Petrol zengini Araplar'ın işsizlik korkusu

Güncelleme Tarihi:

Petrol zengini Arapların işsizlik korkusu
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2001 00:00


Görece az bir nüfusa akan petrol zenginliğiyle, uzun yıllar mutlu bir hayat yaşayan Basra Körfezi'nin petrol zengini Arap ülkeleri, işsizlikle tanışmaya başladı.
Haberin Devamı

Yerli halk için işsizliğin yakın zamanlara dek bilinmeyen birşey olduğu Suudi Arabistan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Katar ve Umman'da, artan nüfusa karşılık azalan petrol gelirleri, şimdiden ciddiyetini hissettiren bu konunun yakın bir gelecekte ağır bir sorun oluşturacağını gösteriyor.

Geleneksel olarak vatandaşlık hakkına sahip yerli nüfusun ticaret ya da yüksek gelirli devlet memurluklarında çalıştığı, ağır ve daha düşük prestijli işlerin göçmen işçilere gördürüldüğü Körfez ülkelerinde, bu durumun artık devam etmeyeceğinin işaretleri çoğalıyor.

İŞSİZ SUUDİLER

Suudi Arabistan'da geçen hafta gazete manşetlere konu olan işsiz bir Suudi'nin intiharı, petrol zenginlerinin de artık dünyanın geri kalanının yakından tanıdığı bu toplumsal sorunla tanışmaya başladığının göstergesi olarak kabul ediliyor.

Yalnızca emek gücü olarak görülen ve hiçbir toplumsal hakka sahip bulunmayan göçmen işçiler ise işsizliği zaten iyi tanıyor. Basra Körfezindeki 6 Arap ülkesinin 30 milyon civarındaki toplam nüfusunun yüzde 30'dan fazlasını vatandaşlık hakkına sahip olmayan yabancı işçiler oluşturuyor.

İşsizliğin ayrıcalıklı yerli halkı da etkilemeye başlaması, bölgede yakın gelecekte ortaya çıkacak önemli etnik ve toplumsal huzursuzlukların habercisi olarak değerlendiriliyor.

EKONOMİ İŞGÜCÜ TALEBİNİ KARŞILAYAMAYACAK

Uzmanlar, gelecek on yıl içinde Körfez ülkelerinin kendi vatandaşlarından 7 milyon kişinin iş pazarına gireceğini, bölge ekonomisinin bu talebi karşılamaya yetecek ölçüde büyümeyeceğini belirtiyor. Bu durumun, yabancı işçilere yönelik caydırıcı politikaların gündeme gelmesine yol açabileceği kaydediliyor.

Bir başka sorun da, uzun yıllar süren refahın yerli nüfus üzerinde kötü etkilerinden kaynaklanıyor. Bütün gerçek işleri yabancıların üzerine yıkarak keyif çatmaya alışmış yerli nüfusun, çalışmak için gerekli niteliklere sahip olmadığı gibi, çalışma alışkanlığı da kazanmadığına dikkat çekiliyor.

İş arayan Körfez ülkeleri vatandaşlarının "hafif iş, çok ücret" talep ettiği, bu zihniyetle ucuza ve çok çalışmaya hazır göçmen işçilerle rekabet edemeyecekleri vurgulanıyor. (Dubai-aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!