Piyasalar FP'ye kilitlendi faiz yükseldi, borsa düştü

Güncelleme Tarihi:

Piyasalar FPye kilitlendi faiz yükseldi, borsa düştü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2000 00:00

Haberin Devamı

PARA piyasaları dün sakin bir gün geçirmesine rağmen repoda gecelik ortalama faiz önceki güne göre 16 puan yükselip yüzde 114 oldu. İnterbank piyasasında gecelik oranlar yüzde 103'e çıktı. Borsa ise Anayasa Mahkemesi'nin FP ile ilgili kararının yarattığı tedirginlikle 126 puan kaybetti.

NAKİT para darlığına dayalı yüksek faiz ortamı devam ediyor. Geçen hafta ortasında itibaren bankaların, Merkez Bankası'na, TL satın alabilmek için dolar satışına başlamalarıyla gün içi sert hareketler yapmayan gecelik faiz oranları dün İnterbank'ta pazartesiye göre 1 puan artarak yüzde 103.29 oldu. Repo piyasasındayki gecelik oranlarsa pazartesiye göre yaklaşık 16 puanlık artışla yüzde 114.29'den kapandı. Bono piyasasındaysa en fazla işlem gören devlet iç borçlanma senedi olan 20 Haziran 2001 tarihli tahvilde yıllık bileşik oran pazartesiye göre yaklaşık yedi puan artıp yüzde 88.2'ye yükseldi.

Borsa, para piyasalarındaki dalgalanmalar sonrasında IMF yardımı, özelleştirme beklentisi gibi nedenlerle başladığı dalgalanma sürecine Fazilet Partisi ile ilgili beklentileri de ekleyerek devam etti ve dün 127 puan kayıpla 9 bin 626 puandan kapandı. Bankalar dün Merkez Bankası'na yaklaşık 70 milyon dolar sattılar. Böylelikle geçen hafta ortasından itibaren Merkez Bankası'na satılan döviz tutarı 1.7 milyar doların üzerine çıktı.

GEREĞİ YAPILIYOR

Para piyasaları, Kasım ayı ortasından itibaren yoğun şekilde ortaya çıkan ve şu sıralarda yatıştığı izlenimi veren dalgalanmalar sonrasında bilgi eksiklikleriyle çalışıyor. Bankacılar, Merkez Bankası'nın net iç varlıklar dengesini koruyacağını açıklamasından sonraki gelişmelerin belirsizlik oluşturduğunu ileri sürüyorlar. Bu nedenle önceki gün Merkez Bankası verilerine göre 1 katrilyon liranın üzerinde eksi rezervle açılması beklenen bankalararası para piyasası dün sabah artı rakamla açıldı. Bankacılar bu yöndeki yorumları, kriz döneminde bazı bankaların açıkta kalmasının önüne geçildiği gibi şu sıralarda da piyasaları rahatlatmak için ‘bir şekilde gereğinin yapıldığı’. Tahminler Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) dahil bankaların piyasalarda sorun oluşturmasını engellemek için fonlandıkları yönünde ağırlık kazanıyor.

İMKB'de son haftalardaki dalgalanmalar yerini durgunluğa bıraktı. Dün 9 bin 400 seviyesindeki desteğini test eden ve 253 trilyonlira işlem hacmi gerçekleştiren İMKB'de yeni merak konusu Faziletk Partisi'nin kapatılıp, kapatılmayacağı. Bu nedenle, İMKB'deki durgunluğun Anayasa Mahkemesi'nin Fazilet Partisi hakkında vereceği karar belli oluncaya kadar devam edeceği belirtiliyor. Kısa vadeli faizlerin yüksekliği de borsanın hacimsiz kalmasındaki en önemli neden olarak gösteriliyor.

Borsa dün yüzde 1.3 değer yitirip 9 bin 626 puandan kapandı. Günlük işlem hacmi 253 trilyon lira düzeyinde kaldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!