Piyasalara IMF dopingi

Güncelleme Tarihi:

Piyasalara IMF dopingi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 1999 00:00

Haberin Devamı

IMF'nin seçim sonrasında da olsa Türkiye ile maddi destek sağlayan bir anlaşma yapılabileceği yolundaki açıklaması, piyasaları sevindirdi. Bono oranları 4,5 puan düşüşle yüzde 121'e kadar gerilerken, gecelik repolar da yüzde 70'e indi. Borsada ise hisseler yüzde 2.4 oranında prim yaptı.

Uluslararası Para Fonu (IMF) heyetinin Türkiye temasları sonunda yaptıkları açıklama, piyasalarda yeni bir iyimserlik dalgası yarattı. IMF Türkiye Masası Şefi Martin Hardy ile Hazine Müsteşarı Yener Dinçmen, dün düzenledikleri ortak basın toplantısında, bu yıl içinde parasal kaynaklı bir anlaşma için karar aldıklarını açıkladılar.

Her ne kadar Hardy, maddi yardım anlaşmasının nisanda yapılacak erken seçim sonrasında gündeme geleceğini vurgulasa da, IMF'den böyle bir mesaj gelmesi piyasaları sevindirmeye yetti.

3000'E DOĞRU

Borsa güne yükselerek başladı. Geçen haftayı yüzde 7 primle tamamlayan borsada, IMF açıklamaları ile birlikten artan iyimserliğin de etkisiyle gün içinde alımların arttığı gözlendi.

Sabah açılışta gelen alım dalgası ile birara 2 bin 820'ye kadar yükselen borsa endeksi, ardından gelen kâr satışları ile tekrar 2 bin 800 puanın altına geriledi. Endeks ilk seansı, 48 puanlık artışla 2 bin 796 puandan tamamladı.

İkinci seansın ilk dakikalarında da satışların artmasıyla endeks birara ilk seanstaki kapanış değerinin altına geriledi. Fakat ilerleyen dakikalarda IMF'nin Türkiye temaslarıyla ilgili olarak açıkladığı sonuç raporu, borsaya da olumlu yansıdı. İkinci seansın ortalarına doğru artan alım dalgası ile endeks, tekrar 2 bin 800 puanın üzerine çıktı ve günü 2 bin 814 puandan tamamladı.

TEKNİK ARIZA

Borsada, kapanışa doğru, sistemlerde meydana gelen teknik arıza nedeniyle birara işlemler yapılamadı. Bir saatten fazla süren arıza yüzünden borsada işlemler, 16.00 yerine 25 dakika gecikmeli olarak tamamlandı.

Borsada geçen hafta hisse bazında yapılan alımların dün biraz daha genele yayılması dikkati çeken bir gelişmeydi. Özellikle endeksteki yükselmeye karşın bugüne kadar fiyatı yerinde sayan bazı hisselerin de dün hareketlendiği gözlendi.

Avrupa borsalarının dün satıcılı bir gün geçirmesine karşın bizim borsanın iç gelişmelere endeksli yükselen seyrinin, taze para girişinin de olması halinde devam etmesi bekleniyor. Borsada dün endeksteki artışa karşın işlem hacminde ciddi bir artıştan sözedilemez.

FAİZLER DÜŞTÜ

IMF açıklamaları, borsanın yanısıra faiz cephesini de olumlu etkiledi. Geçen haftayı yüzde 126 seviyesinde tamamlayan bono oranları dün 4-5 puan birden düşüşle yüzde 121'e kadar geriledi.

Bono oranlarının yanısıra gecelik faizler de dün 6-7 puan birden geriledi. Gecelik repolar 6-7 puan kayıpla yüzde 70'e, interbankta gecelik faizler de 3-4 puanlık kayıpla yüzde 74'e düştü. Merkez Bankası, döviz piyasasında ise dün satış yaparak müdahale ettti. 10 gündür dolar satan bankaların TL. ihtiyacını karşılayarak bankalara destek veren Merkez Bankası, dün Türk Lirası ihtiyacının da azalmasıyla, bu kez dolar satmaya başladı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!