Piyasada enflasyon baskısı

Güncelleme Tarihi:

Piyasada enflasyon baskısı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 1997 00:00

Haberin Devamı

Eylül ayı yaklaştıkça piyasalarda enflasyon baskısı da artıyor. Akaryakıtla başlayıp, genele yayılan zamlara, geçtiğimiz günlerde 8 yıllık zorunlu eğitim için ikinci dalga fiyat artışları eklendi. İkinci zam dalgası, piyasada yüksek enflasyon beklentisini güçlendirdi. Bu beklentiyle faizlerdeki artış trendi devam ederken, borsa dün de kan kaybetti.

Gelecek hafta açıklanacak enflasyon rakamı ile Hazine ihalesi ve Hazine'nin açıklayacağı borçlanma planı, bono piyasasını etkileyen göstergelerin başında geliyor.

Faizlerin yüksek seyrini sürdürmesinde piyasada yaşanan likidite sıkışıklığı da etkili oluyor. Merkez Bankası verilerine göre, piyasalar dün 80.1 trilyon lira eksi rezervle açıldı. Gecelik repo oranı dün de yüzde 80 seviyesini korudu. Bono oranları ise 122-123 aralığında kaldı.

Yüksek enflasyon beklentisinden en olumsuz etkilenen borsa oldu. Para, cazip faizli repoya kayarken, parasızlık borsayı düşürüyor. Birkaç haftadır taze para girişinin olmadığı ve işlemlerin çok sınırlı düzeyde kaldığı borsada endeks dün de binde 7 oranında geriledi. Sabah saatlerinde bin 973 puana kadar yükselen borsa endeksi, gün içinde gelen satışlarla geriledi ve bin 951 puandan kapandı. Borsada satış baskısının bu hafta da sürmesi bekleniyor.

Döviz piyasalarının seyri ise yine dış borsalara endeksliydi. Uluslararası borsalarda sabah saatlerinden doların mark karşısında tekrar yükselişe geçmesi üzerine Merkez Bankası doların devir kurunu artırdı. Merkez Bankası sabah açılışta 165 bin 750 lira olarak belirlediği doların zorunlu devir kurunu gün içinde pariteye bağlı olarak 166 bin 50 liraya kadar yükseltti.

Bankalararası piyasada da sabah açılışta 165 bin 600 liradan işlem gören dolar, akşam saatlerinde 166 bin 300 liraya kadar çıktı. Dolar, serbest piyasada da hafta sonuna göre bin 700 lira birden artarak 166 bin 100 liraya yükseldi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!