Piyasalarda gözler ABD'de

Güncelleme Tarihi:

Piyasalarda gözler ABDde
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2008 16:00

ABD Merkez Bankası'nın dünkü yarım puanlık faiz indiriminin ardından piyasalarda hareketli seanslar yaşandı.

Haberin Devamı

Dünya FED'in kararını tartışıyor

Açılışta olumlu bir etki yaratan faiz kararı sonrasında şirketlerden gelen zarar haberleri ve tedirginlikler daha ağır basınca borsalar düşüşe geçti.

Borsalardaki hareketi değerlendiren uzmanlar iki farklı görüşe dikkat çekiyor. FED'in kararının borsalarda akan kanı azalttığına ve mevcut düşüşleri hafiflettiğini belirten uzmanlar, yaşanan gerilemeye karşın önümüzdeki günlerde piyasaların toparlanacağını kaydediyor.

Piyasadaki diğer görüş ise FED'in indiriminin piyasalara ilaç olmadığı yönünde. FED'in piyasanın boyunduruğuna girdiğini belirten uzmanlar, bu durumun FED'in güvenilirliğine zarar verdiğini ve borsalar üzerinde bir etki yaratmadığını belirtiyor.    

BORSALARDA NELER OLUYOR?

SADECE FAİZ İNDİRİMLERİ İLE EKONOMİ KURTULMAZ

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdür Yardımcısı Şant Manukyan, FED'in faiz indirimini hurriyet.com.tr'ye değerlendirdi:

"FED'in kısa süre içinde 125 baz puanlık indirime gitmesi resesyonun önüne geçme çabası kadar finansal bir çözülmeyi önleme çabası olarak da görülebilir. Nitekim açıklamada sadece ekonomik verilerden bahsetmiyor, aynı zamanda finansal piyasalarda yaşanan gelişmelerin kredi piyasaları üzerinden iş dünyasını ve tüketicileri zorladığını da belirtme ihtiyacı hissetmiş.

Bu vurgu 22 Ocak toplantısını takiben giderek önem kazanıyor ve özellikle Monoline ( bono sigorta şirketleri  kurumlara gelen kredi notunun kırılması, "gölge bankacılık sektörü" ve CDO karadeliği FED'in haklı olduğunu düşündürür nitelikte.

11 Aralık toplantısında yüksek enerji ve emtia fiyatları ile zayıf doların yaratabileceği enflasyon tehlikesinden söz eden FED bu kaygılarını biraz geri plana itmiş. Ekonominin yavaşlaması ile önümüzdeki dönemlerde enflasyonun gerilemesi kaçınılmaz olacaktır. Konut piyasası FED'in yakından takip ettiği bir zayıf nokta ve toparlanma göstermeden önce bozulmanın şiddetli şekilde bir süre daha devam etmesini bekliyoruz.

Cuma günü açıklanacak olan istihdam verileri güçlü olduğu taktirde FED indirimleri ile beraber geçici bir süre piyasayı toparlayabilir. Ancak FED indirimlerinin marjinal faydası azaldığı gibi, sadece faiz indirimleri ile ekonominin içinde bulunduğu durumdan kurtulabileceğini düşünmek fazla iyimser olmak anlamına geliyor.

İMKB Ulusal 100 Endeksi güne hafif bir artışla başlamasına karşın ilk 15 dakikanın ardından yükseliş ivmesini kaybetti. Özellikle Avrupa borsalarındaki satışlar İMKB'yi de etkilerken, endeks 44 bin 444 puana kadar ulaştığı ilk seansı yüzde 1.96 kayıpla 43 bin 437 puandan noktaladı.

Haberin Devamı

İkinci seansta da satışların devam ettiği izlendi. Yurtdışı borsaları takip eden İMKB 42 bin 600 puan sınırına kadar gerilerken, günü yüzde 3.6 düşüşle 42 bin 697 puandan noktaladı. Avrupa borsaları ise yüzde 2.0-2.5 arasında değişen oranlarda değer kaybetti. 

Haberin Devamı

Uzmanlar, FED'in faiz indiriminin zaten beklentiler dahilinde olduğunu ve önceden satın alındığını ifade ederek, bugün çok sınırlı bir etki yaptığını belirtiyor. Piyasaların ABD'deki iki tahvil sigortacısı şirketin kredi notunun düşürüleceği yönündeki spekülasyonlardan daha fazla etkilendiğini belirten uzmanlar, ayrıca spekülasyona konu olan MBIA'ın bugün açıkladığı 2.3 milyar dolarlık zararın da satışları tetiklediğini belirtiyor.

ABD VERİLERİ BEKLENİYOR

Borsalarda özellikle ABD'den gelecek veriler yakından izleniyor. Bir süredir ABD verilerine bağımlı hareket eden piyasalar için yarın açıklanacak olan istihdam rakamları son derece kritik. Uzmanlar, açıklanacak rakamın ABD ekonomisinin ne kadar sağlıklı veya problemli olduğuna işaret edeceğini, bu nedenle son derece önemli bulunduğunu kaydediyor. ABD tarım dışı işsizlik rakamı yarın saat 15.30'da açıklanacak.

Haberin Devamı

Piyasalardaki hareketi değerlendiren Tacirler Menkul Değerler'den Tolga Arı, FED'in faiz indiriminin etkisinin sınırlı olduğunu söyledi. "ABD'deki büyüme oranının son beş yılın en düşük seviyesine gelmesi önümüzdeki döneme ait resesyon kaygılarını güçlendiriyor" diyen Arı, kısa vadede bu tür dalgalanmaların süreceğini ve yatırımcıların alışması gerektiğini söyledi.

Borsada 43 bin-42 bin aralığının önemli olduğunu belirten Arı, endeksin 42 binin altına gelmesi halinde satışların hızlanabileceğini söyledi.

İş Yatırım Yurtiçi Piyasalar Müdür Yardımcısı Orhan Veli Canlı da FED'in yarım puanlık indiriminin piyasalar tarafından zaten fiyatlandığını belirtti. Faiz indirimlerinin artık ABD'nin derdine çare olmayacağının ortaya çıktığını belirten Canlı, devamlı yeni sorunlar çıktığıı kaydetti. Canlı, yurtdışında satışlarla beraber İMKB'de de ciddi satışlar yaşandığını söyleyerek, " Yurtdışı toparlanmadığı sürece İMKB'de sert düşüşler görülebilir. Ancak yurtdışında toparlanma yaşanırsa, İMKB de daha yüksek prim yapacaktır." dedi.

Haberin Devamı

Turkish Yatırım Finansal Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, "İMKB kısa vadede son derece değişken olacaktır ama orta ve uzun vadeli istikrarlı düşüşü devam edecektir" derken, bugün 43 bin 500 üzerinde kalındığı taktirde tepki çabasının süreceğini, tepki ve dip noktalarını ise yurtdışı piyasaların belirleyeceğini kaydetti.

DOLAR SAKİN

Borsadaki düşüşe karşın dolar sakin seyrini koruyor. Sabah açılışta hızla gerileyen dolar daha sonra gelen alımlarla toparlanarak dünkü seviyelerine ulaştı.Dolar kuru saat 17.00 itibariyle 1.1750-1.1760 YTL'den el değiştiriyor.

Ekonomist Salih Neftçi, doların zayıf seyretmesinin Türkiye'de açık pozisyon taşıyan, yeni adıyla 'carry trade' yatırımcıları açısından yararlı olduğunu ve diğer yandan Japonya'daki resesyon tartışmaları ile birlikte Yen'deki düşüşün de piyasada olumlu algılandığını belirtti. Neftçi, "uluslararası yatırımcılar Türk Lirası benzeri paralarda pozisyonlarını koruyor. Herhangi bir şekilde strese girmiş değiller" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!