Piyasalara IMF dopingi

Güncelleme Tarihi:

Piyasalara IMF dopingi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 1997 00:00

Haberin Devamı

Uluslarası Para Fonu (IMF) heyetinin Ankara'daki temasları sonrasında yapılan açıklamalar piyasalarda doping etkisi yaptı. IMF'nin Türkiye sorumlusu Martin Hardy'nin dün hükümetin 1998 bütçesini cesaret verici bulduğu yolundaki açıklamalarının ardından bono oranları düşerken, borsadaki çıkış hızlandı.

Bono piyasasında dün öğleden sonra IMF'nin, hükümetin 1998 hedefleriyle ilgili olumlu görüş bildirmesi üzerine alımların yoğunlaştığı dikkat çekti. Hükümetin uzun vadede hedeflerine ulaşacağına ilişkin beklentilerin artmasıyla gelen alımlar, faizlerde düşüşü hızlandırdı. Önceki günkü ihalede yüzde 103.7 yıllık bileşik faizle satılan bonoların oranları dün yüzde 101'e kadar geriledi. Piyasada en fazla işlem gören Temmuz 1998 vadeli kağıtların oranları ise yüzde 100'e düştü.

Aslında dün piyasalarda önceki ihalede satılan bono ödemelerinin de etkisiyle nakit sıkışıklığı yaşandı. Merkez Bankası verilerine göre piyasa dün 93 trilyon lira eksi rezevle açıldı. Nakit sıkışıklığı nedeniyle gecelik repo ve faiz oranları yüksek seyretti. Gecelik faizler Merkez Bankası denetimindeki interbankta yüzde 76 seviyesine ulaştı. Gecelik faizler bankaların kendi aralarındaki işlemlerde ise yüzde 80'nin de üzerine çıktı ve yüzde 83'e kadar yükseldi. Gecelik oranlar lira sıkışıklığına paralel artmasından gelişen bono oranlarındaki düşüş, piyasanın daha uzun vadeli bakışına bağlanıyor.

IMF yetkililerinin açıklamaları borsayı da coşturdu. Martin Hardy'nin umut verici açıklamalarının ardından borsada alım emirlerinin artması dikkat çekti. Borsa dün 85 puan daha artarak, 2 bin 939 puanla yeni rekoruna ulaştı.

Borsada dün endeksin yanısıra işlem hacminde de rekor gerçekleşti. Borsada dün tamı tamına 72.6 trilyon (412 milyon dolar) lira döndü. Bu işlem hacminde yeni bir rekordu. Bundan önceki rekor, 71.8 trilyon lira ile 28 Ocak 1997'de gerçekleşmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!