Petrol ABD ekonomisini gözlüyor

Güncelleme Tarihi:

Petrol ABD ekonomisini gözlüyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2001 00:00


Amerikan ekonomisinin büyümü hızındaki yavaşlamanın dünyaya yayılmasının etkisiyle, global petrol talebi de azalıyor.
Haberin Devamı

Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) aylık raporuna göre, petrol fiyatlarının yüksekliği ve Amerikan ekonomisinin performansındaki düşüş nedeniyle, Asya başta olmak üzere, kalkınmakta olan ülkelerin petrol talebi durgunlaştı. Bu kış stoklardan petrol çekişi de azaldı.

Raporda, kış mevsiminin beklenilenden daha ılık geçmesi de petrol talebindeki azalmaya katkıda bulundu. IEA'ya göre, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) üyesi olmayan ülkelerde petrol talebi ve ekonomik büyüme zayıflamış görünüyor.

IEA, bu yılki global günlük petrol talebindeki artış tahminini 110 bin varil azaltıp 1.41 milyon varile indirdi. Ajans, bu yılki günlük toplam petrol talebini 76.8 milyon varil civarında tahmin ediyordu.

Petrol talebi Çin ve Güney Asya ülkeleri gibi ekonomik büyüme hızının yüksek seyrettiği ülkelerde de azalmaya yüz tuttu. IEA'nın verilerine göre, Çin Halk Cumhuriyeti'nin petrol talebi Kasım ayında yüzde 3 arttıktan sonra Aralık ayında yüzde 5.5 düştü. Çin'in petrol talebindeki düşüşün petrol piyasalarına etkisi geniş kapsamlı olacak. Hindistan'ın petrol talebi de Aralık'da yüzde 3.6 azaldı.

PETROL FİYATLARI SAKİN

Öte yandan, petrol fiyatları durgun seyrediyor. Singapur borsasında Nisan ayı teslimatı Brent petrolünün varil fiyatı sadece 17 sent artışla 25.45 dolara, Mayıs ayı teslimatı olanın da 4 sent artışla 25.86 dolara çıktı. Amerikan Batı Teksas petrolünün Nisan ayı teslimatının varil fiyatı ise 3 sent düşüşle 27.56 dolara indi.

Ham petrolün varil fiyatı geçen yılın sonunda geçen 10 yılın en yüksek düzeyine 35 doların üzerine çıktıktan sonra yeniden düşüşe geçti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!