Piyasalarda barış keyfi

Güncelleme Tarihi:

Piyasalarda barış keyfi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 1998 00:00

Haberin Devamı

BM Genel Sekreteri Annan'ın Irak'ta imzaladığı anlaşma piyasayı rahatlattı.

Anlaşma borsa için tam bir doping oldu. İMKB Bileşik Endeksi yüzde 11.23'lük artış getirdi.

Döviz kurlarında artış hızı kesildi. Faiz oranları da bu moralle 4-5 puan birden indi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Irak Lideri Saddam Hüseyin'i ikna etmesiyle Körfez'de sağlanan anlaşma, piyasalarda tam bir doping etkisi yarattı.

Hafta sonunda varılan anlaşmanın ardından piyasalar dün sabah büyük moralle açıldı. Dövizde artış hız keserken, faiz oranları 4-5 puan birden geriledi, borsa ise çok hızlı yükseldi.

Körfez krizinden en çok etkilenen ve biraz da abartılar nedeniyle olması gerekenden fazla düşen borsa endeksi dün toplam 333 puan birden arttı. Borsada hisseler dün ortalama yüzde 11.23 oranında prim yaptı.

BORSADA TAVAN

Borsada sabah daha açılıştan itibaren pek çok hissenin tavan fiyatlara yükseldiği ve ilk seansı, yüzde 10'luk tavan fiyatlarından satıcısız kapattığı dikkati çekti. İkinci seansın ilk dakikaların da birinci seansın devamı olarak alım dalgası sürdü. Fakat ikinci seansın ortalarına doğru kâr amaçlı satışların gelmesiyle borsada çıkış hız kesti. Hatta birara hızlanan satışların etkisiyle endeksk ilk seanstaki değerinin altına geriledi. Fakat kapanışta gelen yeni alım dalgasıyla endeks ilk seanstaki değerinin üzerinde yükselerek kapandı.

İlk seansta 33.5 trilyon lira düzeyinde gerçekleşen işlem hacmi ikinci seansta biraz daha artarak 48.6 trilyon düzeyinde oldu. İkinci seansta uygun fiyatlardan satışların gelmesi, işlem hacminin artmasına yolaçtı.

3 bin 300 direncini dün kıran borsa bugün de çıkışını sürdürebilir. Fakat Körfez'de savaş olasılığının tamamen ortadan kalkmadığına dikkat çeken uzmanlar, borsa yatırımcılarını dikkatli olmaları konusunda uyarıyorlar.

Uzmanlar, Başkan Clinton'ın Saddam'a güvenilmez yolundaki mesajlarını da hatırlatarak, ABD'nin bir bahane olarak hâlâ Irak'ı vurabileceği görüşündeler.

Körfez'de şimdilik varılan barış anlaşması, döviz ve faiz piyasalarını da olumlu etkiledi.

DÖVİZ VE FAİZ DURDU

Köfrez krizi nedeniyle dış borsalarda, geçen hafta içinde 1.84 marka kadar çıkan ABD Doları, dün 1.8174 marka geriledi. Doların dışarıda gerilemesi iç piyasada da kurdaki artış hızını yavaşlattı. Paritedeki gerilemeye bağlı olarak Merkez Bankası, doların zorunlu devir kurunu 228 bin 400 liradan, 228 bin 200 liraya düşürdü. Bankaların satış kotasyonları da 228 bin 500 lira düzeyinde seyretti.

Barış anlaşması, özellikle bono oranları üzerinde dün sabah saatlerinden itibaren hissedildi. Bono oranları, sabah saatlerinde 4-5 puan birden geriledi. Fakat oranlar, vergiden kaynaklanan endişelerin de etkisiyle öğleden sonra biraz yükseldi ve geçen hafta sonu kapanış değerlerini yakaladı. Piyasada nakit sıkıntısı devam ettiği için gecelik repo ve faiz oranları ise yüzde 84-85'lik düzeyini korudu. Merkez Bankası verilerine göre, piyasalar dün 274 trilyon lira eksi rezervle açıldı. Merkez nakit sıkıntısını aşmak için dün açtığı yedi günlük repo ihalesinde taleplerin tamamını karşılayarak, piyasaya 156 trilyon lira verdi.

Anlaşma telefonları kilitledi

Körfez'de barış anlaşmasının sağlanması, dün uluslararası finans merkezi olmaya aday İstanbul'da telefonların kilitlenmesine de yolaçtı. İMKB binası Avrupa yakasında İstinye sırtlarında bulunduğu için borsa aracı kurumlarının çoğunluğu da ofislerini Avrupa yakasında, Maslak, Levend, Etiler ve Ulus semtlerinde açmış durumda.Köfrez'de hafta sonu varılan anlaşmanın ardından dün sabah saatlerinden itibaren, tasarruf sahiplerinin aracı kurumlara alım emirleri vermek için telefona sarılması, dün sabah hatlarda uzun süre kilitlenmeye yolaçtı. Sadace borsacıların değil, Avrupa yakasında bulunan pekçok banka ve işyerinin telefonları da bu nedenle uzun süre devredışı kaldı. Türk Telekom, İstanbul'a tahsis edeceği üçüncü alan kodu çalışmalarını hızlandırırsa, bu bölgelerdeki telefon trafiği de rahatlamış olur.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!