Petrol zengini Libya’da iştahı kabaranlar Suriye için sessiz kalıyor

Güncelleme Tarihi:

Petrol zengini Libya’da iştahı kabaranlar Suriye için sessiz kalıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2011 00:00

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Ne yazık ki, kriz sürecinde, kimileri Libya’ya baktıklarında sadece ve sadece petrol kuyularını gördü. Maalesef Libya’da insan unsuru gözardı edildi, Libya’da yaşanan acılar görmezden gelindi” dedi.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, global ekonominin içinden geçtiği krizin ülkelerin birbiriyle etkileşimini net olarak ortaya koyduğunu belirterek, “Ekonomide olduğu gibi, enerjide de dünya üzerindeki hemen her ülke birbiriyle iletişim ve etkileşim içinde. Suriye’deki ve genel olarak Ortadoğu’daki sorunlar, bölgesel sorunlar değil, küresel sorunlardır. Enerji arz güvenliği için olduğu kadar, küresel refah, huzur, dayanışma adına, bölgede yaşanan trajediyi görmek, çığlıkları işitmek ve akan kanın durması için acilen tedbirleri almak zorundayız” dedi.

Petrol için

Türk hükümeti ile Atlantic Council Dinu Patriciu Eurasia Center işbirliğinde, çok sayıda bölgesel ve uluslararası kurum ve kuruluşun desteğinde düzenlenen 3’ncü Karadeniz Enerji ve Ekonomik Forumu’nun açılışında konuşan Erdoğan, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da son yaşanan gelişmelerin ışığında, global ekonomiyi ve enerji arz güvenliğini yeniden müzakere etmenin artık kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Erdoğan şunları söyledi: Ne yazık ki, kriz sürecinde, kimileri Libya’ya baktıklarında sadece ve sadece petrol kuyularını gördü. Maalesef Libya’da insan unsuru gözardı edildi, Libya’da yaşanan acılar görmezden gelindi, Libya için demokrasi, Libya için temel insan hak ve hürriyetleri bir lüks olarak değerlendirildi.”

Haberin Devamı

Enerji arzı garantilendi

20’nci yüzyılda, otoriter rejimler eliyle enerji arz güvenliğinin garantiye alındığını, ancak insan unsurunun ihmal edildiğini kaydeden Erdoğan, “Ancak 21’nci yüzyılda bu acımasız sistemin yürümeyeceğini dünyanın artık anlamak durumunda. Tek tek ülkeler, halklar ve insanlar dikkate alınmadan, insana, insan olduğu için değer verilmeden, küresel ekonominin refaha  ulaşamayacağını, enerji arz güvenliğinin sağlanamayacağını ve küresel barışın tesis edilemeyeceğini dünya görmek zorundadır. Son küresel ekonomik krizin verdiği en büyük ders de aslında işte budur” diye konuştu.

Bay-pass hatlar ve Kanal İstanbul

Türk Boğazlarından yaklaşık 150 milyon ton petrol geçerek dünya pazarlarına ulaştırıldığını hatırlatan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Türk boğazlarındaki tanker trafiğinin oluşturduğu tehlikenin bertaraf edilmesi amacıyla ‘by-pass’ boru hatlarına ağırlık vermek zorundayız. Benzer şekilde, Türk Boğazları üzerindeki trafiği artıracak LNG terminalleri yerine by-pass doğal gaz  boru hatlarının yapılmasını destekliyoruz” dedi. Başbakan Erdoğan, her ne kadar, İstanbul Boğazı’na paralel “Kanal İstanbul Projesi”ni planlasalar da devasa büyüklüğüyle bu projenin belli bir zaman alacağının da yadsınamaz olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Nükleer enerji alternatif kaynak

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye için nükleer enerjinin alternatif bir kaynak olduğunun altını çizdiği konuşmasında “Nükleer enerjinin iklim üzerinde artık yeni teknolojilerle herhangi bir olumsuz etkisinin bulunmaması, bu kaynağa yönelmemizin önemli nedenlerinden biri” dedi.

Terör, enerji güvenliğini tehdit ediyor

SURİYE ile birlikte bölgesel istikrar ve enerji arz  güvenliği noktasında önemli olan bir başka konunun da Irak’tan Türkiye’ye yönelen  terörist saldırılar olduğunu kayededen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan şöyle konuştu: “Türkiye’de ekonomik büyüme istikrarlı seyrederken, demokratikleşme noktasında ciddi ve tarihi adımlar atılırken, eş zamanlı terörist saldırılar yoğunlaştı. Ne yazık ki, terörle mücadele konusunda da Türkiye dünyadan yeterli desteği alamadı. Bazı Avrupa ve bölge ülkelerinin bu hassasiyetleri paylaşmadıklarını görüyoruz. Türkiye’ye yönelik terörist saldırıların, insani boyutla birlikte bölgesel enerji arz güvenliğine ciddi tehdit ettiğini hatırlatmak isterim.”

Haberin Devamı

Enerji arz güvenliğiyle ekonomik bağımsızlık

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, yeterli miktarda, kaliteli ve temiz enerjinin, uygun fiyatlarla ve kesintisiz temin edilmesinin, yani enerji arz güvenliğinin bugün artık her ülke için hayati önem arz etmeye başladığını vurguladı. Erdoğan, şunları söyledi: “Diğer birçok etkenin yanında, enerji arz güvenliği, ülkeler ve bölgeler arasındaki işbirliğini de farklı bir boyuta taşıdı, hatta bunu daha da yoğunlaştırdı. Enerji arz güvenliğiyle ulusal güvenlik, ekonomik bağımsızlık, sürdürülebilir kalkınma ve toplumsal huzurun bir etkileşim içinde bulunduğunu teslim etmek durumundayız.”

Karadeniz önemli bölge Türkiye köprü

Haberin Devamı

KARADENİZ bölgesini de içeren Avrasya Bölgesinin, petrol, doğal gaz ve maden kaynakları bakımından dünya enerji piyasalarında son derece önemli bir konuma sahip olduğuna işaret eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, gerek üretici gerek tüketici gerekse transit ülkelerin bir arada olduğu Avrasya Bölgesinin, küresel enerji arz güvenliğinin önemli unsuru olduğunu vurguladı. Erdoğan, “Enerji kaynakları bakımından zengin bölgeler ile bu kaynakları tüketen bölgeler arasında tabii köprü konumunda olan Türkiye,  kaynakların transitinde de önemli bir rol üstlenmiş durumda” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!