Petrol fiyatları IMF'yi endişelendiriyor

Güncelleme Tarihi:

Petrol fiyatları IMFyi endişelendiriyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2012 12:06

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) 2012 Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'na göre, Avrupa'daki borç krizinin aşağı yönde hareket kazanması tehlikesinin yanı sıra bölgesel istikrarsızlığın tetiklediği petrol fiyatlarındaki artış riski, endişe yaratıyor.

Petrol fiyatlarındaki olası artışların küresel ekonomik büyüme üzerindeki etkilerinin vurgulandığı raporda IMF, küresel büyümenin bu yıl yüzde 3,5 ve 2013'te yüzde 4,1 tahmininde bulunuyor. Raporda Avro bölgesi için bu yıl için yüzde -0,3 ve 2013 yılı için yüzde 0,9 oranında ekonomik büyüme öngörülüyor.
Rapora göre, Türkiye'nin gayri safi yurtiçi hasılasın da bu yıl yüzde 2,3, önümüzdeki yıl içinse yüzde 3,2 büyüme kaydedeceği belirtiliyor.

AA muhabirinin IMF'nin 2012 Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'ndan derlediği verilere göre, 2012-2013 yıllarında MENA bölgesinde petrol üreticisi ülkelerin bölgesel belirsizlikler ve finansal kırılganlıklar nedeniyle üretimlerini artırması beklenmiyor.

Raporda “petrol krizi” başlığı altında, “Dünyanın en büyük üçüncü brent petrol ihracatçısı olan İran'ı da içeren ülkelerden petrol tedarikinde olası bir kesintinin petrol fiyatları üzerindeki etkisi -eğer başka bir ülke üretimi artırmazsa- büyük olacak” şeklinde öngörülere yer veriliyor.

“İran ihracatı keserse fiyatlar yüzde 20-30 artar”

IMF raporunda, İran'ın OECD ekonomilerine petrol ihracatını kesmesinin petrol fiyatlarında yüzde 20-30 oranında artışa neden olacağının altı çizilirken, bu artışın etkisinin azaltılması için diğer petrol üreticisi ülkelerinin acil durumlar için sakladıkları stokları ile katkıda bulunması gerekebileceği vurgulandı.

IMF raporunda ele alınan senaryolardan birinde, küresel piyasada olası bir petrol tedarik şokunun petrol fiyatlarının iki yıl içerisinde yüzde 50 oranında artırabileceği belirtildi. Raporda petrol fiyatlarındaki şoklarını olası sonucuna ilişkin şu öngörülere yer verildi:

“Bu zaten durgun olan hane halkı gelirinin artış hızını ve karlılığın erimesine neden olacak seviyede üretim maliyetlerinin artış hızını olumsuz yönde etkileyecek. Yükselişten net petrol üreticisi olan ülkeler hariç bütün ekonomilerim tüketim ve yatırım artış hızına zarar görecek.”

İran odaklı risklerin endişelerin temelini oluşturduğu ifade edilen raporda, “Avrupa Birliği'nin petrol ithalatı ambargosu, diğer ülkelerin sıkılaşan yaptırımları ve İran'ın petrol ihracatı konusundaki kısmi ambargosu, İran kaynaklı petrol tedarik şoku potansiyelinin gerçekleşmesine neden oluyor. İran'ın petrol üretimi ve ihracatında düşüş 2012 yılı boyunca ve sonrasında kaçınılmaz” değerlendirmesinde bulunuldu.

“Suudi Arabistan ve Libya telafi edemeyebilir”

IMF raporunda, hali hazırda piyasa tarafından fiyatlandırılmış olan İran'ın üretim ve ihracatında oluşabilecek dalgalanmalardan daha da önemli olanın küresel pazarlara çıkış kapısı olan Hürmüz Boğazı konusundaki anlaşmazlıklar olduğu belirtildi.

“Küresel petrol üretiminin yüzde 25'ini, ihracatının yüzde 40'ının transfer edildiği Hürmüz Boğazı ve bu noktanın diğer üretici ülkelere olan yakınlığı daha önce benzeri görülmemiş büyük riskler oluşturabilir” denilen raporda, geçen yıl Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde yaşanan iç karışıklıklar nedeniyle hassas bir boyut kazanan petrol fiyatlarının, üretim zincirine 2011 yıl sonuna doğru Libya'nın yeniden katılması ile hafiflediği ancak yine de Libya'nın petrol üretiminin devrim öncesi seviyenin sadece 5'te biri miktarında olduğunun altı çizildi.

Raporda Suudi Arabistan'ın üretimini artırmak suretiyle İran'dan kaynaklanabilecek tedarik kaybını telafi etmek istediği, fakat yapılan araştırmalara göre bu ve benzeri katkıların toplamda azalan petrol üretimini telafi etmeye yetmeyebileceği belirtildi.

Raporda küresel piyasalardaki petrol fiyatlarının artış endişesini vurgulayan IMF Ekonomi Danışmanı Oliver Blanchard, “Jeopolitik belirsizlikler petrol fiyatlarında artışı tetikleyebilir, fiyatlarda yüzde 50 oranında bir artış küresel büyümeyi yüzde 1,25 azaltabilir” değerlendirmesinde bulunarak, küresel ekonomik büyümenin önündeki enerji fiyatları ve maliyet artışına dikkati çekti.

Yıla 112,18 dolardan başlayan Brent petrolün varil fiyatı, şubat ayında 125 doların üzerine çıkmıştı. Brent petrolün varili dün 118,65 dolardan kapanırken, güne aynı seviyelerden başladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!