Pilotlar 100 milyon Euro’luk greve çıktı, Lufthansa’nın 1000 uçuşu durdu

Güncelleme Tarihi:

Pilotlar 100 milyon Euro’luk greve çıktı, Lufthansa’nın 1000 uçuşu durdu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2010 00:00

Alman havayolları şirketi Lufthansa’da 4 bin pilotun grevi başladı. Pilotların sendikası Vereinigung Cockpit’in, ücretlerin iyileştirilmesi, çalışma şartlarının düzeltilmesi ve iş güvencesi talebiyle gece yarısı başlattığı grevin dört gün süreceğini açıkladı.

Haberin Devamı

Lufthansa’nın yan şirketlerinden Germanwings ve Lufthansa Cargo pilotlarının da katıldığı grevin, maliyetinin 100 milyon Euro’yu bulabileceği belirlendi.  160’ı uzun mesafeli olmak üzere günde 1800 uçuşu bulunan Lufthansa’nın dün yapılması planlanan 1000 uçuşu iptal edildi. Grev süresince 4 bin 200 uçuşun iptal edileceği öne sürülürken, şirket yetkilileri uluslararası uçuşlar için yolcularını diğer havayolu şirketlerine yönlendirip, ülke içinde seyahat edeceklere trenle yolculuğu öneriyor. Grevden en çok Frankfurt ve Münih havaalanlarının etkileneceği
belirten yetkililer, “Önkoşulsuz görüşmelere yeniden başlamaya hazırız. Ancak, sendikanın da koşulsuz görüşmelere, ayrıca karşılanamaz ve yasal olarak kabul edilemez taleplerinden vazgeçmeye hazır olması gerekiyor” dedi. Pilotların sendikası Vereinigung Cockpit de dün prensipte görüşmelerin yeniden başlamasına hazır olduğunu ancak, Lufthansa’nın bazı taleplerinden vazgeçmeye niyeti
olmadığını açıkladı.
Ucuz pilot korkuttu
Pilotlar, şirketin Austrian Airlines ve Lufthansa Italia gibi ücretlerin düşük olduğu havayolları şirketlerinden pilot istihdam ederek çalışanların maliyetini kısmaya çalışabileceği gerekçesiyle iş güvencesinin artırılmasını talep ediyor. Yurt dışından istihdam ettiği pilotlara da Almanya’daki çalışma koşullarının uygulanmasını isteyen pilotlar, grevin olumlu sonuçlanacağına inanıyor.

Haberin Devamı

İstanbul Almanya seferleri etkilendi

LUFTHANSA’da pilotların greve gitmesi nedeniyle, dün başlayan ve 25 Şubat’a kadar sürecek grev İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan Almanya ‘ya yapılacak seferleri karşılıklı olarak durdurdu. Şirketin bilet satış bankolarına gelen yolcular biletlerini iptal ettirirken, bazı yolcuların da başka havayolu şirketleriyle uçtu.

Bazı yolcular THY ve Sun Express’e kaydı

TÜRKİYE seferleri için Lufthansa’nın yardımına Türk Hava Yolları (THY) ve Sun Express yetişti. Lufthansa’nın her gün üç kez Frankfurt’tan yaptığı seferlerindeki yolcuların bir bölümü THY seferlerine kaydırıldı. Lufthansa Türkiye’ye yaptığı üç seferde de  SunExpress uçağı kiralanıp devreye sokuldu. Frankfurt havalimanındaki seyahat şirketi sahibi Nevzat Güngör, “Diğer ülkelere gitmek isteyen yolcuları başka uçak şirketleriyle gönderdik” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!