Piyasalar diken üstünde

Güncelleme Tarihi:

Piyasalar diken üstünde
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 1997 00:00

Haberin Devamı

Piyasalar yeni vergi tasarısı yüzünden diken üstünde. Tedirginlik dorukta olduğu için bu konuda yapılan açıklamalar da piyasaların seyrinde etkili oluyor.

Piyasalar dün sabah Ufuk Söylemez'in koalisyon hükümetini dışarıdan destekleyen DTP'den istifa edeceği haberleri ile tatsız açıldı. Öğle saatlerinde Söylemez'in istifa ettiği ve DTP'nin Meclis'te grubunun da düştüğü açıklamaları geldi. Bu, piyasalar için olumsuz sayılabilecek bir gelişmeydi. Fakat öğle tatiline rastladığı için Söylemez'in hükümeti zora sokmayı amaçlayan istifasının daha piyasalarda etkisi görülmeden Hasan Peker'in DTP'ye katıldığı açıklandı. Böylece DTP'nin Meclis'te Grubu düşmeden yeniden kurulmuş oldu ve endişeler dağılmış oldu.

Fakat piyasalarda öğleden sonra işlemlerin başlamasından çok kısa süre önce Maliye Bakanı temizel'den önemli bir açıklama daha geldi. Bakan, bir süredir herkesi tedirgin eden borsanın vergilendirilmesi konusunda, basına kesin bir dille ‘‘hisse senetleri vergilendirelecek’’ diyordu. Bakan'ın bu ifadeleri Reuters ekranlarına yansıdığında borsada ikinci seans henüz başlamamıştı.

İki saatlik öğle tatiline sığan bu gelişmelerin ardından borsa ikinci seansı şok düşüşle açıldı. Panik satışlarla daha ilk dakikalarda endeks yüzde 4 düzeyinde geriledi. Yatırımcıyı paniğe iten, Temizel'in kesinlik arzeden sözleriydi. Aslında bakanın vergi ile ilgili açıklamalarının arasında, ‘‘hazırladığımız tasarı dört dörtlük değil. Öyle olsaydı, görüşüp tartışmaya gerek kalmazdı, yanlışımız varsa düzeltiriz’’ ifadeleri de yeralıyordu. Fakat bunlar gözden kaçtı. Vergi tasarısı bugün yapılacak ekonomik konsey toplantısında tekrar ele alınacak. Umarız bazı yumuşamalar yapılır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!