Piyasalar yine hızlı bir hafta yaşadı

Güncelleme Tarihi:

Piyasalar yine hızlı bir hafta yaşadı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2011 10:40

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke, ABD ekonomisinin büyümesi üzerinde riskler bulunduğunu söyledi.

Kansas City Fed'in ABD'nin Wyoming eyaletinin küçük bir kasabası Jackson Hole'da dün düzenlediği toplantıda konuşan Bernanke, “Rekor seviyede düşük faiz oranları büyümeyi zamanla destekleyecek, zayıf ekonomi kısa vadede daha fazla yardıma ihtiyaç duyuyor” dedi.

İstihdam piyasası konusunda iyimser olduğunu ve ekonominin uzun vadede sağlıklı bir yapıya kavuşacağını ifade eden Bernanke, “Fed fiyat istikrarını sağlamak ve büyümeyi garanti altına almak için gereken her şeyi yapacak” diye konuştu.

Ekonominin üzerindeki risklerin devam etmesine karşın ABD ekonomisi için büyüme temellerinin hala mevcut olduğunu ifade eden Bernanke, Eylül ayında yapılacak Fed toplantısının, politikaların tümüyle müzakere edilebilmesi için iki gün süreceğini kaydetti.

İşsizliği azaltmak için ekonominin sağlıklı olmasının kritik önem taşıdığını vurgulayan Bernanke, Fed'in ABD ekonomisinin büyümesine ilişkin görünümünü düşürdüğünü söyledi. Uzun vadede bütçe açığını azaltmanın gerekliliğini vurgulayan Bernanke, büyüme ve istihdamın güçlenmemesi halinde gelecekte ekonominin sağlığının bozulabileceğine dikkati çekti.

Teknoloji dünyasının en önemli isimlerinden Apple'ın patronu Steve Jobs, Apple'ın Üst Yöneticiliği (CEO) görevinden istifa etti. İstifasını elektronik postayla açıklayan Silikon Vadisi'nin efsanevi ismi Jobs, yerini sağ kolu olarak bilinen Tim Cook'a devretti.

Jobs, açıklamasında, “Her zaman, bir gün gelir de Apple CEO'su olarak görevlerimi ve beklentileri daha uzun süre yerine getiremeyecek duruma gelirsem bundan ilk sizin bilginiz olacağını söyledim. Maalesef o gün geldi” ifadesini kullandı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un Başkanı Deven Sharma'ın da görevini bırakacağı bildirildi.

S&P'nin ana kuruluşu McGraw-Hill'den yapılan açıklamada, 2007 yılından itibaren S&P'nin başkanlığını yapan Deven Sharma'nın 12 Eylül'de yerini Citibank Operasyon Direktörü Douglas Peterson'a bırakacağı belirtildi.

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P, 5 Ağustos'ta dünyanın en büyük ekonomisi ABD'nin “AAA” olan uzun vadeli kredi notunu, tarihinde ilk kez düşürerek “AA “ya çekmiş, kredi not görünümünü ise “negatif” olarak belirlemişti.

ABD'li ünlü yatırımcı Warren Buffett'ın sahibi olduğu Berkshire Hathaway şirketi Bank of America'ya (BofA) 5 milyar dolar tutarında yatırım yapma kararı aldı.
BofA'nın, Berkshire Hathaway'e yıllık yüzde 6 kar paylı 50 bin adet kalıcı imtiyazlı hisse senedi satacağı ve Buffett'a yüzde 5 primli ödeme yaparak herhangi bir zamanda yatırımını geri alabileceği belirtildi.

-ABD EKONOMİSİ-

ABD ekonomisinin ikinci çeyrek büyüme oranı, yıllık bazda yüzde 1,3'den yüzde 1'e revize edildi.
ABD Ticaret Bakanlığının verilerine göre, ülkenin gayri safi yurtiçi hasılası (GSYH) yılın ikinci çeyreğinde yıllık bazda yüzde 1 oranında büyüdü. Bakanlık daha önce bu rakamı 1,3 olarak vermişti.

İkinci çeyrek büyüme verisinin aşağı yönlü revize edilmesinde stoklardaki küçük artış ve ihracattaki yavaşlama etkili oldu.

Ülkenin GSYH'si ikinci çeyrekte çeyrek bazda yüzde 0,4, yılın ilk altı ayında ise yalnızca yüzde 0,7 oranında büyüme kaydetti. Böylece ABD ekonomisi, 2009 yılı ortalarından bu yana en yavaş altı aylık büyümeyi sağladı.

Eski Fed Başkanı Alan Greenspan, Avro Bölgesi'nin ortak para birimi avrodaki kırılmaların, ABD ekonomisini yavaşlatabileceği uyarısında bulundu. Avrupa'nın ABD'nin finansal ve ticari anlamda önemli bir ortağı olması nedeniyle Avrupa'daki daralmanın ABD ekonomisini de etkileyeceğini vurgulayan Greenspan, Avro'nun dağılma olasılığına da dikkati çekti.

ABD'de Kongre Bütçe Ofisi (CBO), ülkenin bütçe açığının gayrisafi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranının 2012 yılında yüzde 6,2'ye gerilemesinin beklendiğini bildirdi.

CBO, bu yıl GSYH'nin yüzde 8,5'i seviyesine ulaşacağı tahmin edilen bütçe açığının gelecek yıl yüzde 6,2'ye gerilemesinin öngörüldüğünü açıkladı.

Bütçe açığını azaltmak konusunda geçen ay varılan anlaşma ve düşük faiz oranlarının etkisiyle 2011 yılı bütçe açığı tahminini 1 trilyon 399 milyar dolardan 1 trilyon 284 milyar dolara indiren CBO, 2012 yılı bütçe açığı tahminini ise 1 trilyon 891 milyar dolardan 973 milyar dolar seviyesine çekti.

CBO'nun tahminlerine göre, bütçe açığı gelecek 10 yılda 3,3 trilyon dolar azalacak, ülke ekonomisi bu yıl yüzde 2,3 oranında büyüyecek, işsizlik oranı ise bu yıl yüzde 8,9 olacak.

ABD'de dayanıklı tüketim malları siparişleri, Temmuz ayında uçak ve otomobil siparişlerindeki artışın etkisiyle yüzde 4 oranında artarak, Mart ayından bu yana en hızlı artışını kaydetti.

ABD Çalışma Bakanlığının verilerine göre, 20 Ağustos'ta sona eren haftada işsizlik maaşı başvuruları 5 bin kişi artarak, 417 bine yükseldi ve son beş haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.

-AVRUPA VE DİĞER-

Fransa Başbakanı Francois Fillon, 2011-2012 dönemi için toplam 12 milyar avro tutarında tasarruf paketi açıkladı.

Hükümet, bütçe açığının GSYH'ye oranını 2012'de yüzde 4,5'e indirebilmek için hazırladığı yeni paketle, yüksek gelirlilerin sermaye kazançlarının, alkol, tütün ve içeceklerin vergilerini artırmayı hedefliyor.

Geliri yılda 500 bin avronun üzerindekiler için yüzde 3'lük yeni vergi oranı oluşturulacağını belirten Fillon, ülkenin 2010'da yüzde 7,1'e ulaşan bütçe açığının GSYH'ye oranının 2011'de yüzde 5,7, 2012'de yüzde 4,5, 2013'te ise yüzde 3'e indirilmesinin hedeflendiğini ifade etti.

Yunanistan, AB'den, ikinci yardım paketine katılımı için teminat talebinde bulunan Finlandiya'nın ardından başka AB ülkelerinin de garanti istemeleriyle ortaya çıkan soruna siyasi çözüm getirilmesi talebinde bulundu.

Finlandiya Başbakanı Jyrki Katainen, Yunanistan'a sağladığı krediler karşılığında teminat verilmezse, bu ülkenin kurtarma programından çekilebilecekleri uyarısında bulundu. Katainen, “Bu parlamentomuzun kararı, biz teminat verilmesini kurtarma programına katılmak için koşul olarak öne sürdük” diye konuştu.

Almanya Çalışma Bakanı Ursula von der Leyen, “Avro Bölgesinde gelecekte kurtarma ödemelerinin teminat altına alınması gerektiğini” söyledi. Leyen, Alman ARD televizyonuna yaptığı açıklamada, Avro Bölgesinde gelecekte kurtarma ödemelerinin altın rezervleri ya da kamu sektöründe hisse gibi teminat karşılığında yapılması gerektiği görüşünü savundu.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Yunanistan'ın alacağı kurtarma yardımı karşılığında teminat anlaşması yapması nedeniyle bu ülkeye yapılan finansal yardımın bir sonraki diliminin gecikebileceği ve temerrüte düşebileceği uyarısında bulundu.

Avrupa Merkez Bankası (ECB), 14,3 milyar avroluk hazine tahvili satın aldı. Banka, son alımla birlikte hazine tahvil alımı programının başlatıldığı Mayıs 2010'dan bu yana hazine tahvil alımının toplam tutarının 110,5 milyar avroya yükseldiğini kaydetti.

İspanya ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,2 oranında büyüdü. Ülke ekonomisi, ilk çeyrekte çeyrek bazda yüzde 0,4 oranında büyümüştü. Ekonomi, nisan-haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 0,7 oranında büyüdü.

İspanya'da Sosyalist Parti hükümeti ve ana muhalefet Halkın Partisi (PP) bütçe açığına anayasal sınırlama getirilmesi konusunda anlaştı. Buna göre, 2020 yılından itibaren bütçe açığının GSYH'ye oranı yüzde 0,40 ile sınırlanacak.

İngiltere ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,2 oranında büyüme kaydetti. Ekonomi, ikinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 0,7 büyüdü.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, G-20 ülkelerinin küresel ekonomideki büyümeyi teşvik için rol oynaması gerektiğini söyledi.

Fransa'nın Pasifik'teki deniz aşırı toprağı Yeni Kaledonya'yı ziyaretinden önce uğradığı Pekin'de Çin Devlet Başkanı Hu Cintao ile görüşen Sarkozy, “G-20 zirvesi inandırıcı, kararlı olmalı ve küresel büyümenin canlanmasına katkıda bulunmalı. Bu önemli bir görev ve Çin temel rol oynuyor” dedi.

Çin Devlet Başkanı Hu ise Avrupa'nın borç krizinden kaygılı olduklarını ve Avrupa'nın, Çin'in yatırımlarını korumak için gerekli önlemleri alacağını umduğunu söyledi.

Hu, “Çin, Avrupa'nın borç krizinin etkisi konusunda endişeli ve Avrupa ekonomisinin istikrarını sürdürebileceğini, ilgili ülkelerin finansal reformlarının başarılı olabileceğini umuyor. Çin, Avrupa ekonomisinden ve avrodan emin” diye konuştu.

Japonya hükümeti, para birimi yendeki aşırı değerlenmenin ülke ekonomisi üzerinde yarattığı olumsuz etkilere karşı yeni bir tedbir paketi açıkladı. Japonya Maliye Bakanı Yoshihiko Noda, yende devam eden aşırı değerlenmeyi kontrol altına almak ve ihracatçılara destek olmak üzere 100 milyar dolar tutarında kredi kolaylığı sağlayacaklarını bildirdi.

Japonya'da tüketici fiyatları Temmuz ayında yıllık bazda yüzde 0,2 arttı. Temmuz ayında gıda fiyatları hariç çekirdek tüketici fiyatları ise bir önceki aya göre yüzde 0,1 oranında yükseldi. Çekirdek tüketici fiyatları aynı ayda yıllık bazda yüzde 0,2 oranında geriledi.

-DÖVİZ PİYASASI VE ALTIN-

ABD dolarının, uluslararası döviz borsalarında önemli para birimleri karşısında, Pazartesi günü açılış ve Cuma günü kapanış değerleri şöyle oldu:

PARA BİRİMİ PAZARTESİ CUMA
----------- --------- ---------
Japon Yeni 76,69 76,94
İsviçre Frangı 0,7865 0,7916
Kanada Doları 0,9862 0,9865

Londra döviz piyasasında pazartesi günü 1.441 dolardan açılan avro, cuma kapanışta 1,4435 dolara yükseldi.
Aynı borsada pazartesi günü 1,6485 dolardan açılan İngiliz sterlini ise cuma kapanışta 1,6316 dolara indi.
Altının ons fiyatı Salı günü 1.912,53 dolarla tüm zamanların rekorunu kırdı.
New York borsasında, altının ons fiyatı Pazartesi günü 1.888,80 dolardan kapanırken, cuma günü kapanışta 1.794,10 dolara geriledi

-ABD, AVRUPA VE ASYA BORSALARI-

ABD'de borsa haftayı yükselişle kapattı.
New York Borsası'nda dün Dow Jones Endeksi yüzde 1,21 (134,72 puan) değer kazanarak, haftayı 11.284,54 puandan kapattı. Standard and Poor's 500 Endeksi aynı gün yüzde 1,51 (17,53 puan) artarak 1.176,80 puan ve Nasdaq Bileşik Endeksi de yüzde 2,49 (60,22 puan) yükselerek 2.479,85 puanla haftayı tamamladı.

Haftanın tamamında Dow Jones Endeksi yüzde 4,3, Standard and Poor's 500 Endeksi yüzde 4,7 ve Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 5,9 değer kazandı.
Amerika kıtasında ayrıca Kanada Borsası yüzde 0,35, Brezilya Borsası'nda Bovespa Endeksi yüzde 0,75, Arjantin Borsası'nda Merval Endeksi yüzde 0,63 ve
Meksika Borsası'nda IPC Endeksi yüzde 0,41 arttı.

Avrupa'da Londra Borsası'nda FTSE-100 Endeksi yüzde 0,02 (1,18 puan) değer kaybederek 5.129,92 puandan, Frankfurt Borsası'nda Dax Endeksi yüzde 0,84 (46,66 puan) azalarak 5.537,48 puandan ve Paris Borsası'nda Cac 40 Endeksi yüzde
1,01 (31,36 puan) düşerek 3.087,64 puandan haftayı kapattı.

Avrupa'da ayrıca İspanya'da Madrid Borsası'nda IBEX 35 Endeksi yüzde 1,37, İtalya'da Milano Borsası'nda FTSE MIB Endeksi yüzde 0,97, Hollanda'da Amsterdam Borsası'nda AEX Endeksi yüzde 0,68 ve Portekiz Borsası'nda PSI Endeksi yüzde 0,63 ve Yunanistan Borsası'nda Atex Endeksi yüzde 1,02 değer kaybetti.

İsveç Borsası'nda OMX Endeksi yüzde 0,12, Zürih borsası yüzde 0,47 ve Moskova Borsası'nda MICEX Endeksi yüzde 1,13 yükseldi.
Asya'da bu hafta bazı borsalar haftayı düşüşle, bazıları ise değer kazancıyla tamamladı.
Japonya'da Tokyo Borsasının temel göstergesi Nikkei 225 Endeksi haftanın son işlem gününde yüzde 0,29 (25,42 puan) artarak 8.797,78 puandan haftayı tamamladı.

Asya'da ayrıca Tayvan Borsası yüzde 0,46, Güney Kore Borsası yüzde 0,81 ve Tayland Borsası yüzde 1,19 değer kazandı.
Hindistan Borsası yüzde 1,84, Endonezya Borsası yüzde 0,07, Singapur Borsası yüzde 0,63, Çin'de Şanghay Borsası'nda SE Composite Endeksi yüzde 0,12 ve SE Endeksi yüzde 0,12, Avustralya Borsası yüzde 0,22 ve Hong Kong Borsası yüzde 0,86 geriledi.

-PETROL FİYATLARI-

ABD ham petrolünün Ekim ayı teslimi varil fiyatı 85,37 dolardan ve Londra Brent tipi ham petrolün Ekim ayı teslimi varil fiyatı 111,36 dolardan haftayı kapattı.
Dört hafta peşpeşe değer kaybeden ABD ham petrolünün varil fiyatı bu hafta ise yüzde 3,78 oranında arttı.
Londra Brent tipi ham petrolün Ekim ayı teslimi varil fiyatı da dün 74 sent artarak haftayı 111,36 dolardan kapattı.
Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatının haftalık kazancı yüzde 2,52 oldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!