Piyasaların kritik haftası

Güncelleme Tarihi:

Piyasaların kritik haftası
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2016 22:26

Yılbaşından beri beklenen Amerikan Merkez Bankası (Fed) kararı bu çarşamba geliyor. Faiz artışına piyasa hazırlıklı olsa da yaşanılan hain terör saldırısı, üçüncü çeyrek büyümesi ve Avrupa Konseyi toplantısı, yine Türk Lirası ve borsada gerilim yaratıyor.

Haberin Devamı

DÜNYA ve Türkiye piyasaları yılın en kritik haftasına başlıyor. Bu hafta çarşamba günü Amerikan Merkez Bankası (Fed) merakla beklenen faiz kararını açıklayacak. Fed’in faizi artırmasına kesin gözüyle bakılırken bugün ise yurtiçinde yeni hesaplama yöntemiyle üçüncü çeyrek büyüme verileri gelecek. Avrupa Konseyi de perşembe-cuma günü Türkiye’yi masaya yatıracak. Analistler, böylesi yoğun ve risklerle dolu hafta öncesinde yaşanan hain terör eyleminin piyasadaki endişe katsayısını artırabileceğini belirtiyor. Yine analistler geçen haftayı 3.47 lira seviyelerinde kapatan dolarda baskının sürmesinin 3.55-3.60 lira seviyelerini getirebileceğini kaydederken düşüşte ise 3.40-3.35 lira seviyelerinin önemli olduğunu vurguluyor.

TL’YE DEZAVANTAJ

Gedik Portföy’ün Portföy Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı, Fed’in bu hafta faiz arttırmasının ve 2017 için ilave 2-3 arttırım tahmini ortaya koymasının fiyatların içinde olduğunu belirterek şöyle konuştu:

Haberin Devamı

 “Çarşamba günü bu beklentinin gerçekleşmesini takiben dolarda beklenti bitti satışlarına şahit olmamız daha olası. Anayasa değişikliği teklifi bilinen beklenen bir gelişme. Negatif ya da pozitif bir etkisi olmayacaktır. Hain terör saldırısı ise TL adına dezavantaj. Haftanın ilk işlemlerinde döviz kurlarının yükselmesine neden olabilir. Ancak bunun da limitli kalacağı ve yerel para kampanyasının en azından lokallerin alıcı cenahta görece daha az saf tutarak bu harekete hızlandırıcı katkı sağlamasını engelleyeceği görüşündeyim. Bu haber setinden yeni bir rekor çıkar mı derseniz sanmıyor dolarda 3.55-3.57 bandının aşılmasının farklı major negatif manşetlere muhtaç olduğunu düşünüyorum.”

KapitalFX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, döviz kurlarında ve piyasa fiyatlamalarında Ekonomi Koordinasyon Kurulu sonrası ve Fed öncesi oluşan olumsuz görünümün, hafta sonu gelişmeleriyle beraber yeni haftada Türk finansal varlıklarında baskıya neden olacağını belirtti.

Erkan, “Bu piyasa negatifliğinin iflas riskini gösteren 5 yıllık CDS’lerdeki yukarı yönlü hareket ile gerçekleşmesi beklenebilir. Bu yüzden muhtemelen tahvil, bono piyasasında da faizlerin tahammül sınırları dışına çıkması söz konusu olabilir. İstanbul’daki patlama sonrası artan güvenlik riskleri, anayasa değişikliğinin Meclis’e sunulması ve OPEC dışı ülkelerin de petrol üretiminde kesintiye gitmesi petrol fiyatlarını yükseltmesi beklentisi piyasa hareketlerinin rasyonel sebeplerini oluşturabilir” dedi.

Haberin Devamı

AVRUPA ÇOK ÖNEMLİ

Döviz kurunun 3.50 üzerinde kalıcılık sağlamasının öngörülebileceğini kaydeden Erkan “İçeride önem derecesi yüksek veriler açıklanacak. 3. çeyrek büyümesinin zayıf gelmesi bekleniyor. Para piyasası fiyatlamaları yüksek oranda Fed’den gelecek faiz kararından da etkilenecektir. 15-16 Aralık’ta Avrupa Konseyi’nden Türkiye ile ilgili gelebilecek açıklamalar son derece önemlidir” diye konuştu.

‘NEGATİF ETKİLENEBİLİR’

DESTEK Menkul Araştırma Müdürü Murat Tufan, hain saldırının toplumun tüm kesimini derinden sarstığını belirterek, “15 Temmuz darbe girişimi sonrası hem ekonomik hem sosyolojik hem de siyasi gelişmelerin etkisiyle hareket eden iç piyasalarda, dış piyasadaki gelişmelerin yanında yerel taraftaki gelişmeler baskı unsuru olmaya devam ediyor” dedi. İç piyasalarda yeni haftanın açılışında iç tarafta yaşanan bu gelişmelerin negatif etkisinin görülebileceğini kaydeden Tufan, şöyle konuştu: “Ancak bu gelişmenin etkisinin sınırlı kalabileceğini ve Fed beklentilerinin fiyatlamalarda ön plana çıkmasını beklemekteyiz. Fed’in bu hafta yapacağı aralık ayı toplantısında faiz artışı yapma olasılığı neredeyse yüzde 100. Yılbaşından itibaren piyasaların beklediği faiz hamlesinin etkisi büyük ölçüde satın alındı demek yanlış olmaz. Dolayısıyla Fed’in faiz artırım kararı ile beklenti son bulacağından dolarda değer kaybı görebiliriz.” 

Haberin Devamı

Piyasaların kritik haftası

‘SATIŞLAR GÖRÜLEBİLİR’

MEKSA Yatırım Stratejisti ve Hürriyet yazarı Zeynel Balcı, şöyle değerlendirdi: “Cumartesi akşamı gerçekleşen üzücü terör eyleminin piyasalar üzerinde olumsuz bir etkisinin olması muhtemeldir. Ancak geçici bir etkiden söz etmek mümkün. Daha önce gerçekleşen terör eylemlerine de piyasalar derinlik kazanmayan geçici tepkiler vermişti. Son birkaç gündür yükselişini sürdürmekte zorlanan ve direnç seviyelerinde satışla karşılaşan bir borsa, sert düşüş sonrası tekrar toparlanan dolar/TL kuru gördük. Son terör olayı nedeniyle borsada satışların devamı, döviz kurlarında biraz daha yukarı noktaları beklemek mümkün. Ancak sonraki aşamada yeni dengeler oluşabilir. Borsada ilk destek 75.000 seviyesinde görülürken sonraki ve daha önemli destekler 74.000-73.000 seviyelerinde. Dolar/TL kurunda ise 3.50 seviyesi önemli olacak. Bu seviyenin geçilmesi durumunda 3.59-3.60 seviyeleri öne çıkabilir. Yukarı yönlü hareketlenmelerde satışlar görülebilir.”  

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!