Petrol 58 doların üzerinde

Güncelleme Tarihi:

Petrol 58 doların üzerinde
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2005 10:22

Uluslararası borsalarda ABD hafif petrolünün varili, 58.28 dolara ulaşarak yeni bir rekor kırdı. Böylece psikolojik öneme sahip 60 dolar sınırına oldukça yaklaşılmış oldu.

Haberin Devamı

Kuzey Yarımküre'deki kış mevsimi sona ermesine rağmen uluslararası borsalarda petrol fiyatlarının rekor seviyelerden bir türlü geriletilememesi, petrol ihraç eden ülkeler örgütü OPEC'i daha kararlı önlemler almaya zorluyor.

OPEC, GÜNLÜK ÜRETİMİNİ 28.1 MİLYON VARİLE YÜKSELTECEK

OPEC'e yakın kaynaklar, kartel örgütü üyelerinin Irak hariç Mart ayında 27.7 milyon varil olan günlük üretimlerinin Nisan ayı için günlük 400 bin varil artışla 28.1 milyon varile yükseltileceğini ifade ediyorlar. Örgütün resmi üretim kotası ise en son Isfahan zirvesinde alınan kararla 27.5 milyon varil seviyesinde tutuluyor.

OPEC kaynaklarından alınan bilgiye göre, Suudi Arabistan bu ay için günlük 9.5 milyon varil, Kuveyt ise günlük 2.55 milyon varil üretim planlıyor.

60 DOLAR SEVİYESİ HEDEFLENİYOR

Haberin Devamı

Analistler, uluslararası borsalarda petrol fiyatlarının birkaç hafta içinde psikolojik önem taşıyan 60 dolar seviyesini geçmek için denemede bulunmasını bekliyorlar.

Çin ve Hindistan başta olmak üzere Asya ekonomilerinin hızlı büyümeyi sürdürmesi ve ABD'nin de ithalatını sürekli artırarak talebi sürüklemesiyle piyasadaki arz-talep dengesizliğinin farkına varan büyük fonların kar elde etmek için fiyatlardaki yükselişi desteklediği kaydediliyor.

OPEC'in resmi üretim kotasında artırıma gitmesinin de fiyatları düşürmek açısından piyasada çok etkili olmasını beklemeyen analistler, dünyadaki üretim kapasitesinin zaten tamamına yakınının kullanıldığına dikkat çekiyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!