Piyasalar önce çakıldı sonra uçtu

Güncelleme Tarihi:

Piyasalar önce çakıldı sonra uçtu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2011 15:04

Piyasalarda çok hareketli bir gün geride kaldı. Açılışta yükselen piyasalar, ikinci yarıda Asyalı büyük bir bankanın Fransız bankalarının kredi hattını kapattığına yönelik haberlerle çöktü. Ancak borsalar sonrasında Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ve Almanya Başbakanı Merkel’inbuluşacağı yönündeki haberler ve ABD istihdam verisinin olumlu gelmesiyle çok hızlı bir şekilde yükseldi.

Haberin Devamı

İMKB Ulusal 100 Endeksi günü yüzde 3.40 artışla 52 bin 17  puandan noktaladı. İMKB böylece gün içinde gördüğü en düşük seviye olan 48 bin 600 puana göre tam 3 bin 417 puanlık dönüş yapmış oldu.

 

Avrupa borsaları da benzer şekilde yüzde 3'ü aşan yükselişler yaşadı.

 

Dolar ise gün içinde 1.80 TL sınırından dönerek 1.7790 TL'ye geriledi. Dolarda düne göre yükseliş ise yüzde 0.34 oldu.

 

NEDEN ÇÖKTÜ, NEDEN YÜKSELDİ?


Bugün öğle saatlerinde gelen Asya'da bir bankanın Fransız bankalarına kredi  hatlarını kapatttığı, beş bankanın ise Fransız bankalarıyla takası ve karşı taraf  riskini gözden geçirdiğine  yönelik haberler borsaların çok sert bir şekilde gerilemesine neden oldu.

 

Haberin Devamı

Asya'daki bankacılık kaynakları, risk algısındaki ani yükseliş, Fransız  bankalarının hisselerinin fiyatlarındaki keskin düşüşle biraraya geldiğinde Asya'daki bazı bankaların karşı taraf riskini gözden geçirmesini hızlandırdığını  ve Avrupalı bankalarla ilgili risk limitini azaltıp azaltmamaya baktığını söyledi.

 

Bu haberlerle hızlı bir şekilde düşüşe geçen ve yüzde 3'e yakın değer kayıpları yaşayan borsalar, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’in salı günü kıtanın bankacılık sektörünü değerlendirmek için bir araya geleceğinin açıklaması ile toparlanmaya başladı.

 

İŞSİZLİK İYİ GELDİ

 

Arkasından ABD’de işsizlik maaşı başvurularının beklentilerden iyi gelmesi ve son dört ayın en düşük oranına gerilemesi, küresel çapta borsaların iyimserliğini artırdı.

Finansal danışmanlık şirketi Decision Economics’in kıdemli ekonomistlerinden Pierre Ellis, “Açıklanan verinin ardından, Ağustos ayı için istihdam piyasası görünümünün en az Temmuz ayı kadar iyi olabileceğini, hatta daha sağlam bir görüntü çizebileceğini söyleyebiliriz” dedi.

Haberin Devamı

BANKALAR YORUM YAPMADI  

 

Fransız banka BNP Paribas’ın sözcüsü Reuters’a yaptığı açıklamada, “Biz hiçbir zaman dedikodulara yönelik açıklamalar yapmayız” derken, Societe General bankası yetkilileri de dedikodulara yönelik açıklama yapmaktan kaçındı. Credit Agricole sözcüsü de yorum yapmayacaklarını açıkladı.

 

ÇİN BANKASI MI?

 

Söz konusu Asyalı bankanın Singapur merkezli bir Çin bankası olduğuna dikkat çeken İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdür Yardımcısı Şant Manukyan, Pekin'in Avrupa'dan desteğini çekmesini işleri çok daha zorlaştıracağının altını çizdi.

 

Manukyan şöyle konuştu, "Hem ülke hem de ülkedeki bankacılık sistemine yönelik korkular var. Fransa'da bütçe açığının yüzde 7'lerde olması, 2004'ten beri ticaret açığı verilmesi ve borçlanma temposu açısından İtalya ve İspanya'ya kıyasla daha hızlı olması nedeniyle ülkenin AAA olan kredi notunun düşürülmesi baskısı yapılıyor.

 

Haberin Devamı

Bugün gelen haberin Singapur merkezli bir Çin bankasının attığı adım olarak ifade ediliyor. Çin, tahvil alarak şimdiye kadar Avrupa'ya destek veriyordu. Eğer, Çin geri adım atarsa riskler daha da büyür korkusu yayılıyor" dedi.

 

Fırtına şimdilik dindi

 

DESTEK GELDİ

 

Fransız bankalarına destek ise ülkenin Merkez Bankası Başkanı Christian Noyer'den geldi.

 

Noyer yaptığı açıklamada, Fransız bankalarıyla ilgili iddiaları  “temelsiz söylentiler” olarak değerlendirerek, "Borsalardaki son gelişmelerden  Fransız bankalarının finansal sağlamlığı etkilenmedi, bankalar krizin başından bu yana dayanıklılık kapasitelerini ispatladılar" dedi.

 

“Fransız bankalarının ilk yarı karları zor ekonomik koşullarda  sağlamlılığını kanıtladı” diyen Noyer, bankaların sağlıklı sermaye desteğine  sahip olduğunu belirtti. Noyer'in açıklamasının ardından borsalar kayıplarının bir kısmını geri aldı.

 

Haberin Devamı

Piyasa dün de söylentisi yayılan Fransa'nın AAA olan notunun düşürüleceği dedikodularıyla bir anda terse dönmüştü. Kredi derecelendirme kuruluşlarından gelen açıklamalarda ise bu söylentinin asılsız olduğu duyurulmuştu.

 

 

http://twitter.com/emekkaplangil

 

http://twitter.com/erenguler


YASAL UYARI:
Bu sayfada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danısmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!