, ikinci seans boyunca sürdüğü ve endeksin de ilk senastaki kayıplarının bir bölümünü kapattığı söylenebilir. Son senastaki toparlanma ile borsa günü 73 puanlık veya diğer bir ifadeyle, yüzde 2.9'luk kayıpla, 2 bin 408 puandan tamamladı. İkinci seanstaki toparlanmada dış borsalardaki gelişmelerin de etkili olduğu belirtiliyor. Sabah saatlerinde, Brezilya krizinin ardından Çin'de artan devalüasyon beklentileri nedeniyle düşük açılan Avrupa borsaları da öğleden sonra toparlanmaya başladı.

Bizim piyasalarda seçimlere kadar belirsizliğin yerini koruması ve dışarıdaki olumsuz gelişmelerin de piyasalardaki negatif baskıyı artırması bekleniyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!