Petrol devleri ‘şarj’ oluyor

Güncelleme Tarihi:

Petrol devleri ‘şarj’ oluyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2018 22:30

Elektrikli otomobillerle ilgili ciddi adımların hızla atılmaya devam edildiği günümüzde petrol devleri de sürece dahil oluyor. Geçtiğimiz yıl Hollanda merkezli petrol devi Shell’in 30 bin elektrikli araç şarj istasyonuna sahip NewMotion’u almasının ardından dün de BP, 130 milyon Euro’ya İngiltere’nin 6 bin 500 noktada hizmet veren en büyük elektrikli araç şarj ağına sahip Chargemaster’ı aldığını duyurdu.

Haberin Devamı

GELECEĞİ şekillendirmesine kesin gözüyle bakılan elektrikli otomobiller üzerinde var olan tüketici bazlı bakış açısını değiştirecek en büyük etkenin, şarj istasyonlarının sayısındaki artışla doğru orantılı olacağı belirtiliyor. Bu zamana kadar otomobil üreticilerinin bir araya gelerek attığı ortak şarj ağı oluşturma adımlarıyla hareketlenmeye başlayan bu sürece Şubat 2017’de dünyanın en büyük petrol zincirlerinden Shell de dahil olmuştu. Hollanda merkezli Shell’in Batı Avrupa’da 30 bin elektrikli araç şarj istasyonuna sahip olan NewMotion’u satın almasının ardından, benzer bir hamle  en büyük rakipi BP’den geldi.

İNGİLTERE’DE 12 MİLYON
İngiliz enerji şirketi British Petroleum, İngiltere’nin en büyük elektrikli araç şarj ağına sahip Chargemaster’ı satın aldığını duyurdu. BP’den yapılan açıklamada, İngiltere’nin 6 bin 500 noktasında hizmet veren en büyük elektrikli araç şarj ağına sahip Chargemaster’ın satın alınması konusunda anlaşmaya varıldığı bildirildi. Açıklamada, İngiltere’de halihazırda 135 bin olan elektrikli araç sayısının 2040 yılında 12 milyona ulaşmasının beklendiği kaydedildi.     

Haberin Devamı

İngiliz medyasında, Chargemaster’ı satın alım bedelinin 130 milyon sterlin (782 milyon TL) olduğu belirtiliyor. BP Sözcüsü David Nichols, konuya ilişkin değerlendirmesinde, “Elektrikli araç pazarının büyümekte olduğu ve gelecekte ulaşımda önemli bir paya sahip olacağı konusunda şüphe yok” ifadesini kullandı. Nichols, Chargemaster’ın alanında lider olduğunu belirterek, “Bunu onlardan öğrenmek istiyoruz. Doğal olarak dünyanın her tarafında işi büyütebiliriz” dedi.

Petrol devleri ‘şarj’ oluyor

45 BİN İSTASYONU ENTEGRE OLACAK
1 milyar dolarlık bir yatırımı alternatif enerji kaynaklarına aktaran Shell, asli hedeflerinin sahip olduğu 45 bin akaryakıt istasyonda elektrikli şarj bölümlerinin entegrasyonu olduğunu belirtmişti. 2009 yılında kurulan ve şu ana dek çeşitli yatırım turlarında toplam 14 milyon Euro civarında fon toplayan New Motion girişimi, an itibarıyla günde 23 bin kez şarj hizmeti veriyor. Şirket verilerine göre şu ana dek 60 milyon litre petrol kullanımı ve 120 kiloton CO2 emisyonunun önüne geçildi.

Haberin Devamı

100 binin üzerinde kayıtlı şarj kartı bulunan New Motion, satın almaya rağmen gerek halka açık şarj noktalarındaki ürünlerinde gerekse de ev kitlerinde kendi ismiyle faaliyet göstermeye devam edecek, Shell ismini almayacak. Shell’in elektrikli araçlara ilk atılımı olmayan bu yeni satın alım, son da olmayacak. Firma, her ne kadar petrol sayesinde şu an olduğu yere gelmiş olsa da gelecekte petrolün şimdi olduğu kadar geçerli kalmayacağının bilincinde. Yakın zamanda elektrikli araçların yaygınlaşmasıyla birlikte yaygınlaşacak olan şarj istasyonları sayesinde menzil korkusu diye bir şey kalmayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!