Piyasa durdu, Derviş'i bekledi

Güncelleme Tarihi:

Piyasa durdu, Dervişi bekledi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2001 00:00


Hurrem ŞATIROĞLU
Haberin Devamı

ABD'de bulunan Devlet Bakanı Kemal Derviş'ten yeni bir gövde gösterisi yapmasını ve tıkanan kredi yollarını açmasını bekleyen piyasalarda dün nefesler tuttuldu. Bonolardaki düşüşler ve borsadaki yüzde 0.84'lük yükseliş, olumlu beklentilerden kaynaklandı. Dolar 2 bin lira yükselip 1 milyon 280 bin lira oldu.

ABD'de bulunan Devlet Bakanı Kemal Derviş'in IMF ve Dünya Bankası yetkilileriyle görüşüp, her iki kurumun askıya aldığı kredilerin serbest bırakılmasını sağlayacağı umuduyla bekleyen piyasalar kilitlendi. Kasım ve Şubat aylarındaki krizlerden sonra daralan ve işlem hacimleri düşen piyasalar, dün sadece zorunlu işlemlerini yaptı.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) işlem hacmi 200 trilyon liranın altına indi. Borsa, Devlet Bakanı Derviş'ten olumlu haber beklentisine dayalı alımlarla önceki güne göre 93 puan yükselip 11.175 puandan kapandı. Borsada ilk seanstaki işlem hacmi 76 trilyon 957 milyar, ikinci seanstaki işlem hacmi 101 trilyon 109 milyar lira oldu. Toplam işlem hacmi, 178 trilyon lira düzeyinde gerçekleşerek, önceki günkü 227 trilyon liralık hacmin yüzde 21.7 altında kaldı.

Merkez Bankası dolar satış kuru, önceki güne göre yaklaşık 2 bin liralık artışla 1 milyon 280 bin lira oldu. Bono ve tahvil piyasasında işlem gören menkul kıymetlerin faiz oranları, önceki güne göre gevşedi. Piyasanın en aktif bonosu olan 7 Kasım 2001 vadeli bononun yıllık bileşik oranı, önceki güne göre yaklaşık 2 puan düşüp yüzde 87 seviyesine indi.

Dün bono ve tahvil piyasasındaki oranların gerilemesi, yatırımcıların Devlet Bakanı Derviş'e güvenmesinden kaynaklandı. Devlet Bakanı Derviş'in kredi sornunu çözeceğini düşünen oyuncular, bu gelişme sonrasında Merkez Bankası'nın faiz oranlarını düşüreceği, bono ve tahvil oranlarında da gerileme olacağı beklentisiyle hareket ettiler.

Dün sabah ABD Hazine Bakanı Paul O'Neill ile görüşen Devlet Bakanı Kemal Derviş'in Dünya Bankası ve IMF yetkilileriyle de görüştükten sonra ortaya çıkan gerginliği bütünüyle çözemese de bir ara yol bulabileceği tahmin ediliyor.

Döviz rezervleri 16.5 milyar dolara indi

Döviz rezervindeki erime durmuyor. Merkez Bankası'nın döviz rezervi, geçen hafta 16.5 milyar doların altına inerken, döviz pozisyon açığı 6.2 milyar dolara çıktı. Merkez Bankası verilerine göre, döviz rezervinde geçen bir haftalık dönemde 578 milyon dolarlık düşüş meydana geldi. Böylece, 22 Haziran'da 17 milyar 60 milyon dolarla son 46 ayın en düşük düzeyine gerileyen döviz rezervi, 29 Haziran itibariyle 16 milyar 482 milyon dolara kadar indi.

6.1 milyar dolar dış borç ödendi

Kamunun, yılbaşından bu yana gerçekleştirdiği dış borç anapara ve faiz ödemesi 6 milyar 100 milyon dolara ulaştı. Ödemelerin 5 milyar 538 milyon dolarını Hazine gerçekleştirdi. Genel ve katma bütçeli idarelerin geri ödemelerinin 260 milyon dolar olduğu bu dönemde Merkez Bankası tarafından sağlanan kredilere ilişkin ödemeler ve akreditif ödemeleri 187 milyon dolara ulaştı. Anılan dönemde IMF'ye 113 milyon dolarlık bir ödeme yapıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!