Philips: Tam yerleştik Sabancı'yla ayrıldık

Güncelleme Tarihi:

Philips: Tam yerleştik Sabancıyla ayrıldık
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 1997 00:00

Haberin Devamı

Türk Philips'in Başkanı Atok İlhan, ‘‘Geçmişte Türkiye'ye gelmemiz için yerli ortak şarttı. Sabancı'yla ortaklık kuruldu. Şimdi şartlar değişti, el sıkışıp ayrıldık'' dedi.

Türk Philips Şirketleri Yönetim Kurulu Başkanı ve Grup Genel Müdürü Atok İlhan, Hollandalı Philips şirketinin, Sabancı Holding ve Akbank'ın portföyündeki yüzde 25 hisseyi satın alarak Türkiye'de kalıcı olduğunu gösterdiğini bildirdi.

İlhan, Türk Philips'deki hisse devri operasyonunu A.A muhabirine değerlendirirken, Sabancı'nın 1978'den beri yüzde 25 gibi az sayılacak bir hissesi bulunduğunu belirtti. O dönemdeki hükümetin, yüzde 100 yabancı sermayeli şirket istemediği için Philips'e yerli ortak empoze ettiğini ifade eden İlhan, şöyle konuştu: ‘‘Belli bir proje için yapılmış hisse devri değildi o zaman. Yerli ortak aldık. Sabancı için portföy yatırımıydı. Artık herşey değişiyor. Herkesin kendisine göre planları var. Dünyanın neresinde olursa olsun, ortaklıklarda belli zaman sonra, ortaklar (bizim bundan sonraki dönemde stratejik işbirliğimiz olabilir mi?) diye birbirlerine soruyorlar. (Yok) denilince oturup el sıkışılıyor.''

Philips'in 1930'dan bu yana Türkiye'de faaliyet gösterdiğini belirten İlhan, ‘‘Philips, 2. Dünya savaşı, Kore savaşı, petrol krizleri, 1960, 1971, 1980 müdahalelerinde, hepsinde burada. Burada da kalacak. Hisselere 10 milyon dolar yatırması, Türkiye'de kalıcı olduğunu gösteriyor. Türkiye'nin potansiyeli itibariyle beklentiler, bu tip yatırım kararını rahatça almayı sağladı'' diye konuştu.

İlhan, Philips'in performansının Türkiye'nin performansına paralel seyir izlediğini söyledi.

Atok İlhan, ‘‘TV dışındaki ürünlerde memnunuz. Müzik setleri grubunda liderliğe oynuyoruz. Traş makinalarında, epilasyon cihazlarında baştayız. Cep telefonunda ilk 3'ün içindeyiz. Aydınlatmada ve sistemlerde lideriz. Medikal sistemlerden memnunuz.''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!