Piyasalara tepki alımı geldi

Güncelleme Tarihi:

Piyasalara tepki alımı geldi
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 11, 2011 08:21

Avrupa'daki borç krizi tehlikesinin Fransa'yı da tehdit etmeye başladığı söylentileriyle dün ikinci düşüş dalgasını yaşayan küresel piyasalarda, aşırı satışlardan sonra tepki yükselişi yaşanıyor. Güne yukarda başlayan İMKB, ilk seansı yüzde 2.4 yukarda kapatırken, işlem hacminin azlığı dikkat çekti. İçeride ise sabah saatlerinde değer kazanan TL, öğleden sonra geriledi. Dolar/TL 1.77, euro/TL ise 2.52'nin üzerinde bulunuyor.

Haberin Devamı

Dünkü sert satışlara karşı tepki alımlarıyla açılan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası ilk işlemlerde yüzde 2.5 yükselerek 51 bin 600'a çıktı. Endekste işlem hacminin azlığı dikkat çekerken, ilk seans kapanışı yüzde 2.36 artışla 51 bin 496 puandan gerçekleşti.

 

Tekstil Yatırım Vadeli İşlemler Yönetici Yardımcısı Şebnem Türkeli, piyasadaki volatilitenin çok yüksek olduğunu, satışların paniğe dönüşmesinin de bu volatiliteyi artırdığını söyledi.

 

Türkeli, "Aslında yaşanan değer kaybı çok aşırı. Bu düşüşün tepkisi de sert olur. Fakat tepki yükselişlerininh satış fırsatı olarak kullanıldığını görüyoruz. Kritik dirençler aşılmadığı sürece bu eğilim devam edebilir" dedi.

 

Haberin Devamı

Türkeli, borsada bugün için destek seviyelerini 49 bin 200 ve 48 bin, direnç seviyelerini de 51 bin 700 ve 52 bin 500 olarak telaffuz etti.

 

SPK'DEN AÇIĞA SATIŞ ÖNLEMİ

 

Açılış öncesi Sermaye Piyasası Kurulu'ndan da (SPK) olası sert satışları frenleme adımı geldi.

 

VOB ve İMKB'de mevzuat hükümlerine uyulmadan yapılan açığa satış işlemleri için inceleme başlatılacağını açıklayan SPK, açığa satış için bulundurulması gereken özkaynak oranını da yüzde 70'e çıkardı.

 

Uzmanlar bu adımının piyasadaki oynaklığı azaltmayı amaçladığını ancak yatırımcıları tek yönlü olarak sadece yükseliş tarafında pozisyon almaya ittiği eleştirisini yaptı.

 

Ekinciler Menkul DeÄŸerler'den Alp Tekince, "Türkiye'de neresinden bakılırsa bakılsın, atılan adımın oynaklığı azaltma ÅŸansı var. Ama tek yönlü bir piyasa olmamalı. Yatırımcı aÅŸağı yönlü de oynayabilmeli. Bunu likidite açısından olumlu bulmuyorum. Yatırımcı ÅŸu anda 'olumlu'ya oynamak zorunda bırakılıyor gibi geliyor" dedi.Â

 

Haberin Devamı

ABD ÇOK SERT DÜŞTÜ    

 

Dün ikinci seansta sakin seyreden piyasalara bir anda düşen Fransa'nın notunun düşeceÄŸi söylentisi daha soran kredi derecelendirme kuruluÅŸlarından gelen yalanlamaya raÄŸmen baÅŸlayan satış dalgasını durduramamıştı. Â

 

Bu haberle birlikte ABD piyasaları önceki gün yaşadığı sert yükselişle elde ettiği kazancı geri verirken Dow Jones sanayi endeksi yüzde 4.6, S&P 500 Endeksi 4.4 ve teknoloji Endeksi Nasdaq da yüzde 4.1 geriledi. Bozulan havanın ardından Asya piyasaları da güne sert ekside başladı ancak daha sonra satışların aşırı olmasıyla gelen tepki alımlarıyla seans sonuna doğru toparlandı.

 

Japonya'da Nikkei 225 Endeksi günü yüzde 0.6, Hong Kong Hang Seng Endeksi ise yüzde 1.5 ekside kapattı. Çin'de ise Şangay Borsası yüzde 1.3'e yakın prim kazandı.

 

Haberin Devamı

Piyasada yaÅŸanan sert hareketleri deÄŸerlendiren ING Finansal Piyasalar araÅŸtırma masasından Prakash Sakpal, "Riskli varlıklarda istikrarlı bir yükseliÅŸin, euro bölgesinde yaÅŸanan borç krizi nedeniyle ortaya çıkan endiÅŸenin önemli ve sürdürülebilir ÅŸekilde azalmasıyla yaÅŸanabileceÄŸini düşünüyoruz. Bunun için ayrıca güçlü küresel büyüme ve borç krizinin çözümüne iliÅŸkin kapsamlı bir planın ortaya konması da gerekiyor. Ama bu bahsettiklerimizden hiç biri ÅŸu andaki senaryolarda bulunmuyor" dedi. Â

 

DÖVİZ SAKİN

 

Küresel ekonomide, başta Avrupa krizi ve ABD'de toparlanmanın yavaşlamasıyla artan kaygı, doların değer kaybını da beraberinde getiriyor. Fransa söylentisi sonrası ilk anda gerileyen ve 1.42'nin altına gelen euro/dolar paritesi daha sonra yeniden 1.42'nin üzerine çıktı.

 

Haberin Devamı

İçeride ise kur tarafında sakin seyreden hava öğlen saatlerinde yeniden TL aleyhine bozuldu.  Sabah saatlerinde 1.75'li seviyeleri gören dolar/TL 1.77'nin üzerine, euro/TL ise 2.51'in altından 2.52'inin üzeine çıktı.

 

DOLARDA 1.75 TL SEVİYESİ ÖNEMLİ

 

Ata Portföy stratejisti Serdar Pazı, Fransa ile ilgili dedikodular yalanlansa da piyasada hakim olan panik havasının algılamaların bozulmasına neden olduğunu söyledi.

 

Pazı, "Dolar 1.75 üzerinde kaldığı sürece yön yukarı. 1.78 seviyesi ise direnç. Eğer bu bölge geçilirse tarihi zirve olan 1.82-1.83 TL bandına hareketlenebiliriz" dedi.

 

Bugün açıklanan Haziran ayı cari açık oranlarının beklentiler dahilinde gelmesi de kur değer kaybının önüne geçti. Cari açık Haziran ayında 7.55 milyar dolar oldu. Gelen son veriyle cari açık yılın ilk yarısında 45 milyar dolar olarak gerçekleşti.

 

Haberin Devamı

FAÄ°Z DÄ°P YAPTI

 

Cari açığın beklentilere paralel gelmesi ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın ekonominin önünde enflasyon değil deflasyon riski olduğuna dikkat çekmesiyle gösterge kağıdın bileşik faizi 2 Şubat'tan bu yana ilk kez yüzde 8'in altına geldi.

 

ALTIN REKORDA

 

Güvenli liman altının onsu da olumsuz havayla birlikte 1,813 doları görerek yeni rekorunu kırdı. Altın şu anda 1,780 doların üzerinde işlem görüyor. Altın alımlarında gösterilen teminatın artırılması değerli madenin yükselişini frenledi. Ancak uzmanlar, bu tip önlemlerin gecici etkileri olduğuna dikkat çekiyor.

 

Petrol ise küresel büyümeye yönelik kaygılarla geriliyor. ABD ham petrolün varil fiyatı yüzde 0.3'lük kayıpla 82.50 dolar seviyesinde bulunuyor.

 

SARKOZY TATÄ°LÄ°NÄ° YARIDA KESTÄ°

 

Spekülasyonların artması Fransa hükümetini de harekete geçirdi. Tatilini yarıda keserek görevinin başına dönen Fransa Başbakanı Nicolas Sarkozy, ekonomi kurmaylarını acil toplantıya çağırarak bütçe açığının azaltılması için atılması gereken adımları masaya yatırdı. Yeni vergi artışları ve harcama kesintilerinin üzerinde konuşulan başlıca maddeler olduğu belirtiliyor. Hükümet bütçe sıkılaştırma paketine ilişkin kararını ise 24 Ağustos’ta verecek.

 

Bankaların sert düşüş kaydettiği Fransa’da dün Societe Generale’nin hisseleri yüzde 18, BNP Paribas’ın hisseleri ise yüzde 10’un üzerinde değer kaybetti.

 

Son günlerde adeta dünyanın gündemini belirleyen kredi derecelendirme kuruluşu S&P de, Fransa'nın mali sorunlara yönelmede durumlarının ABD'den daha iyi olduğunu belirterek, AAA olan kredi notunun indiriminin söz konusu olmadığını söyledi.

 

http://twitter.com/emekkaplangil

ekaplangil@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!